Ο Ιερώνυμος συμβιβάζεται με την ιεραρχία υποβαθμίζοντας τη συμφωνία - Free Sunday
Ο Ιερώνυμος συμβιβάζεται με την ιεραρχία υποβαθμίζοντας τη συμφωνία

Ο Ιερώνυμος συμβιβάζεται με την ιεραρχία υποβαθμίζοντας τη συμφωνία

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα κάνει τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους έχει δώσει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους ιεράρχες έτσι ώστε να καθησυχάσει την ανησυχία τους γα τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό.

Η διαβεβαίωση του κ.Ιερώνυμου έχει οδηγήσει τους Μητροπολίτες να μαλακώσουν την κριτική και να μην στραφούν κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, τον οποίο δεν θα αμφισβητήσουν ενώ εκείνος θα ανακοινώσει ότι θα παραπέμψει το θέμα σε ειδική Σύνοδο για βελτιωτικές τροποποιήσεις και συζητήσεις για την εξέταση των οποίων θα συγκροτηθει ειδική Συνοδική Επιτροπή. 

Εκτός από αυτήν την υποχώρηση από την αρχική θέση της συμφωνίας, ο Αρχιεπίσκοπος, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, δεν αποκλείεται να αναφερθεί και σε θέμα έλλειψης περίπου 2000 κληρικών. Ο Αρχιεπίσκοπος ενδέχεται να πει ότι η συμφωνία αναφέρεται σε 10.000 θέσεις και οι κληρικοί είναι περίπου 8500 οπότε υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν περισσότεροι διορισμοί.Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, Θεσσαλονίκης Ανθιμος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Σιατίστης Παύλος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Σπάρτης Ευστάθιος, ο Βεροίας Παντελεήμων, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος και ο Σάμου Ευσέβιος, έχουν αναφερθεί κατά της συμφωνίας.

Σύμφωνοι με τις κινήσεις του Ιερώνυμου είναι μεταξύ άλλων ο Ιωαννίνων Μάξιμος, και ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ενώ ο Κηφισίας Κύριλλος με επιστολή προς τους κληρικούς της περιοχής του τους καλεί να εμπιστευτούν τον ΑρχιεπίσκοποΤο Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την πλευρά του, εκφράζει την έντονη δυσφορία του για το ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την ατζέντα της συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου, και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα σχέδιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.

Οι κληρικοί θα αποφασίσουν τι θα μετά από την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας

Η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων ΠΕΘ σε ανακοίνωσή της αναφέρει «ότι η συμφωνία δεν αποδεικνύεται ως προϊόν προηγηθείσας διαλογικής συμπεριφοράς. Είναι εμφανής η υποτίμηση ενός κλάδου δημοσίων λειτουργών που στοχοθετούνται ώστε να φαίνεται ότι η δική τους δημοσιοϋπαλληλική σχέση είναι τροχοπέδη για άλλη»