Οι βορειοϊρλανδοί του DUP απαιτούν να φύγει η Μέι για να μείνουν στην πλειοψηφία - Free Sunday
Οι βορειοϊρλανδοί του DUP απαιτούν να φύγει η Μέι για να μείνουν στην πλειοψηφία
Η πρωθυπουργός και η επικεφαλής του DUP

Οι βορειοϊρλανδοί του DUP απαιτούν να φύγει η Μέι για να μείνουν στην πλειοψηφία

Θέμα Μέι έθεσαν χθες οι βορειοιρλανδοί κυβερνητικοί εταίροι του DUP, οι οποίοι, σύμφωνα με την Telegraph, έχουν διαμηνύσει ότι η συμφωνία τους με τους Συντηρητικούς για το Brexit ακυρώνεται εκτός εάν η Τερέζα Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη.

Δεν έχει γινεί γνωστό τι στλαση θα κρατήσουν οι βουλευτές του DUP στις προτάσεις δυσπιστίας σε βάρος της από βουλευτές του κόμματός της που ακολούθησαν τις παραιτήσεις υπουρών.Κατά το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές στο περιβάλλον της επικεφαλής του DUP, Αρλίν Φόστερ, το κόμμα απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας τη γενικότερη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκαθαρίζει ότι αποκλείεται εντελώς το ενδεχόμενο επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το Brexit σε κάποια νέα βάση.
Η έγκριση της συμφωνίας στο βρετανικό κοινοβούλιο φαντάζει αδύνατο υπό τις κρατούσες συνθήκες.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σερ Βινς Κέιμπλ δηλώνει «δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να στηρίξει τη συμφωνία της Μέι, η οποία θεωρεί ότι μόνο το 'No Brexit' είναι η μόνη εναλλακτική στο σχέδιό της».

Ο υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ έσυρε τον νέο γύρο στο χορό των παραιτήσεων, μιας και πριν από μήνες είχαν προηγηθεί άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Μπόρις Τζόνσον. Μαζί με τον Ράαμπ αποχώρησαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Έσθερ ΜακΒέι και η υφυπουργός Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν.