Μητσοτάκης για Συμφωνία Πρεσπών: Το σοκ για πολλές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας θα είναι μεγάλο - Free Sunday
Μητσοτάκης για Συμφωνία Πρεσπών: Το σοκ για πολλές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας θα είναι μεγάλο

Μητσοτάκης για Συμφωνία Πρεσπών: Το σοκ για πολλές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας θα είναι μεγάλο

Με πυρά κατά της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit.Με πυρά κατά της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης για τη συμφωνία με τα Σκόπια, οι οποίοι όπως είπε «έχουν δηλητηριάσει τις κοινωνίες και στις δύο πλευρές».

Παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το τι θα γίνει με τις εταιρείες στη Βόρεια Ελλάδα που χρησιμοποιούν στην επωνυμία και τα προϊόντα τους τον όρο Μακεδονία και τα παράγωγα του. «Δεκάδες εταιρείες στη Βόρειο Ελλάδα, ενδεχομένως και εκατοντάδες, χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία, ή παράγωγά της στον τίτλο ή στα προϊόντα τους. Τι θα γίνει με αυτές; Ποιες «μεικτές» επιτροπές θα αποφασίζουν για το μέλλον τους και ποια δικαστήρια θα λύνουν τυχόν διαφορές; Και, στο μεταξύ, τι θα συμβαίνει στην αγορά, η οποία δεν περιμένεις τις δικαστικές αποφάσεις, στον ανταγωνισμό, στην ίδια τη φήμη των προϊόντων; Το σοκ για πολλές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας θα είναι μεγάλο», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμα φορά ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία ούτε στη σημερινή Βουλή, ούτε στην επόμενη.

Ανελευθερία από την υπερφορολόγηση

Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων δεν κατέστη δυνατό να γίνει η Ελλάδα και ο λαός της μια ελεύθερη οικονομία και κοινωνία.
«Η μάχη που πρέπει να κερδηθεί όμως είναι ακριβώς αυτή. Από αυτή την θεσμική και οικονομική παγίδα της ανελευθερίας που δημιουργεί η υπερφορολόγηση και το αντιαναπτυξιακό μίγμα πολιτικής επείγει να απελευθερωθούμε. Για να δημιουργήσουμε ξανά μια ρωμαλέα μεσαία τάξη, ευημερία για τους πολλούς, μια οικονομία που παράγει και εξάγει, μια πατρίδα ισχυρή και με αυτοπεποίθηση σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα επισήμανε ότι η χώρα μας σήμερα συνδυάζει υψηλή φορολογία με χαμηλούς μισθούς, χαμηλή παραγωγικότητα και καινοτομία με περίσσια γραφειοκρατία και κακής ποιότητας δημόσια αγαθά. «Είναι προφανές ότι κάτι κάνουμε λάθος», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε:

«Ο "άλλος δρόμος" που ακολουθεί η χώρα μας δεν βγάζει νόημα ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τους επενδυτές. Και δεν βγάζει ούτε για τους εταίρους μας, που έχουν την τάση να εφησυχάζουν και να αφυπνίζονται μόνο "εκ των υστέρων" και μόνο όταν η κρίση πλέον χτυπάει την πόρτα τους».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η πρόκληση του ελληνικού ζητήματος είναι μεγάλη, θέτοντας ως διακύβευμα το πως θα καταφέρει η χώρα να προσελκύσει πολλές και καλές νέες επενδύσεις, να αυξήσει μισθούς, να προσφέρει ικανοποιητικά ποσοστά κερδοφορίας στους επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα να μην υπονομεύει τα δημόσια έσοδα.

«Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: Η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να τοποθετηθεί στον διεθνή ανταγωνισμό ως ένας φτηνός επενδυτικός προορισμός. Το κλειδί της βιώσιμης ανάπτυξης βρίσκεται στη δραστική βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος της χώρας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ότι «όλη η συζήτηση που γίνεται από την κυβέρνηση μετά το τέλος του προγράμματος είναι για το κατά πόσο υπάρχει δήθεν κάποιος δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μεταβιβαστικές πληρωμές, όταν το κύριο ζητούμενο παραμένει πώς θα επιτύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη».

Διπλά επικίνδυνος ο Αλέξης Τσίπρα

Από το στόχαστρο του προέδρου της ΝΔ στην ομιλία του στο Thessaloniki Summit δεν ξέφυγε φυσικά η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δοκιμάστηκε δύο φορές. Και απέτυχε. Και επειδή στη Βουλή προχθές ομολόγησε την ήττα του, δυστυχώς, γίνεται διπλά επικίνδυνος. Έχει χάσει κάθε έννοια του μέτρου. Τάζει 34.000 προσλήψεις σε μια χώρα που δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και έχει χρέος 180% του ΑΕΠ».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «υπόσχεται παντού, από αναδρομικά μέχρι αυξήσεις χωρίς αντίκρισμα, την ίδια ώρα που αδιαφορεί για τη δραματική κατάσταση στην Υγεία και τη διάλυση της Παιδείας».

«Βγάζει με άδεια από τις φυλακές τους δολοφόνους της 17 Νοέμβρη και ανέχεται κάθε λογής «μπαχαλάκηδες» που καταλύουν το Κράτος Δικαίου, με την αστυνομία να παραμένει απαθής δέσμια των κυβερνητικών εντολών», σημείωσε.

Οι δεσμεύσεις της ΝΔ

Μιλώντας για τους στόχους του κόμματος του εφόσον αναλάβει τα ηνία της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για:
Μείωση 25% του βάρους που επιφέρουν τα εμπόδια και η γραφειοκρατία ως το 2020, η επίτευξη του οποίου αναβάλλεται από το 2013.
Μείωση 35% του χρόνου επίλυσης δικαστικών (διοικητικών) διαφορών ως το 2020.
Μείωση 30% του χρόνου αδειοδότησης μέχρι το 2020.
Μείωση 30% του εταιρικού φόρου και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
Διπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία ως το 2023.
Αύξηση του μεριδίου της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ κατά 4% και δημιουργία κατ’ ελάχιστον 50.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2021.

«Δέσμευσή μου είναι ότι θα εργαστώ για μια δημόσια διοίκηση που ακούει πραγματικά τις ανάγκες των επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «όταν μιλώ για επιχειρηματικότητα, εννοώ αυτήν του υγιούς ανταγωνισμού και της τήρησης των συμφωνιών. Όχι της κρατικοδίαιτης δραστηριότητας και του πρόχειρου κέρδους που μετατρέπεται σε κόστος για τη χώρα».

Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως όσο πιστεύει σε ένα κράτος που δεν θα πνίγει την ιδιωτική δημιουργία, άλλο τόσο πιστεύει σε ένα κράτος που πρέπει να είναι ισχυρό ώστε να μην υποτάσσεται σε ειδικά οικονομικά συμφέροντα που λειτουργούν σε βάρος των πολλών.

Δεσμευόμενος πως μια κυβέρνηση της ΝΔ θα στηρίξει τις υγιείς επιχειρήσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως το κόμμα του επιζητά επιχειρήσεις που θα προσέχουν και το περιβάλλον, θα τηρούν την εργατική νομοθεσία, θα ανταμείβουν τους εργαζόμενους τους και θα κάνουν δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

«Και φυσικά δεν θα κρατούν «διπλά βιβλία», όπως σε πρόσφατες περιπτώσεις που τραυμάτισαν ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη όχι μόνο στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στους θεσμούς που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχό τους», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή: voria.gr