Καταρρακώνοντας την αξιοπιστία των ΜΜΕ - Free Sunday
Καταρρακώνοντας την αξιοπιστία των ΜΜΕ

Καταρρακώνοντας την αξιοπιστία των ΜΜΕ

Μια αλλαγή τακτικής σε ό,τι αφορά τη στρατηγική επιδίωξη για διοχέτευση στην κοινή γνώμη πληροφοριών με τον τρόπο που βολεύει τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ενώ μέχρι τώρα επιλεγόταν η τακτική ένα φιλοκυβερνητικό μέσο να αναδεικνύει ένα θέμα και τα υπόλοιπα να το αναπαράγουν ζητώντας «απαντήσεις» από τη ΝΔ ή τον κ. Μητσοτάκη γι’ αυτό, την προηγούμενη Δευτέρα επιλέχθηκε η ομοβροντία.

Έτσι, τρία φιλοκυβερνητικά μέσα είχαν το ίδιο ρεπορτάζ, αναφορικά με τις επαφές του προέδρου της ΝΔ με τον αρχιεπίσκοπο.

«Αυγή», «Εφημερίδα των Συντακτών» και «Documento» είχαν κοινές πληροφορίες, προφανώς από την ίδια πηγή, σύμφωνα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον αρχιεπίσκοπο να μην υπογράψει τώρα συμφωνία, αλλά να περιμένει την κυβέρνηση της ΝΔ, και ο αρχιεπίσκοπος του ζήτησε να στηρίξει τη συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία.

Μπορεί σε δεύτερη ανάγνωση η συγκεκριμένη προσέγγιση να έθιγε αυτόν που θεωρητικά ήταν ο σύμμαχος της κυβέρνησης στην υπόθεση, δηλαδή τον αρχιεπίσκοπο, αλλά η επιφανειακή και συνήθως αφελής προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμάται από την επιτυχία της σε περιορισμένους στόχους: την προσδοκία του εντυπωσιασμού και την καταρράκωση της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης, διότι όσο περισσότερη αμφισβήτηση υπάρχει για τη βασιμότητα των μεταδιδόμενων πληροφοριών, τόσο απαξιώνεται ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης.

Ειδήσεις στην υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην επίτευξη του δεύτερου στόχου, ο οποίος είναι στον στενό πυρήνα των προτεραιοτήτων της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βοηθούν την κυβέρνηση, είτε εκούσια είτε ακούσια, μέσα ενημέρωσης, πριονίζοντας ουσιαστικά το κλαδί στο οποίο κάθονται, όπως συμβαίνει πάντοτε με τα μέσα ενημέρωσης που αποτελούν παρακολουθήματα της πολιτικής εξουσίας.

Τα δημοσιεύματα έσπευσε να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν καλά καλά βγουν οι εφημερίδες στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, με μια δύσκολα κατανοητή ανακοίνωση, στο γνωστό επιθετικό ύφος που διακρίνει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη, δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι;» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγη ώρα αργότερα υπήρξε η ανακοίνωση από την Αρχιεπισκοπή, η οποία διέψευδε τις πληροφορίες, κατονόμαζε τις εφημερίδες και κατέληγε ότι «τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», αλλά και από τη ΝΔ, η εκπρόσωπος της οποίας Μαρία Σπυράκη δήλωσε στο Ράδιο Θέμα 104.6 ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο».

Η κ. Σπυράκη, όμως, δεν απαντούσε απλώς στα δημοσιεύματα αλλά σε μια πληροφορία που στο μεταξύ είχε διαχυθεί, αν δεν είχε γίνει σημαία, και σε άλλα φιλοκυβερνητικά μέσα.

Μητροπολίτες στο εδώλιο της ΕΡΤ

Στο ίδιο κλίμα της κυβερνητικής στήριξης στον αρχιεπίσκοπο, η οποία τελικά τον εξέθετε ως κυβερνητικό ενεργούμενο στο θέμα της συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, την επόμενη ακριβώς ημέρα η κ. Κατερίνα Ακριβοπούλου στην ΕΡΤ χαρακτήριζε ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες δύο μητροπολίτες, οι οποίοι είχαν δημόσια τοποθέτηση κατά της συμφωνίας: τον Πειραιώς Σεραφείμ και τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο.

Χρειάστηκε μία ημέρα και οι απειλές των μηνύσεων και των αγωγών από τους δύο μητροπολίτες για να αναγκαστεί η κ. Ακριβοπούλου να ανακαλέσει, αποδίδοντας την αναφορά της στον πυρετό που είχε κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Όμως η συγκεκριμένη αναφορά της κ. Ακριβοπούλου δεν ήταν χαμένος χρόνος για την κυβέρνηση, καθώς, για μία τουλάχιστον ημέρα, οι δύο μητροπολίτες σταμάτησαν να ασχολούνται με τη συμφωνία και αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν την προσωπικότητά τους και να περιμένουν μέχρι την επόμενη εκπομπή της για να ανακαλέσει, όπως είχαν απαιτήσει.

«Καταφεύγω άμεσα εναντίον της ΕΡΤ και εναντίον της κ. Ακριβοπούλου στην τακτική και ποινική Δικαιοσύνη και βέβαια με αναφορά μου στο ΕΣΡ» είπε ο Μεσσηνίας, ενώ ο Πειραιώς προχώρησε και ένα πολιτικό βήμα παραπάνω, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΡΤ χρηματοδοτείται από το δημόσιο ταμείο και καταλογίζοντας συκοφαντία στην παρουσιάστρια.

«Διαμαρτύρομαι έντονα για την κατάπτωση της κρατικής και λαοσυντήρητης τηλεοράσεως της ΕΡΤ από τις άκριτες, ψευδείς και συκοφαντικές τοποθετήσεις της κ. Κ. Ακριβοπούλου» έλεγε στη δήλωσή του.

Πάντως, η αναφορά σε χρυσαυγίτες στο απογευματινό μετερίζι της αποκάλυψης κάθε ακροδεξιού που έχει η ΕΡΤ απλώς υπενθύμισε ότι ο συμπαρουσιαστής της κ. Ακριβοπούλου, Σωτήρης Καψώχας, είχε… αποκαλύψει ότι ο κ. Μητσοτάκης τού θυμίζει Ιταλό θεωρητικό του φασισμού της δεκαετίας του 1920.

Οι δύο συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης, που κατέρρευσαν τόσο γρήγορα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν απλώς ατυχείς, αν δεν ήταν διαρκώς επαναλαμβανόμενα γεγονότα στα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης.

Άλλωστε η ίδια ακριβώς μεθοδολογία για την «αποκάλυψη» ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ενημερωμένος για τις θέσεις των θεσμών είχε ακολουθηθεί και πριν από μία συνεδρίαση του Eurogroup, μόνο που τότε η «διαρροή» είχε γίνει μέσω του κρατικού Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Από τα «τρολ» στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης

Θα ήταν απίθανο μια τέτοια προσέγγιση των μέσων ενημέρωσης να είναι τυχαία και να μην αποτελεί μέρος του πολιτικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ακριβώς αυτές τις ίδιες ημέρες η κυβέρνηση αποφάσισε να διορίσει ως γενικό γραμματέα Ενημέρωσης τον κ. Χρήστο Σίμο.

Η τοποθέτηση του κ. Σίμου κάλυψε το κενό που είχε αφήσει ο κ. Γιώργος Κρικρής, ο οποίος παραιτήθηκε, αφού είχε μείνει στη θέση μόλις 10 ημέρες, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Διαισθάνθηκα ότι το περιβάλλον στο οποίο κλήθηκα να εργαστώ δεν προσφέρεται για συνεργασία του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Τουλάχιστον όσο εγώ ήθελα και όσο πιστεύω ότι η εποχή επιβάλλει» είχε γράψει ο κ. Κρικρής, ο οποίος είχε πάει στο υπουργείο στη θέση του κ. Κρέτσου, όταν διαπιστώθηκε ότι στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δεν αρκεί ένας υπουργός, αλλά χρειάζεται και υφυπουργός.

Ο κ. Σίμος, ο οποίος μετακινήθηκε στην πολιτική θέση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και την «Αυγή», είχε γίνει γνωστός όταν το 2012 είχε εμφανιστεί στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές», αποκαλύπτοντας πως συμμετέχει στην ομάδα social media του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένα από τα πράγματα που αρέσει σ’ εμένα προσωπικά να κάνω είναι να τσακώνομαι ηλεκτρονικά» είχε πει τότε στις δηλώσεις του, τις οποίες επανέφερε με ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

«Πρόκειται για μια δραστηριότητα παραγωγής fake news, χειραγώγησης της ενημέρωσης και επιθετικής κομματικής επικοινωνίας. Προφανώς, η προηγούμενη αυτή δραστηριότητα δεν συνάδει με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θέση η οποία πρέπει να διασφαλίζει την αμερόληπτη και πλουραλιστική ενημέρωση και την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Η εβδομάδα που πέρασε δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.