Μεταρρύθμιση με φόντο την ασφάλεια - Free Sunday
Μεταρρύθμιση με φόντο την ασφάλεια

Μεταρρύθμιση με φόντο την ασφάλεια

Βάση εισαγωγής και αριθμός εισακτέων που θα ορίζονται από τα πανεπιστήμια, κατάργηση του ασύλου, τέλος στους αιώνιους φοιτητές, χρηματοδότηση των ανώτατων ιδρυμάτων βάσει κριτηρίων και άσκηση μαθητών σε επιχειρήσεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο που παρουσίασε η ΝΔ για την παιδεία και το οποίο αφορά ρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Πειθαρχικές ευθύνες στις πρυτανικές αρχές

Με το ζήτημα της ασφάλειας να είναι στην κορυφή της ατζέντας της ΝΔ, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από το βήμα του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος την κατάργηση του νόμου περί ασύλου, προκειμένου, όπως είπε, «τα πανεπιστήμια να αποδοθούν και πάλι σε αυτούς στους οποίους ανήκουν: στους φοιτητές, στους καθηγητές τους, στη μάθηση και στην έρευνα».
Με αφορμή το θέμα του ασύλου, μία ημέρα πριν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να καταλογίζει στον κ. Μητσοτάκη «βαθύ μίσος για το δημόσιο πανεπιστήμιο» και τον τελευταίο να αντιτείνει ότι «το άσυλο στα πανεπιστήμια έγινε παραβατικό άσυλο».
Η πρόταση, πάντως, της ΝΔ περιλαμβάνει και αυτεπάγγελτη επέμβαση των δημόσιων αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που θα λαμβάνει χώρα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και πειθαρχικές ευθύνες όταν οι πρυτανικές αρχές δεν θα ενημερώνουν έγκαιρα τα αρμόδια δημόσια όργανα για παραβατικές πράξεις.
Παραμένοντας στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πολυπόθητη αυτονομία» που θα αποκτήσουν τα ιδρύματα. Στόχος, η ψήφιση ενός σύγχρονου νόμου-πλαισίου που θα τους δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζουν μόνα τους τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητές τους. Αντίστοιχα, όπως ανέφερε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, «θα διαμορφωθεί πλαίσιο που θα επιτρέπει στα ιδρύματα να προσελκύουν πόρους από ιδιωτικές πηγές και να τους διαχειρίζονται με τον πιο αποδοτικό τρόπο, αλλά με τήρηση αυστηρών κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας».
Παράλληλα, η πρόσθετη χρηματοδότηση την οποία θα μπορούν να λαμβάνουν από την πολιτεία θα συνδέεται και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του κόμματος για αλλαγή στο άρθρο 16 και τη δημιουργία μη κρατικών, ακόμα και ιδιωτικών, πανεπιστημίων, «τα οποία θα ιδρύονται υπό αυστηρούς όρους και θα λειτουργούν με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία».

Δεν καταργούνται οι Πανελλαδικές

Στον προγραμματισμό της ΝΔ δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν καμία αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. «Το σύστημα εισαγωγής καθοδηγείται από την αρχή του “ράβε-ξήλωνε”, αδιαφορώντας για την τεράστια αναστάτωση που αυτό προκαλεί στους υποψήφιους και στις οικογένειές τους. Έχω χάσει το μέτρημα από το πόσες φορές έχει εξαγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά και προσωπικά ο κ. Τσίπρας, αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «τα πανεπιστήμια θα είναι αυτά τα οποία θα καθορίζουν και τον αριθμό εισακτέων και τη βάση εισαγωγής».
Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει το Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο θα αποκτάται με την επιτυχή ολοκλήρωση του Λυκείου. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.
Επίσης, καθιερώνονται οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλο το Λύκειο, με επιλογή των θεμάτων από την τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας. Επιπλέον, μπαίνει τέλος στους αιώνιους φοιτητές, με καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών στα ν+2 έτη, όπως ίσχυε και στο παρελθόν, εκτός εξαιρέσεων που θα αποφασίζονται από τα αρμόδια όργανα του εκάστοτε ιδρύματος.
Προκειμένου οι μαθητές «να εξοικειώνονται με την πραγματική οικονομία και να επιλέγουν το αντικείμενο σπουδών τους με μεγαλύτερη σιγουριά», η ΝΔ προτείνει τη δυνατότητα «άσκησης» σε επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο σχολικός προσανατολισμός καθιερώνεται από το Γυμνάσιο με τη συμμετοχή στελεχών της αγοράς.

Πρότυπα σχολεία και καινοτομία

Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΝΔ, όλοι οι μαθητές θα αποκτούν πιστοποιητικό βασικών γνώσεων πληροφορικής μέχρι την Α΄ Λυκείου, ενώ μέσα στα σχολεία θα προσφέρεται εκμάθηση ξένων γλωσσών και θα διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας.
Στόχος, το δημόσιο σχολείο να μετατραπεί σε μια σύγχρονη και δημιουργική κυψέλη γνώσης και καινοτομίας. «Με έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων (δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, ομαδική δουλειά) και ψηφιακών δεξιοτήτων (χρήση υπολογιστών, ψηφιακή επικοινωνία, ασφαλής χρήση διαδικτύου), αντί για ενθάρρυνση της αποστήθισης και της παπαγαλίας».
Παράλληλα, δημιουργούνται ένα πρότυπο και ένα πειραματικό σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, αρχίζοντας από τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα, ιδρύονται και πρότυπα επαγγελματικά λύκεια σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, τα οποία θα συνεργάζονται με επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Σχετικά με το μείζον ζήτημα των παιδικών σταθμών, για κάθε παιδί που δεν θα βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένειά του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ τον μήνα για δέκα μήνες τον χρόνο, το οποίο και θα μπορεί να εξαργυρώνει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

ΥΠΕΠΘ: Νεοφιλελεύθερο σενάριο με ακροδεξιό λόγο

Για «παράσταση με νεοφιλελεύθερο σενάριο και ακροδεξιό λόγο» έκανε λόγο η ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΝΔ. Ο κ. Γαβρόγλου κατηγόρησε τη ΝΔ για «επιλεκτική λογοκλοπή, εξαγγέλλοντας μέτρα που ήδη υλοποιούνται, προκειμένου να οικειοποιηθεί μέρος της κοινωνικής αποδοχής που αυτά ήδη έχουν».
Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι «η τύχη που επιφυλάσσουν ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά είναι να βρουν χορηγούς, για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου εξετάσεις-εξετάσεις-εξετάσεις και για τους καθηγητές σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθοδοσία».
«Η παρουσίαση», κατέληγε η ανακοίνωση, «είχε και μεγάλη δόση περί ανομίας, ώστε ο κύκλος χορηγίες για τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης - εξαντλητικές εξετάσεις - μείωση αριθμού εισακτέων να συμπληρωθεί με την τόσο επιθυμητή για τη Νέα Δημοκρατία αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια».