Συμφωνία για τις Ελληνοαλβανικές εκκρεμότητες προαναγγέλλει ο Ράμα - Free Sunday
Συμφωνία για τις Ελληνοαλβανικές εκκρεμότητες προαναγγέλλει ο Ράμα

Συμφωνία για τις Ελληνοαλβανικές εκκρεμότητες προαναγγέλλει ο Ράμα

Την προαναγγελία διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για τα εκκρεμή ζητήματα, έκανε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του συνεδρίου για τα «πρακτορεία ειδήσεων και τα fake news», που διοργανώνει στα Τίρανα το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

«Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά να τα λύσουμε όλα αυτά κι αυτό θα ήταν σπουδαίο», πρόσθεσε ο κ. Ράμα ο οποίος χαρακτήρισε τη σχέση γειτονίας μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας «ιστορική και παραδοσιακή».

Απαντώντας σε ερώτηση αν προγραμματίζεται συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ράμα απάντησε: «Αναμένεται να συναντηθούμε σύντομα. Δεν ξέρω πού, στα Τίρανα ή στην Αθήνα, αλλά αναμένεται να συναντηθούμε σύντομα. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία πολύ εντατικού διαλόγου και συζητήσεων για πολλά ζητήματα, που καλύπτουν αρκετά χρόνια και άλλα που δεν έχουν τεθεί ποτέ με πλήρη βούληση και θάρρος και αποφασιστικότητα να επιλυθούν».

«Είναι μια ιστορική και παραδοσιακή σχέση γειτονίας και όπως πάντα συμβαίνει με τους γείτονες, δεν πάνε πάντα όλα τέλεια. Το γνωρίζουμε αυτό από τη γειτονιά μας, με κάθε γείτονα, είτε είναι στο χωριό, είτε στην πόλη, είτε μεταξύ των χωρών είναι πάντα το ίδιο», σημείωσε ο κ. Ράμα.

«Μπορείς να το κατανοήσεις πλήρως αυτό αν παρακολουθήσεις έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ γειτόνων, είναι σαν... πόλεμος», είπε γελώντας.Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «είμαστε πάρα πολύ πρόθυμοι να βελτιώσουμε αυτή τη σχέση σε καθημερινή βάση και το κάνουμε αυτό».

Ο κ. Ράμα προσέθεσε ότι «υπάρχουν ορισμένες φορές κάποια πράγματα που είναι ατυχή, συμβαίνουν και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε», αλλά, όπως είπε, «τώρα είναι καλή (η σχέση) και το πιο σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των λαών».

«Οι Έλληνες αγαπούν την Αλβανία, οι Αλβανοί την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράμα.