Κατατέθηκε στη βουλή η ρύθμιση για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων - Free Sunday
Κατατέθηκε στη βουλή η ρύθμιση για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων

Κατατέθηκε στη βουλή η ρύθμιση για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων

Στη βουλή κατατέθηκε σήμερα το πρωί η ρύθμιση για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων, μετά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, με την οποία έγινε δεκτός ο ελληνικός προϋπολογισμός

Hκυβέρνηση έχει ως στόχο η περικοπή των συντάξεων να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έως την ερχόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου και επιδιώκει η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού να ξεκινήσει την επόμενη ημέρα με ψηφισμένη την ακύρωση του επώδυνου μέτρου.

Με την χθεσινή απόφαση, η κυβέρνηση πήρε παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο για την εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει αν και το Eurogroup, εξέφρασε περιορισμένη δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε το Eurogroup ότι η ελληνική πλευρά θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις με ορίζοντα τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, που αναμένεται στις 27 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν τέθηκε καν προς συζήτηση χθες, καθώς το Eurogroup υιοθέτησε την αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης και εξέτασε μόνο όσους παρουσίαζαν αποκλίσεις από τους κανονισμούς (δηλαδή, τον ιταλικό, τον ισπανικό, τον πορτογαλικό, τον βελγικό και τον σλοβένικο).

Οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού, κρίθηκαν συμβατοί με το Σύμφωνοι Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας. Επίσης, επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία», σημείωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά το πρώτο μέρος του χθεσινού Eurogroup.Ο Επίτροπος Οικονομικών προσδιόρισε τους βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν στη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τους διορισμούς στο Δημόσιο και σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, όπως η Εγνατία ή τα περιφερειακά λιμάνια».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η πρόοδος στα ζητήματα αυτά είναι σημαντική, «όχι μόνο επειδή τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά και επειδή βάσει αυτής της έκθεσης το Eurogroup θα αποφασίσει για την επόμενη πληρωμή προς την Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες».Η προετοιμασία της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας θα ξεκινήσει γύρω στις 15 Ιανουαρίου με επίσκεψη των τεχνοκρατών των δανειστών στην Αθήνα. Μέχρι τότε θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως επαφές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

ην ικανοποίηση του Eurogroup για το ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup συζήτησε την πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία δείχνει «καλά αποτελέσματα». Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλωσόρισαν το γεγονός ότι το 2019 θα επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% και πως αυτό γίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτι το οποίο δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί στο να ακολουθήσουν μια σταθερή δημοσιονομική πορεία. Ο Μ. Σεντένο σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο σε ορισμένους τομείς, όπως στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στα κόκκινα δάνεια και στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την «καλή δουλειά» και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα για να προχωρήσει σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

«Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ», είπε και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτύχει αυτό το στόχο χωρίς την εφαρμογή του προνομοθετημένου μέτρου περικοπών των συντάξεων. Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι πάντα ήταν της άποψης ότι αυτές οι περικοπές δεν ήταν ούτε νόμιμες, ούτε αναγκαίες.

«Είμαι ευτυχής που αποτρέψαμε την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κατά 14% για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους στην Ελλάδα», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και πρόσθεσε ότι είναι σαφές πλέον ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγράμματος. Υπογράμμισε ότι τα δύο βασικά ζητούμενα για την ευρωζώνη, βάσει των οποίων αξιολογούνται οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας σε συνδυασμό με την τήρηση των συμφωνημένων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.