Πρόωρες εκλογές βλέπουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΝΕΑ - Free Sunday
Πρόωρες εκλογές βλέπουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΝΕΑ

Πρόωρες εκλογές βλέπουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΝΕΑ

Σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα τόσο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ όσο και των ΝΕΩΝ που αναλύουν τις τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργού αλλά και την ανοιχτη συγκέντρωση που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Κινήσεις με άρωμα εκλογών χαρακτηρίζει τις νέες παροχές Τσίπρα από την Κάλυμνο και ανοιχτή ομιλία στη Θεσσαλονίκη, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ενώ όπως γράφουν τα ΝΕΑ, “η ανοικτή συγκέντρωση στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης την επόμενη εβδομάδα, οι χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για στήριξη των κατοίκων στα νησιά, αλλά και η δημοσίευση της απόφασης για τα αναδρομικά δείχνουν κάλπες - εξπρές”

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Την ίδια ώρα που στην κυβέρνηση «ξορκίζουν» με τα λόγια την «εκλογολογία» και σημειώνουν σε κάθε τόνο πως οι εκλογές θα γίνουν «στην ώρα τους», δηλαδή τον ερχόμενο Οκτώβριο, τα «έργα» δείχνουν προς άλλη κατεύθυνση, αφού οι κινήσεις αποτυπώνουν πως το Μαξίμου και προσωπικά ο κ. Τσίπρας βρίσκονται σε κανονική προεκλογική περίοδο.

 

Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του παζλ αποτελούν αναμφίβολα οι παροχές –και όχι η παροχολογία όπως έσπευσε άλλωστε να επισημάνει ο πρωθυπουργός- οι οποίες ανακοινώνονται κυριολεκτικά η μία μετά την άλλη, σηματοδοτώντας την πρόθεση του Μαξίμου να δημιουργήσει μία «επικοινωνιακή καταιγίδα», που αφενός θα επανασυνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικές ομάδες, αφετέρου θα αναδείξει «στην πράξη το τέλος των μνημονίων».

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαία η υπερδραστηριότητα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος τις τελευταίες περίπου 15 ημέρες, μεταξύ των άλλων, έχει λάβει τον λόγο στη Βουλή για να εξαγγείλει δύο «εμβληματικές» όπως τις χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, πρωτοβουλίες: Πρώτον, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά 250.000 μη μισθωτούς και δεύτερον τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου που αποτελεί «εκλογικό βαρόμετρο».

Οι κινήσεις του πρωθυπουργού είχαν άρωμα εκλογών και αυτή την εβδομάδα, με δύο επισκέψεις εκτός Αθηνών.

Τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στα Καλάβρυτα, από τα οποία, μιλώντας σε μέλη του αγροτικού και γαλακτοκομικού συνεταιρισμού της περιοχής, ανακοίνωσε μία δέσμη μέτρων, με κορωνίδα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ σε 40.000-45.000 αιγοπροβατοτρόφους.

Από την περιοχή δε, της Αχαΐας, επέλεξε να «σηκώσει» εκ νέου ένα θέμα με έντονη ιστορική φόρτιση, αυτό των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο. Εφαρμόζεται πιλοτικά η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά, μέσω εθνικών πόρων, ύψους 570 εκατ. έως και το 2021. μενο διάστημα η κυβέρνηση το είχε εν υπνώσει.

Χθες, ο κ. Τσίπρας προσεγγίζοντας μία άλλη, κρίσιμη εκλογικά, κοινωνική ομάδα, τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, προχώρησε σε νέες παροχές. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Κάλυμνο, από 1/1/2019 θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά, ένα μέτρο επιδοτούμενο αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, ύψους 570 εκατ. ώς και το 2021.

Ενδιάμεσα των δύο επισκέψεων είχε υπάρξει νέα πρωθυπουργική παρέμβαση, ενδεικτικό της υπερδραστηριότητας, καθώς ο κ. Τσίπρας την Τρίτη μιλώντας στο 29ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είχε αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του, δίδοντας για πρώτη μάλιστα φορά τόνο απολογισμού των πεπραγμένων στην ομιλία του. Τα όσα σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα επιτείνουν το προεκλογικό κλίμα.

Συγκεκριμένα, χθες, ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ανοιχτή ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου. Πλην του γεγονότος ότι την ίδια μέρα είναι η ομιλία Μητσοτάκη στην έναρξη του συνεδρίου της Ν.Δ., που αναπόφευκτα δίνει εικόνα «ντιμπέιτ», η επιλογή της Θεσσαλονίκης αποτυπώνει την πρόθεση να ελαχιστοποιηθεί το εκλογικό κόστος σε μία περιοχή που μετά τις Πρέσπες ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει πρόβλημα».

Ακολουθεί πριν από τα Χριστούγεννα ο «πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός», που βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού θα έχει «πανηγυρικό» τόνο και «κερασάκι στην τούρτα» η αύξηση του κατώτατου μισθού που σχεδιάζεται να έρθει τον Ιανουάριο. Γίνεται, λοιπόν, απολύτως κατανοητό, πως ο κ. Τσίπρας έχοντας κλείσει στις αρχές του χρόνου με όλες τις «προεκλογικού τύπου» κινήσεις, θα έχει την ευχέρεια να πάει σε εκλογές αιφνιδιαστικά πριν από τον Μάιο, αν δει πως τα δύο «αγκάθια» που θα έχει μπροστά του –Πρέσπες και σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας- δεν εξελίσσονται καλά. Οπως ακριβώς δηλαδή το είχε πει στη ΔΕΘ όταν ρωτήθηκε για τον χρόνο των εκλογών: «Πρόθεσή μου είναι ο Οκτώβριος του 2019, αλλά θα κριθεί από το πώς θα πάνε τα πράγματα το επόμενο διάστημα».

 

ΤΑ ΝΕΑ:

 

 

Η πολιτική ατμόσφαιρα έχει αποκτήσει πλέον έντονο άρωμα εκλογών, φουντώνοντας και τις συζητήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο για μια αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες πριν από τον εκλογικό ορίζοντα που έχουν διαμορφώσει οι ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Και μόνο η είδηση χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει μεγάλη ανοικτή πολιτική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Πρωθυπουργό αποτέλεσε μια ακόμη αφορμή για ενίσχυση των εκλογικών σεναρίων. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει στόχο να στηθούν κάλπες τους πρώτους μήνες του 2019, εντούτοις οι κινήσεις προεκλογικού χαρακτήρα είναι διαδοχικές και κλιμακώνονται. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δίνουν ήδη μεγάλη έμφαση στην συγκέντρωση της επόμενης εβδομάδας, που θα είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ τη χρονιά που φεύγει. Στη Θεσσαλονίκη επελέγη το Παλαί ντε Σπορ για την ομιλία του Πρωθυπουργού το απόγευμα της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία αρχίζει το τριήμερο συνέδριο της ΝΔ. Ακόμη και υπουργοί αμφιβάλλουν εάν η απόφαση αποσκοπεί μόνο στην επικοινωνιακή επικάλυψη του γαλάζιου συνεδρίου ή σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα λόγω του Σκοπιανού. Υπό τη σκιά των σεναρίων ακόμα και για εκλογές πριν από τον Μάρτιο, με βάση και την εκτίμηση πως θα έρθει νωρίτερα προς ψηφοφορία στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις περιοδείες του για να ενισχύσει τόσο το προσωπικό του προφίλ όσο και για να δώσει ο ίδιος πολιτικές και επικοινωνιακές ενέσεις στην κυβέρνησή του.

 

ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ.

Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε χθες στην Κάλυμνο, όπου και εγκαινίασε την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού σε μια επίσκεψη που επίσης συνδυάστηκε με εξαγγελίες. Από την Κάλυμνο, συνοδευόμενος από τους Πόνο Καμμένο, Φώτη Κουβέλη και Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου που αφορά 49 νησιά και ανακοίνωσε ότι από 1/1/2019 θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά, ένα μέτρο που επιδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, υψους 570 εκατ., ώς και το 2021.

Ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε την παρουσία του στην Κάλυμνο για να ενισχύσει το μήνυμά του περί νέας πορείας μετά τη λήξη των Μνημονίων, όπου και είπε ότι πρέπει να αποφασίσουμε πού θα πλεύσει το καράβι - το οποίο θα αποτελέσει εν πολλοίς το εκλογικό δίλημμα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τον Πρωθυπουργό, η χώρα βγήκε από την κρίση «με σχέδιο, με όραμα, με σκληρή δουλειά» και υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχιστεί αστός ο αγώνας. «Τώρα έρχεται η ώρα να δούμε στα μάτια αστόν τον κόσμο» είπε με έμφαση.

ΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ.

Την ίδια ώρα δημοσιευόταν η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σε ετοιμότητα για τη μητέρα των μαχών

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε συνέλευση της ΝΟΔΕ Β5 του κόμματός του στο Δημαρχείο Ιλίου. Εκεί, στην καρδιά των δυτικών συνοικιών, ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας. Μπροστά σε ένα κοινό που οι στενοί συνεργάτες του περιέγραψαν ως «εξαιρετικά θερμό απέναντι του», ευχήθηκε οι εθνικές εκλογές να γίνουν μία ώρα αρχύτερα.

Η ευχή δεν έγινε τυχαία. Νεοδημοκρατικές πηγές υποστηρίζουν ότι το κόμμα είναι έτοιμο για τη μητέρα των εκλογικών μαχών του 2019. Η εκτίμηση που επικρατεί στο στενό προεδρικό επιτελείο είναι πως οι εθνικές κάλπες μπορεί να στηθούν ανά πάσα στιγμή μέχρι και τον Μάιο του 2019.

Εξού και η ΝΔ, ενόψει και του προεκλογικού της συνεδρίου που θα γίνει από τις 14 μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, έχει τεθεί εδώ και καιρό σε εκλογική ετοιμότητα. Στόχος τους είναι να απευθυνθούν σε πολλά και διαφορετικά κοινά. Από τους κεντρώους - για τους οποίους γίνονται τα ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά - μέχρι την παραδοσιακή λαϊκή νεοδημοκρατική βάση - για την επανασύνδεσή τους με την οποία ο αρχηγός βάζει υποψηφιότητα στα δυτικά.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.

Προς το παρόν, βέβαια, τα μόνα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί είναι εκείνα του Πέτρου Τατσόπουλου, που θα κατέβει στον Βόρειο Τομέα της Β' Αθήνας, και του Αντώνη Πανούτσου, που θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό, ενώ σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή στα γαλάζια ψηφοδέλτια όλων των εν ενεργεία βουλευτών.

Παρ’ όλα αυτά, στο λεκανοπέδιο Αττικής φαίνεται πως τα βασικά ονόματα έχουν κλείσει. Ο Νίκος Δένδιας, ας πούμε, έχει ήδη ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα. Το ίδιο και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που μετακόμισε στον Δυτικό.

Από τον Βόρειο Τομέα θα επιστρέφει στην πολιτική σκηνή και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ κάποιοι μιλούν και για την επιθυμία του Γιάννη Παπαθανασίου να θέσει υποψηφιότητα εκεί. Για τα νότια συζητείται και το όνομα του ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε το Euro 2004, του Τάκη Φύσσα. Στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν νομοί, όπως π. χ. η Μαγνησία, όπου η οκτάδα του ψηφοδελτίου έχει κλείσει, απλά δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Κι άλλοι όπου οι διεργασίες συνεχίζονται. Πολλοί μάλιστα περιμένουν τηλεφώνημα από το γραφείο του Μητσοτάκη, μιας και εκείνος θα έχει τον τελευταίο λόγο.

«Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ».

Αν για κάτι δεν μοιάζει να αμφιβάλλουν στην Πειραιώς πάντως, είναι η νίκη τους. Και για να στηρίξουν τη βεβαιότητά τους επικαλούνται όχι μόνο τις δημοσκοπήσεις, αλλά και την αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν στον Μητσοτάκη τα διεθνή μίντια.

Οπως οι «Financial Times» που δημοσίευσαν χθες μια συνέντευξη του γαλάζιου αρχηγού και τον παρουσίαζαν ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας. Μέσω αυτής της συνέντευξης, ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει ότι «θα βάλει τέλος στην παράδοση των στενών σχέσεων των πολιτικών στελεχών και των λεγόμενον “ολιγαρχών", των επιχειρηματιών που αποκτούν μέσα ενημέρωσης και ποδοσφαιρικούς συλλόγους ως εργαλείο πολιτικής εύνοιας».

«Κάνω ξεκάθαρο στην επιχειρηματική κοινότητα: ο νόμος είναι νόμος και τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν» τόνισε. Για την αναφορά αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, ζητώντας εξηγήσεις και ονόματα από την Πειραιώς, η οποία απαντώντας έδωσε έμφαση στην αναφορά Μητσοτάκη ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει «να πληρώνουν τους φόρους τους, να επενδύουν στην Ελλάδα κα· να μην περιμένουν προνομιακή μεταχείριση μέσω της αγοράς τηλεοπτικών σταθμών».

Οι «Financial Times» δημοσίευσαν χθες συνέντευξη του Μητσοτάκη και τον παρουσίαζαν ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται προσκλητήριο για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πόνος Σκουρλέτης, ο οποίος συνεχίζει έναν μεγάλο κύκλο περιοδειών ανά την επικράτεια ώστε να κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό, ανακοίνωσε την εκδήλωση στο Παλαι ντε Σπορ.

Η Θεσσαλονίκη επελέγη λόγω και των αντιδράσεων που ακολουθούν τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο στόχος είναι να προβληθεί το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις και παράλληλα πως «η Θεσσαλονίκη λέει “ναι” στη δημοκρατία και όχι στον εθνικισμό και τον διχασμό».

Ο Σκουρλέτης εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι χωρίζει τους Ελληνες σε πατριώτες και προδότες και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, που χθες περιόδευσε το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη, να απαντήσει αν συμφωνεί με το σύνθημα των καταλήψεων στα σχολεία («Η δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία»),

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ.

Το προεκλογικό κλίμα, εξάλλου, συντηρεί και ενισχύει και η χθεσινή δημοσίευση στο ΦΕΚ των αποφάσεων για την καταβολή εφάπαξ των αναδρομικών των ενστόλων, των δικαστικών, των πανεπιστημιακών και των γιατρών του ΕΣΥ. Ειδικότερα, στην απόφαση ορίζεται ότι τα αναδρομικά θα καταβληθούν εφάπαξ έως την 27η Ιανουάριου 2019 και διευκρινίζεται ότι η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το ποσό αυτό θα εξαντληθεί στην παρακράτηση 20% που θα διενεργηθεί. Επίσης χθες δημοσιεύθηκαν και τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα και τις επόμενες ώρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις σχετικές δηλώσεις.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Ολοκληρώνεται το παζλ των υποψηφίων

Αργά αλλά σταθερά ολοκληρώνεται το παζλ των υποψηφίων για το Κίνημα Αλλαγής, που ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα περισσότερα ονόματα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 16 Δεκεμβρίου. Οι περισσότερες λίστες έχουν ήδη συμπληρωθεί, ενώ τις επόμενες ημέρες οι διεργασίες αναμένεται να ενταθούν - καθώς οι εκτιμήσεις στο Κίνημα Αλλαγής κάνουν λόγο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Θεωρουν, δε, πως πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για εκλογές στην αρχή του επόμενου έτους. Στα αστικά κέντρα, στο Κίνημα Αλλαγής σχολίαζαν θετικά πως το ενδιαφέρον των στελεχών ήταν πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με όσα συνέβησαν το 2015.

Στην Α Αθήνας, εκτός του Κώστα Σκανδαλίδη, όλα δείχνουν πως υποψήφιοι θα είναι επίσης ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο Δημήτρης Οικονόμου και ο Μόνος Επιτροπάκης.

Στον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας, που είναι η περιφέρεια της Φώφης Γεννηματά, συζητεί την κάθοδό του ο Γιώργος Πεταλωτής, ενώ σχεδόν σίγουροι θεωρούνται ο Σπόρος Καρανικόλας, η Τόνια Αντωνίου, η Ζέφη Δημαδάμα, ο Μιχάλης Χαλαρής (Κινήσεις Πολιτών) και ο Γιάννης Αμοιρίδης (ΔΗΜΑΡ).

Στον βόρειο, εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, υποψήφιοι φαίνεται πως θα είναι ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Παναγιώτης Βλάχος και ο Κώστας Πανταζής.

Συνωστισμός παρατηρείται στον δυτικό τομέα, με τους Μιχάλη Καρχιμάκη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Θάνο Ασκητή και Κώστα Χαρδαβέλα να διεκδικουν μια έδρα.

Για κάποια από τις περιφέρειες της Αττικής συζητεί και ο Παύλος Χρηστίδης - παρότι το κυρίαρχο σενάριο κάνει λόγο για το ευρωψηφοδέλτιο.

Στη Β’ Πειραιά «κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του Σταμάτη Μαλέλη, του Δημήτρη Λυντζέρη και του Δημήτρη Διαμαντίδη, ενώ στην Α’ Πειραιά όλα δείχνουν πως υποψήφιοι θα είναι ο Απόστολος Πόντας και ο Δημήτρης Καρύδης.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης ακούγονται τα ονόματα του Χάρη Καστανίδη, του Αντώνη Σαουλίδη και της ηθοποιού Σοφίας Μουτίδου, ενώ στο Ηράκλειο, εκτός του Βασίλη Κεγκέρογλου, συζητούνται επίσης οι Χρηστός Στρατάκης, Δημήτρης Φραγκουλάκης και Γιάννης Καραντεμίρης (ΔΗΜΑΡ).

ΠΕΡΙΣΣΟΣ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ.

Το ΚΚΕ δεν κινείται απλώς σε προεκλογικούς ρυθμούς. Είναι παντελώς έτοιμο. Εξάλλου αυτή είναι η ιδιομορφία του, αφού εντάσσει τις εκλογές σε έναν ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό. Και η υψηλή ετοιμότητα των ημερών φαίνεται από τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ που διοργανώνει την προσεχή Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στο Παλαί Ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Αφορμή να συγκεφαλαιώσει τον πολιτικό του λόγο στο ανήσυχο - λόγω ημερών - κοινό της Βόρειας Ελλάδας. Διά παν ενδεχόμενον.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε στην Κάλυμνο ότι πρέπει να αποφασίσουμε πού θα πλεύσει το καράβι, το οποίο θα αποτελέσει εν πολλοίς το εκλογικό δίλημμα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ