Πούτιν: Θα εξετάσουμε σύνδεση της Ελλάδας στη νότια διαδρομή για το φυσικό αέριο - Free Sunday
Πούτιν: Θα εξετάσουμε σύνδεση της Ελλάδας στη νότια διαδρομή για το φυσικό αέριο

Πούτιν: Θα εξετάσουμε σύνδεση της Ελλάδας στη νότια διαδρομή για το φυσικό αέριο

Η εμβάθυνση των σχέσεων μέσω μίας σειράς συνεργασιών καθώς και ο τομέας της ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στα 25 χρόνια του συμφώνου φιλίας και στις σχέσεις των δύο πλευρών που στηρίζονται στη βάση της καλής γειτονίας. Αναφέρθηκε στη σημασία και τον ρόλο του ενεργειακού τομέα και στο ελληνικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στη νότια διαδρομή. Όπως τόνισε πάνω από 50% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανότητα πρόσκλησης ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα υποδομής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της νότιας διαδρομής» δήλωσε.

Επανερχόμενος στο ζήτημα της επέκτασης του TurkStream μέσω της Ελλάδας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε από κοινού με την Ελλάδα μεγάλα έργα υποδομών. Αυτό σημαίνει και το πέρασμα της νότιας διαδρομής. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Υπάρχει αγωγός που σχεδόν ολοκληρώθηκε και θα συνδέσει Ελλάδα με Ιταλία, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα το συνδέσουμε με το πραγματικό προϊόν, πρέπει να το εξετάσουμε από την οπτική της οικονομικής σκοπιμότητας. Θεωρώ ότι είναι αρκετά εφικτό».

Όπως τόνισε αναλύθηκε η συνεργασία σε όλους τους τομείς και υπογράμμισε ιδιαίτερα την εμπορική συνεργασία των δύο πλευρών.

Όπως είπε το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27% και οι εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια.

Σε αυτό συνέβαλε, κατά τον κ. Πούτιν και η συνεδρίαση της κοινής επιτροπής που συνεδρίασε προ ημερών.

Τόνισε τη σημασία της Ελλάδας στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και εξέφρασε την ελπίδα να συμμετάσχει και του χρόνου.

Ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε και το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη σχετικών έργων στη Μαύρη Θάλασσα. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν όπως είπε η Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη και το Ροστόφ.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό τόνισε ότι «συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του τουρισμού, ώστε να έχουμε περισσότερους επισκέπτες από την Ελλάδα. Μας ενώνουν μεγάλες προοπτικές». Έκανε ιδιαίτερη μνεία στο αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία καθώς και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι το 2019 είναι αφιερωματικό έτος γλώσσας και λογοτεχνίας.

«Πάντα είχαμε και έχουμε σκοπό την εταιρική σχέση με βάση την καλή γειτονία και την αμοιβαία και επωφελή συνεργασία» σημείωσε ο κ. Πούτιν.

Έκανε γνωστό ότι συζητήθηκε η συνεργασία στις νέες τεχνολογίες και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλες υπηρεσίες».

Στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκαν επίσης, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, οι σχέσεις Ρωσίας — ΕΕ και το Κυπριακό.

Ο ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα στηρίζει την Ελλάδα ανεξάρτητα αν οι πολίτες της αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή ευημερούν.

«Πάντα στηρίζαμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας από τα πρώτα της βήματα, στηρίξαμε τους Έλληνες και το ελληνικό κράτος. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξάρτητα αν οι Έλληνες βιώνουν δύσκολες στιγμές ή ευημερούν. Ο λόγος γι' αυτό είναι οι ιστορικές μας σχέσεις, η πνευματική συγγένεια και άλλα» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το πρόσφατο συμβάν με την απέλαση διπλωματών, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει συμφωνήσει για την ύπαρξη των λόγων της απέλασης.

4645510

Τσίπρας: Σε σταθερές ράγες οι ελληνορωσικές σχέσεις

Την επιθυμία της Ελλάδας οι ελληνορωσικές σχέσεις να παραμείνουν σε «σταθερές ράγες», όπως είπε χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έπειτα από τη συνάντησή τους. 

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για τη «θερμή υποδοχή και φιλοξενία», υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται σε πάρα πολύ ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς. «Το σημαντικό αυτό υπόβαθρο μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή, αλλά και δυναμική σχέση», τόνισε ακόμη.  

Όπως επεσήμανε, ακόμη, ο πρωθυπουργός, αναδείχθηκε μέσα από την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και μέσα από την οικοδόμηση σταθερών σχέσεων με τη Ρωσία, ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά να προωθεί ταυτόχρονα και ένα μοντέλο ενεργητικής και πολυδιάσταστης εξωτερικής πολιτικής και να είναι σε θέση να αξιοποιεί ιστορικές σχέσεις και συνεργασίες. Άλλωστε, όπως είπε, το θέμα των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ βρέθηκαν και στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Ρώσο πρόεδρο, όπου ο Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου, «ακόμη και όταν διαφωνούμε».

Δεδομένων των προκλήσεων, ενώπιον των οποίων συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα, ο Τσίπρας εξήρε τη σημασία του ελληνορωσικού διαλόγου, ακόμη και εάν δεν είναι πάντα εύκολος, όπως ανέφερε.

Αν και η Ελλάδα έχει φύγει επιτέλους από τα φάσμα της χρεοκοπίας και διαμορφώνονται κατά συνέπεια καλύτερες προϋποθέσεις για μια πιο αποτελεσματική σχέση με τη Ρωσία, οι προκλήσεις δεν λιγόστευσαν, παρατήρησε ο ίδιος, καθώς επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις του προσφυγικού και την κρίση ασφάλειας στη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ελληνορωσικός διάλογος καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός, είπε. «Είναι σαφές βέβαια ότι ο διάλογος αυτός δεν είναι πάντα εύκολος», ανέφερε. Ενώ συνεχίζοντας, διεμήνυσε πως η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις Ελλάδας — Ρωσίας να παραμείνουν σε «σταθερές ράγες», μας βοηθά να ξεπερνάμε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες και αν επιστρέφουμε στον αναγκαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση, αναφερόμενος προηγουμένως στις εξελίξεις του καλοκαιριού.

Σημείωσε ότι επί τάπητος στη συζήτησή τους ετέθησαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο νέος ενεργειακός χάρτης που διαμορφώνεται στην περιοχή, ο ρόλος της Ρωσίας και οι σχέσεις των δύο χωρών με την Τουρκία.

«Εξέφρασα στον πρόεδρο Πούτιν τις δικές μας ανησυχίες σε σχέση με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας στον βαθμό που επιμένει να διατηρεί το casus belli εις βάρος μας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Η συζήτησή τους στράφηκε και γύρω από τις δυνατότητες προώθησης του αγωγού Turkish Stream, ενός έργου που σε συνδυασμό με άλλους υπό διαμόρφωση αγωγούς αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, παρατήρησε ακόμη ο ίδιος. 

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Τσίπρας ανέφερε: «Υπογράμμισα στον πρόεδρο Πούτιν την εκτίμησή μου για τη σταθερή της θέση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό πρόβλημα (…) και τόνισα τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οριστική λύση του Κυπριακού». 

4645432

Συνάντηση Τσίπρα - Μεντβέντεφ

Γύρω από εμπορικά και οικονομικά ζητήματα περιστράφηκε η συνάντηση Τσίπρα- Μεντβέντεφ. Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών χωρίς τη συμμετοχή των ΜΜΕ.

Ειδικότερα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, παρουσία των αντιπροσωπειών, συζήτησαν την εφαρμογή κοινών σχεδίων στον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας, των υποδομών, των μεταφορών, της υψηλής τεχνολογίας, της γεωργίας και άλλων τομέων.

 

4645438

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου, στα τείχη του Κρεμλίνου. Κατά την άφιξη του κ. Τσίπρα στον Κήπο Αλεξάνδρου, του αποδόθηκαν τιμές από άγημα. Του τελετουργικού ακολούθησε η ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου.

4645425