Η κυβέρνηση σχεδιάζει 30.000 θέσεις φιλοξενίας ενώ οι προσφυγες είναι ήδη 50.000 - Free Sunday
Η κυβέρνηση σχεδιάζει 30.000 θέσεις φιλοξενίας ενώ οι προσφυγες είναι ήδη 50.000

Η κυβέρνηση σχεδιάζει 30.000 θέσεις φιλοξενίας ενώ οι προσφυγες είναι ήδη 50.000

Σχεδιασμό για 30.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων κάνει η κυβέρνηση, τη στιγμή που σχεδόν ένα μήνα μετά το κλείσιμο των συνόρων, οι εγκλωβισμένοι στην χώρα αγγίζουν τις 50.000 άτομα.

Αυτό προκύπτει από τη σημερινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη., η οποία έκανε γνωστό ότι «τις επόμενες ημέρες» θα κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στη δήλωση της η κυρία Γεροβασίλη «έκλεισε το μάτι» για νέες προσλήψεις καθώς όπως είπε στο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον τρόπο λειτουργίας, προσωπικού, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφύγων, των υπηρεσιών δηλαδή η έγκαιρη λειτουργία των οποίων θα μπορούσε να προλάβει το κλείσιμο των συνόρων.

Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος προσπάθησε να εξευμενίσει τις αντιδράσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων, στους οποίους έστειλε το μήνυμα ότι θα προβλέπεται ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας, αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει την πηγή των χρημάτων.

Με το νομοσχέδιο θα ενσωματώνεται στο εσωτερικό δίκαιο η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας», δηλαδή οι ρυθμίσεις περί "ασφαλών χωρών". Η κυρία Γεροβασίλη, σε μία προσπάθεια να διασκεδάζει την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση από φιλικές στο ΣΥΡΙΖΑ οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την αποδοχή του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας», είπε ότι στις ρυθμίσεις δεν αναφέρεται η αναγνώριση της Τουρκίας ως τέτοιας.