Τα δύο πρώτα συνέδρια του Μητσοτάκη - Free Sunday
Τα δύο πρώτα συνέδρια του Μητσοτάκη

Τα δύο πρώτα συνέδρια του Μητσοτάκη

Όταν στις 12 Φεβρουαρίου 2016 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωνε την απόφασή του για τη σύγκληση του 10ου συνεδρίου του κόμματος, είχε μόλις συμπληρώσει έναν μήνα στην ηγεσία του κόμματος.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», στις 15 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος, η ΝΔ εμφανιζόταν να προηγείται με διαφορά 3,7 μονάδων (23,6% έναντι 19,9%), όμως ο κ. Τσίπρας είχε προβάδισμα έναντι του κ. Μητσοτάκη για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με 2 μονάδες (22% έναντι 20%).

Το συνέδριο ήταν το πρώτο μετά από τρία χρόνια, καθώς το 9ο είχε οργανωθεί επί προεδρίας Σαμαρά, τον Απρίλιο του 2013, και στο μεταξύ η ΝΔ είχε υποστεί τρεις εκλογικές ήττες, στις ευρωεκλογές του 2014 και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, ενώ είχαν μεσολαβήσει δύο προσωρινοί πρόεδροι, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, και μια μακρά εσωκομματική διαδικασία που κατέληξε στην εκλογή του κ. Μητσοτάκη.

Το συνέδριο έγινε στο Metropolitan Expo ανάμεσα στις 22 και στις 24 Απριλίου με κεντρικό σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα» και είχε στην ατζέντα σημαντικές αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος και την ετήσια διεξαγωγή συνεδρίου. Στα προηγούμενα 42 χρόνια είχαν γίνει εννέα συνέδρια, δηλαδή περίπου ένα κάθε πέντε χρόνια.

Τον Απρίλιο, λίγο πριν από το συνέδριο, δημοσιεύτηκε μια έρευνα της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, στην οποία η ΝΔ εμφανιζόταν στο 31% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25%, ενώ προβάδισμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία για πρώτη φορά δεν είχε ο πρωθυπουργός, αλλά ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιρνε 30%, έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο επέλεγε το 42%.

 

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε συναινέσεις

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε χαιρετίσει το συνέδριο ο τότε υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος είχε αναφερθεί στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη απέναντι σε αυτά που έχει υποσχεθεί τον ελληνικό λαό. Ταυτόχρονα μίλησε και για δυνάμεις στην Ευρώπη που υποτιμούν τον ευρωπαϊκό Νότο και βλέπουν χώρες ως δεύτερης κατηγορίας, τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να ξεφύγει η πολιτική ζωή από τον αντιπολιτευτισμό, προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρχουν και δυνατότητες συναινέσεων που θα βοηθήσουν τη χώρα. «Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, αλλά όχι της ίδιας βαρύτητας. Πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις και συναινέσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας» είχε πει ο υπουργός Παιδείας προς το τέλος της ομιλίας του.

 

Η συμφωνία αλήθειας

Μιλώντας στο συνέδριο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η ΝΔ είναι ο καταλύτης για τη δημιουργία μιας τέτοιας συμφωνίας αλήθειας που θα συμπεριλάβει όλες τις δημιουργικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει χαρακτηριστικά στην ομιλία του:

«Μία Συμφωνία με δύο μόνο άρθρα:

Άρθρο 1: Οι πολίτες μάς εμπιστεύονται να χαράξουμε την πορεία που θα ακολουθήσουμε.

Άρθρο 2: Εμείς λέμε και πράττουμε πάντα την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή, σε κάθε σημείο της κοινής μας πορείας.

Εμείς σήμερα δεσμευόμαστε και υπογράφουμε τη Συμφωνία Αλήθειας με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πολίτες.

Με τη Συμφωνία Αλήθειας και τη συμμετοχή της πλατιάς πλειοψηφίας των πολιτών θα τα καταφέρουμε. Το εγγυώμαι.

Την κυβερνητική πρόταση της ΝΔ διαπερνούν «τα 5 Άλφα», Ανάπτυξη - Αξιοκρατία - Αλληλεγγύη - Αριστεία - Αξιοπιστία, καθένα εκ των οποίων αντανακλά μια θεμελιώδη αξία για μας και την πολιτική μας».

 

11ο συνέδριο: «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα»

Το 11ο συνέδριο της ΝΔ, το δεύτερο επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε εντός του επόμενου χρόνου, του 2017, πριν από έναν χρόνο ακριβώς, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, και πάλι στο Metropolitan Expo.

Η κυβέρνηση είχε μόλις κλείσει τη staff level agreement για την τρίτη αξιολόγηση και εμφανιζόταν –ως συνήθως– ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Το κεντρικό σύνθημα ήταν «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» και έγινε αφού είχαν προηγηθεί επτά προσυνέδρια σε όλη την Ελλάδα.

Λίγες ημέρες πριν, είχαν δημοσιευτεί οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, τάσεις όπου η ΝΔ εμφανιζόταν να έχει προβάδισμα 9,4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα προηγούνταν με ποσοστό 30,7%, έναντι 21,3% του ΣΥΡΙΖΑ και 10,1% του Κινήματος Αλλαγής.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναζητά συναινέσεις

Στο συνέδριο τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο τότε γραμματέας της Κ.Ε. Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος κινήθηκε στο πνεύμα που είχε κινηθεί ο Νίκος Φίλης στο προηγούμενο συνέδριο σε ό,τι αφορά τις συναινέσεις στα εθνικά θέματα και στη λειτουργία της δημοκρατίας, ενώ από βήματος έκανε ονομαστική αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αποδίδοντας τα fake news σε εκείνους που ο πρώην πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «νταβατζήδες».

«Στα εθνικά θέματα, η ευαισθησία πρέπει να είναι κοινός τόπος όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η προκλητικότητα της Τουρκίας και η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή απαιτούν τη σοβαρότητα όλων. Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να είναι πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Το δεύτερο είναι η εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας. Είναι πρόκληση να πατάξουμε παθογένειες που μας ταλαιπωρούν για δεκαετίες» είπε ο κ. Ρήγας.

Το πρόταγμα της ενότητας

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάδειξε τα ζητήματα της ενότητας και έκανε και ειδική αναφορά στους πρώην προέδρους της ΝΔ:

«Είναι εδώ οι πρώην πρόεδροι της παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής, που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία μετά από 11 χρόνια και της έδωσε λαϊκό έρεισμα. Ο Αντώνης Σαμαράς, που κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη και αν ολοκλήρωνε τη θητεία του η πατρίδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που κράτησε τη ΝΔ σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της και είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα. Δίνουν μήνυμα νίκης, προσήλωσης και πίστης σε μια παράταξη που τους τίμησε και την τίμησαν.

Είμαστε όλοι εδώ, παλιά και δοκιμασμένα στελέχη, που σήκωσαν στους ώμους την παράταξη στις δύσκολες στιγμές. Είναι μαζί μας στελέχη που ενισχύουν καθημερινά τη δράση, βλέποντας τη ΝΔ σαν τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει την προσδοκία των Ελλήνων. Η παρουσία τους επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που ανοίγεται στην κοινωνία και σπάει τα στεγανά».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε το πρόταγμα της επόμενης περιόδου: «Οι επόμενες εκλογές δεν είναι μια μάχη για πολιτική κυριαρχία. Ο αγώνας για να φύγουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος και οι συνεργοί τους από την εξουσία θα είναι συνεχής».