Κ. Χατζηδάκης: Οι μεταρρυθμίσεις δεν επιβάλλονται αφ’ υψηλού - Free Sunday
Κ. Χατζηδάκης: Οι μεταρρυθμίσεις δεν επιβάλλονται αφ’ υψηλού

Κ. Χατζηδάκης: Οι μεταρρυθμίσεις δεν επιβάλλονται αφ’ υψηλού

«Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ανηφορικός στην Ελλάδα. Τις καταπίνουμε συχνά σαν πικρό χάπι, αισθανόμενοι πως μας τις επιβάλλουν οι ξένοι. Ο λαϊκισμός έχει κερδίσει αρκετές μάχες. Τώρα όμως που τον δοκιμάσαμε στην ακραία του μορφή και έχουμε βιώσει τις συνέπειές του, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες βλέπουν ότι η ελπίδα δεν βρίσκεται στα λόγια του αέρα. Και θα γίνουν ακόμη πιο πολλοί αν τους μιλήσουμε με λογική και ευαισθησία».

Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων στο βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις – Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;» (εκδ. Παπαζήση), για την περιπέτεια των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει, «δεν αξίζει να είμαστε στην Ευρώπη εξ ανάγκης και παρά τη θέλησή μας, αλλά εκ πεποιθήσεως και επειδή μπορούμε ως λαός να βρεθούμε πιο μπροστά και πιο ψηλά».

Οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν όταν εφαρμόζονται

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε τη σημασία που έχει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι «μόνο έτσι λειτουργούν και για να τις στηρίξεις πρέπει να τις πιστεύεις. Οι μεταρρυθμίσεις δεν επιβάλλονται αφ υψηλού».
Έχοντας μάλιστα προσωπική εμπειρία, σχολίασε πως «όταν αρχίζεις να εφαρμόζεις μεταρρυθμίσεις, τις περισσότερες φορές δεν γίνεσαι συμπαθής. Με την Ολυμπιακή έγινα ο δεύτερος αντιπαθέστερος υπουργός. Επί ενάμιση χρόνο δεχόμουν επιθέσεις, σήμερα όμως πια έχουμε το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα λέει ότι εκεί που πληρώναμε 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην Ολυμπιακή, εισπράττουμε πλέον από τις αερομεταφορές 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο». Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε με το παράδειγμα του ΟΣΕ. «Πιο “ντροπαλός” από την Ολυμπιακή και με διπλάσιο πρόβλημα. Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έγινε μ’ εμένα στο υπουργείο και, αν μη τι άλλο, σήμερα χάνουμε λιγότερα χρήματα. Οι εραστές της ακινησίας ήταν απέναντι και σε αυτή την αλλαγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κ. Μητσοτάκης: Αλλαγές για τους πολλούς και όχι για τους λίγους

Το βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και ο καθηγητής Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος.
Ο κ. Μητσοτάκης χώρισε το βιβλίο σε τρεις διακριτές περιόδους: «Η πρώτη είναι η περίοδος μέχρι το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης του 2009-2010. Είναι μια περίοδος την οποία οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις βρίσκονται κατανεμημένες σε διάφορα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου στα λόγια μπορεί να υπήρχε μια διάθεση για μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου οι δυνάμεις της στασιμότητας, ο ισχυρός κρατισμός, οι πελατειακές λογικές, οι ισχυρές συντεχνίες, αυτή η αίσθηση ότι πρέπει πάνω απ’ όλα να διατηρήσουμε τα κεκτημένα, τελικά ήταν δυνάμεις κυρίαρχες. Και οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν, παρ’ ότι αξιοσημείωτες, δεν ήταν τελικά από μόνες τους αρκετές για να μπορέσουν να αντιστρέψουν το ρεύμα των καιρών».
«Η δεύτερη περίοδος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι η περίοδος των μνημονίων, είναι μια περίοδος στην οποία η έννοια της μεταρρύθμισης σε μεγάλο βαθμό δαιμονοποιήθηκε και οι μεταρρυθμίσεις ταυτίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στη συνείδηση του κόσμου με μια σκληρή δημοσιονομική πολιτική». Σχετικά με την τρίτη περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι αρχίζει τώρα: «Είναι μια περίοδος η οποία θα μας επιτρέψει να δούμε τη μεταρρύθμιση –εγώ προτιμώ να χρησιμοποιώ τον όρο “αλλαγή”, είναι πιο κατανοητός, ενδεχομένως πιο συμβατός με αυτό το οποίο οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να γίνει– ως μια μεγάλη ευκαιρία, ως έναν μονόδρομο, ως ένα σημείο συνάντησης, τελικά, όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Να δούμε, επίσης, τη μεταρρύθμιση ως μια υπόθεση που αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους».

Φρένο στα σενάρια συνεργασίας

Ευκαιρίας δοθείσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης έβαλαν τέλος στα σενάρια περί προεκλογικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και Ποταμιού.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η ΝΔ εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή της στη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να ενδώσουμε σε ακραίες φωνές. Αυτή η θέση δεν αφορά θέσεις άλλων κομμάτων. Το Ποτάμι είναι άλλο κόμμα. Έχουμε μια κοινή αντίληψη σε κάποια θέματα μεταρρυθμίσεων. Δεν μπαίνουμε σε καμία συναλλαγή. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας».
Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «το Ποτάμι πολιτεύεται με βάση τις αρχές και τις απόψεις των στελεχών του και μόνο. Τα σενάρια για το Επικράτειας δεν είναι καινούργια. Πριν από έξι μήνες ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα δεν προσχωρεί σε ένα άλλο κόμμα και επιμένω στις απόψεις μου». Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτήρισε τη θέση του κόμματος «ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση. Το συμφέρον της χώρας είναι να λήξει αυτή η εκκρεμότητα».