Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με το βλέμμα στη Βιέννη - Free Sunday
Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με το βλέμμα στη Βιέννη

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με το βλέμμα στη Βιέννη

H απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο το απόγευμα της Πέμπτης, στις 3, και μάλιστα να ζητήσει η συνεδρίαση να μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί μιας και την ίδια στιγμή αναμένεται να είναι γνωστές οι προθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την επαναφορά της κατ' εξαίρεση αποδοχής (waiver) των ελληνικών ομολόγων.

Εκτός από την την απόφαση της ΕΚΤ, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να βρεθεί ο «οδικός χάρτης» της επόμενης ημέρας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς και τα υπό κατάθεση νομοσχέδια.

 Στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός θα κάνει απολογισμό της τελευταίας περιόδου και θα αποφασισθεί ο προγραμματισμός των επομένων κινήσεων ενώ θα τεθεί και το ζήτημα του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση. 

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής αντεπίθεσης του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά αφενός το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ και αφετέρου την αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ, να επαναφέρει το waiver, και η οποία θα σημαίνει ρευστότητα σε χαμηλότερο κόστος για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τον μηχανισμό ELA, ο οποίος κοστίζει 1.5% ακριβότερα από την ΕΚΤ.

Η επαναφορά του waiver θα οδηγήσει στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, των capital controls με ότι αυτό συνεπάγεται για την βελτίωση της πορείας της οικονομίας και θα ανοίξει το δρόμο ώστε να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ τον Ιούλιο.