Υπερπτήσεις στο Καστελόριζο και ένταση στον αέρα του Αιγαίου - Free Sunday
Υπερπτήσεις στο Καστελόριζο και ένταση στον αέρα του Αιγαίου

Υπερπτήσεις στο Καστελόριζο και ένταση στον αέρα του Αιγαίου

Χαμηλή πτήση σε ύψος 4 χιλιάδες πόδια, πάνω από το Κασστελόριζό πραγματοποίησαν δύο τουρκικά μαχητικά F-16 τα οποία μπήκαν στις 8:42 στο FIR Αθηνών, και αποχώρησαν  στις 8:44.

Μετά την πρωινή υπερπτηση στο Καστελόριζο, δύο άλλα τουρκικά μαχητικά F-16 έκαναν πέντε υπερπτήσεις πάνω τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Τούρκων. 

Πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι στην περιοχή του Καστελορίζου πετούσαν τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16 τα οποία επιχείρησαν να φτάσουν στο νησί. Παρά την κινητοποίηση τριών ζευγαριών ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής, δύο τουρκικά F-16 κατάφεραν να περάσουν πάνω από τη Μεγίστη.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 10:43 π.μ. οπότε πέταξε πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών.

Ο τουρκικός σχηματισμός πέταξε πάλι πάνω από το νησί στο ίδιο ύψος στις 10:48 π.μ.και στις 10:59 π.μ. Στο μεσοδιάστημα ο τουρκικός σχηματισμός διασπάσθηκε οπότε στις 10:51 π.μ. το ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 25.000 ποδιών και το δεύτερο πέταξε πάνω από την Παναγιά επίσης στο ίδιο ύψος. Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11:00 π.μ.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.