Κουντουρά - Κόκκαλης - Παπαχριστόπουλος επιβεβαίωσαν τη ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα - Free Sunday
Κουντουρά - Κόκκαλης - Παπαχριστόπουλος επιβεβαίωσαν τη ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα

Κουντουρά - Κόκκαλης - Παπαχριστόπουλος επιβεβαίωσαν τη ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα

Την απόφαση τους να δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσαν σήμερα το πρωί τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ, η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυρία Κουντουρά αναφέρει ότι στηρίζει ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και δεν διαπραγματεύεται το δικαίωμά της να ψηφίζει κατά συνείδηση.

Ο κ.Κόκκαλης σε δήλωση του που δημοσιευει το onlarissa.gr, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να έχει από την ιστορία την ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο της, με μία σειρά σπουδαίων μεταρρυθμίσεων και νόμων, που θα αποκαταστήσουν την κανονικότητα στη χώρα και θα απομακρύνουν κάθε σενάριο αποσταθεροποίησης».

Σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, ο κ.Παπαχριστόπουλος επεανέλαβε ότι θα ψηφίσει και τη συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Όταν παραδώσεις την έδρα σου, είσαι απλώς πολίτης. Έχεις δώσει την έδρα πίσω στο κόμμα που βγήκες και καλά κάνεις. Ένας απλός πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει να κάνει», απάντησε στη σχετική ερώτηση.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος είχε ανακοινώσει χθες ότι θα διαγράψει τους βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης για να παραμείνουν στην κυβέρνηση. 

«Εάν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική θέση με την ψήφο, θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ», είχε πει χθες ο κ.Καμμένος ενώ σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης αναφερόμενος στην κα Κουντουρά και στον κ Κόκκαλη υποστήριξε ότι έχουν πάρει πολιτικά ανταλλάγματα από τη στιγμή που παραμένουν στις υπουργικές τους θέσεις και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, είναι αυτοί που έχουν κάνει το χειρότερο αδίκημα, για την καρέκλα. 

Εκτός από την κυρία Κουντουρά και τον κ.Παπαχριστόπουλο, την απόφαση του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, παρά την αντίθετη άποψη του προέδρου των ΑΝΕΛ, έχει ανακοινώσει και ο κ.Κώστας Ζουράρις και μενει να διευκρινιστεί η θέση του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης, Β.Κόκκαλη, για τον οποίο ο κ.Καμμενος είχε πει χθες ότι «αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Κίνα, δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα για το Σινικό Τείχος».

Κατά της πρότασης εμπιστοσύνης θα ψηφίσουν ο κ.Καμμένος και οι βουλευτές Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και Κώστας Κατσίκης. 

Η δήλωση της κυρίας Κουντουρά

«Βρίσκομαι σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην Κίνα που πραγματοποιείται συντονισμένα από τρία συναρμόδια Υπουργεία με στόχο την επίτευξη επωφελών συμφωνιών για την Ελλάδα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, των μεταφορών και του τουρισμού.

Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν διαπραγματεύομαι το δικαίωμα μου να ψηφίζω κατά συνείδηση.

Αυτή η κυβέρνηση εργάστηκε πολύ σκληρά για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και το καθεστώς της λιτότητας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανακοπεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία, και να ακυρωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ούτε να δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους που ευθύνονται για την καταστροφή της Ελλάδας να μεθοδεύουν σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας.

Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Παραμένω συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και όπως κάνω σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, έτσι και τώρα θα συνεχίσω να πορεύομαι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Η δήλωση του κ.Κόκκαλη

«Η παρουσία μου στην Κίνα οφείλεται σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι τριών υπουργείων της Ελληνικής Κυβέρνησης, κατόπιν σχετικής, προ διμήνου, πρόσκλησης του Κινέζου Υπουργού Γεωργίας.

Σε ότι αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και συνοδοιπορία όλα αυτά τα χρόνια, έχω να σχολιάσω πως ο καθένας μας έχει την προσωπική του πολιτική πορεία και κρίνεται από αυτή από την κοινωνία.

Από την πρώτη ημέρα της κοινής πορείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης της χώρας, ήταν σε όλους αντιληπτό ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Ωστόσο, η ίδια η ιστορία απέδειξε πως αυτά που μας ένωσαν αναδείχθηκαν ισχυρότερα από κάθε επιμέρους πολιτική διαφορά και μας οδήγησαν προ λίγων μηνών στην έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο.

Σε όλη αυτή την πορεία μου αρχικά ως βουλευτής και εν συνεχεία ως υφυπουργός, δεν έπαψα ποτέ να αναφέρομαι στην ανάγκη ομοθυμίας και εθνικής συνεννόησης. Ακολουθώντας πιστά αυτή την πολιτική στάση, υπηρέτησα και υπηρετώ καθημερινά μία κυβέρνηση η οποία έχει καταφέρει να πετύχει, ότι δεν πέτυχε ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΤΑ προηγούμενα χρόνια.

Έχω βαθιά πίστη πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει από την ιστορία την ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο της, με μία σειρά σπουδαίων μεταρρυθμίσεων και νόμων, που θα αποκαταστήσουν την κανονικότητα στη χώρα και θα απομακρύνουν κάθε σενάριο αποσταθεροποίησης.

Για το λόγο αυτό, θα παράσχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».