Die Welt: Ο Τσίπρας πληρώνει το τίμημα της συμφωνίας των Πρεσπών - Free Sunday
Die Welt: Ο Τσίπρας πληρώνει το τίμημα της συμφωνίας των Πρεσπών

Die Welt: Ο Τσίπρας πληρώνει το τίμημα της συμφωνίας των Πρεσπών

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα καλύπτονται εκτενώς από τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος εστιάζει στη Συμφωνία των Πρεσπών, που οδήγησε τελικά στο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, αλλά και στην επόμενη ημέρα για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας αξίζει ευχαριστώ», η γερμανική εφημερίδα Die Welt σχολιάζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αν και έχει κατηγορηθεί αρκετά στη Γερμανία εξαιτίας των καθυστερήσεων στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σήμερα τολμά κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει την Ευρώπη- το συμβιβασμό στο όνομα της ΠΓΔΜ. Αυτός είναι που θα του στοιχίσει και την πρωθυπουργία εκτιμά η εφημερίδα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορήθηκε πολύ στη Γερμανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός -και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- θεωρείται ως κάποιος ο οποίος δεν τηρεί τις υποσχέσεις του, καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις και κατά τα λοιπά έλαβε πολλά χρήματα από τους δανειστές για να τα μοιράσει μετά απλόχερα στους πολίτες της χώρας του. Στα οικονομικά θέματα ο Τσίπρας ήταν για πολύ καιρό ένα πρόβλημα» αναφέρει το άρθρο και προσθέτει:

« Αυτό που, ωστόσο, παραβλέπουν συχνά οι αναλύσεις είναι ότι ο Τσίπρας τολμά κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει την Ευρώπη. Στο ονοματολογικό με την πρώην «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάποτε μέρος της Γιουγκοσλαβίας, συμφώνησε να γίνει ένας συμβιβασμός. Από το απόγευμα της Παρασκευής λέγεται Βόρεια Μακεδονία. Έτσι, η μακρά διαμάχη πρέπει λογικά να έχει λήξει».

Παρατηρεί πως η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου αντανακλά το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες θεωρούν τη συμφωνία προσβολή, ενώ επισημαίνει πως οι εκλογές- ανεξάρτητα από το τότε τελικά γίνουν- θα οδηγήσουν σε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. «Μπορεί να πει κάποιος με κάποια βεβαιότητα ότι θα χάσει την πρωθυπουργία εφέτος» αναφέρει ο αρθρογράφος και σχολιάζει: «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, οι οποίοι καταριόνταν τον Τσίπρα λόγω της απροθυμίας του να κάνει μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει στο θέμα αυτό να εκφράσουν σεβασμό, αν όχι ευγνωμοσύνη, στον Έλληνα πρωθυπουργό, που θυσιάζει με κάποια βεβαιότητα τον θώκο του για τον συμβιβασμό».

Πηγή: naftemporiki.gr