Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης στη βουλή - Free Sunday
Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης στη βουλή

Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης στη βουλή

Με την ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα, ολοκληρώνεται η διήμερη συζήτηση στη βουλή για την ανανέωση της εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Η έναρξη, ωστόσο, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως και η εξέλιξή της πρώτης ημέρας συζήτησης στη Βουλή, κατέδειξαν την αγωνία που επικρατεί στην κυβέρνηση από την πλειοψηφία στην οποία στηρίζεται πλέον η παράταση της εξουσίας του κ. Τσίπρα.

Βασική επιδίωξη του κ. Τσίπρα ήταν να πείσει ότι δεν είναι προϊόν αποστασίας η ετερόκλητη ομάδα βουλευτών που θα του δώσει ψήφο εμπιστοσύνη και ο πρωθυπουργός έσπευσε να εγκαταλείψει την αίθουσα της Βουλής, δίνοντας μια βεβιασμένη απάντηση στα όσα μόλις πριν είχε αναφερθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης για την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όταν, μάλιστα, αντιλήφθηκε ότι τα επιχειρήματά του ήταν κάθε άλλο παρά πειστικά, δεν μπόρεσε να κρύψει τον αυταρχισμό του. «Καθίστε κάτω! Καθίστε κάτω! Τώρα θα τα ακούσετε. Τώρα μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας και έχετε την υποχρέωση να ακούσετε με προσοχή!», είπε εν εξάλλω, αποκαλύπτοντας τον έντονο εκνευρισμό που τον διακατείχε.

«Το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου δεν έχει καμία αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Διαλύει κόμματα, διαφθείρει συνειδήσεις, καταπατά αρχές και υπονομεύει θεσμούς. Και μετατρέπει την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απίστευτο παζάρι».Προειδοποίησε ότι «όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφίζει “ναι” και στη Συμφωνία των Πρεσπών που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση.

Και παράλληλα στηρίζει μια κυβέρνηση-κουρελού χωρίς λαϊκή εντολή και με επιζήμια ατζέντα». Η φαρσοκωμωδία, είπε, των ελιγμών του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου απαιτεί κομπάρσους: Βουλευτές οι οποίοι είναι πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια, αφού κουρέλιασε πρώτα την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι παραχωρεί στους γείτονες «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Αλλά και τον κ. Καμμένο ότι μονόγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν καταψήφιζε την πρόταση μομφής της ΝΔ τον περασμένο Ιούνιο. «Είναι υπόλογοι όχι μόνο στους Μακεδόνες, αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε.Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ καταφέρθηκε και εναντίον των «ολιγαρχών» με τους οποίους έχει συμμαχήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται και με μέσα ενημέρωσης.

Σχολιάζοντας, ειδικότερα, τον περιβόητο, όπως είπε, «απολογισμό της κάθαρσης» και της μάχης κατά της διαπλοκής, που θέλησε να κάνει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τα εξής: «Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς ακριβώς; Τα μεγάλα λόγια για τη λίστα Λαγκάρντ, που τόσο γρήγορα τα ξεχάσατε, κ. Τσίπρα; Ή, μήπως, τα δισ. που θα έφερνε ο πρώτος υπουργός Διαφάνειας; Αντί να έρθουν τα χρήματα, έφυγε ο υπουργός».

Για να συμπληρώσει οτι: «αντί για τον έλεγχο, τάχα, των ολιγαρχών, ήρθε η διαγραφή τεράστιων προστίμων για λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων. Ναι, είναι οι νέοι ολιγάρχες που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου από την πίσω πόρτα», προσθέτοντας:. «Και, βέβαια, βολικές φορολογικές διευθετήσεις σε άλλους φίλους σας καναλάρχες που τώρα μπορούν ανενόχλητοι να πουλήσουν τους σταθμούς τους».