Στη βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, αναζητείται πλειοψηφία - Free Sunday
Στη βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, αναζητείται πλειοψηφία

Στη βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, αναζητείται πλειοψηφία

Αύριο Παρασκευή αναμένεται να εισαχθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής βουλής, η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού χθες τα Σκόπια με ρηματική διακοίνωση έκαναν γνωστά στην Αθήνα τα αποτελέσματα της διαδικασίας στο κοινοβούλιο της χώρας.

Η επιτροπή έχει 55 μέλη, τα 27 εκ των οποίων είναι του ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ χαρακτηρίζει ως κοινοβουλευτικό πραξικόπημα την προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να αυξήσει τα μέλη της Επιτροπής κατά ένα τα μέλη της έτσι ώστε να δημιουργηθεί κυβερνητική πλειοψηφία.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του ΠΟΤΑΜΙού να αντικαταστήσει τον Σπύρο Δανέλλη που διεγράφη από το κόμμα επειδή ήταν θετικός στην κυβέρνηση με τον Γρηγόρη Ψαριανό που είναι αντίθετος στη συμφωνία.

Αν η συμφωνία περάσει από την Επιγροπή, η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η φίλη Ελλάδα θα κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό θα υποκινήσει και τις άλλες 28 χώρες της Συμμαχίας να πράξουν το ίδιο και να καταστούμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας στη βουλή για την Συμφωνία, ο πρωθυπουργός, επικαλέστηκε τη ρηματική διακοίνωση για να υπογραμμίσει πως η αναφορά του όρου «Μακεδόνας» αφορά την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα.

«Θα έρθει η Συμφωνία και φαντάζομαι ότι οι βουλευτές θα ψηφίζουν με βάση την συνείδησή τους και ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του απέναντι στην ιστορία και ό,τι νομίζει καθένας ότι αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στο θέμα της ιθαγένειας και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνικότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Δεύτερον, ότι η επίσημη γλώσσα των γειτόνων μας, όπως αναφέρεται στην Συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών».

Όμως η συμφωνία δεν είναι βέβαιο ότι διαθέτει θετική ψήφο 151 βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς από τους 151, που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, τουλάχιστον ο κ.Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.