Την Πέμπτη η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών - Ένταση στην Επιτροπή Εξωτ. Υποθέσεων - Free Sunday
Την Πέμπτη η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών - Ένταση στην Επιτροπή Εξωτ. Υποθέσεων

Την Πέμπτη η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών - Ένταση στην Επιτροπή Εξωτ. Υποθέσεων

Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου αναμένεται να κυρωθεί από την Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που οριστικοποιήθηκε κατά πλειοψηφία από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Πιο αναλυτικά, η απόφαση προβλέπει δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών αύριο Τρίτη και εισαγωγή του κυρωτικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια την Τετάρτη, ώστε μετά από δύο ημέρες συζήτησης να ψηφιστεί την Πέμπτη αργά το βράδυ. 

Σημειώνεται, ότι με στόχο τη διεξοδική συζήτηση και τη δυνατότητα περισσότερων μελών της εθνικής αντιπροσωπείας να τοποθετηθούν επί της Συμφωνίας, καθώς και το αίτημα της ΝΔ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τριήμερη συνεδρίαση, οι συνεδριάσεις στην Ολομέλεια ορίστηκε ότι θα είναι μαραθώνιες με έναρξη και τις δύο ημέρες στις 10 το πρωί και λήξη ότι ώρα χρειαστεί ακόμα και πολύ μετά τα μεσάνυχτα.

Οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς, θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι τελικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές που, κατόπιν κλήρωσης, θα μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής. 

Οι κ.κ. Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς μαζί με τον Δ. Καμμένο (σ.σ. ήταν ήδη μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας), ανεβάζουν στους τρεις τον αριθμό των ανεξάρτητων βουλευτών. 

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή είχε εκδηλώσει και ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός αλλά δεν κληρώθηκε. 

Αναφορικά με την ουσία της συζήτησης εκτός από τα διαδικαστικά που απασχόλησε επί μακρόν την Επιτροπή, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τάχθηκαν κατά της συμφωνίας.

«Το ισοζύγιο κερδών και οφελών είναι συντριπτικά σε βάρος της Ελλάδας» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, κάνοντας λόγο για «εθνική ήττα».

«Εκφράζουμε τη ρητή, εμφατική και ανεπιφύλακτη άρνησή μας να ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε χωρίς περιστροφές εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο κ. Α. Λοβέρδος.

Για συμφωνία που εξυπηρετεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου θα πρέπει να απορριφθεί, μίλησε ο κ. Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ).

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος. Είπε ότι οι μέρες αυτές είναι «ημέρες θρήνου για την Ελλάδα», και επιτέθηκε δε στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι καταπάτησε τη συμφωνία που είχε με τους ΑΝΕΛ για τη συγκυβέρνηση: «Μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε κυβέρνηση αποστασίας». Και αφού νωρίτερα επιτέθηκε σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μίλησε για εξυπηρέτηση φίλων επιχειρηματιών και για «στήσιμο διάλυσης Ποταμιού μέσω Δανέλλη) υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αν τεθεί σε ισχύ θα ανατρέψει τη Συμφωνία της Γιάλτας και θα οδηγήσει σε αιματοχυσία στα Βαλκάνια.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Ι. Σαρίδης, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την υπερασπίστηκαν στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης μόνο η εισηγήτρια του κόμματος Σία Αναγνωστοπούλου, ο κ. Γ. Βαρεμένος και η κυρία Ελένη Αυλωνίτου.

«Δεν πρέπει ούτε να εξιδανικεύουμε ούτε να δαιμονοποιούμε τη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Γ. Μαυρωτάς στην παρέμβασή του και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εργαλειοποίησε» το κρίσιμο εθνικό ζήτημα για να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Αυτή η εργαλειοποίηση οδήγησε και στην εμφάνιση του φαινομένου του διχασμού στην ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας ότι έτσι αποφεύγεται μια συζήτηση ουσίας, η οποία θα έπρεπε να οδηγήσει σε «εγρήγορση» αφού όλες οι συμφωνίες κρίνονται στην πράξη.

Στα θετικά της Συμφωνίας, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρωτάς είναι ότι κλείνουν μέτωπα και σταθεροποιείται η γειτονική χώρα στο ασταθές βαλκανικό περιβάλλον, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. «Με τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση, γι’ αυτό μην χειροκροτήσετε στο τέλος», έκλεισε την ομιλία του ο κ. Μαυρωτάς απεθυθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.