Στην ολομέλεια χωρίς αποδεικτικά έγγραφα η συμφωνία των Πρεσπών - Free Sunday
Στην ολομέλεια χωρίς αποδεικτικά έγγραφα η συμφωνία των Πρεσπών

Στην ολομέλεια χωρίς αποδεικτικά έγγραφα η συμφωνία των Πρεσπών

Στις 10 το πρωί ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η διήμερη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με ονομαστική ψηφοφορία.

Αν όλα εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση, η Συμφωνία θα εγκριθεί το βράδυ της Πέμπτης καθώς στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- θα προστεθούν τουλάχιστον οι 4 από τους 6 βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, οι 3 βουλευτές του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς και ο διαγραφείς από το ΚΙΝΑΛ πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ δεν αποκλείει και την πρόταση μομφής, προκειμένου να παρεμποδίσει με κάθε τρόπο την κύρωση της Συμφωνίας, την οποία ο Πάνος Καμμένος είπε οτι θα υπερψηφίσουν οι ΑΝΕΛ.Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά πριν την συζήτηση να κατατεθεί το επίσημο Συνταγματικό κείμενο των Σκοπίων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι πρόσφατες αλλαγές που ψήφισε η γειτονική χώρα συνάδουν με την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό, δεν μπορεί να συζητάμε σε πολιτικό κενό, είναι προαπαιτούμενο συζήτησης» είπε ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας.Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε το εκτυπωμένο αγγλικό κείμενο Συντάγματος της ΠΓΔΜ που εντόπισε -όπως είπε- στο επίσημο site της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως οι ελληνικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ δεν έχουν καταγράψει τις σχετικές κρίσιμες αλλαγές που έγιναν τις περασμένες ημέρες στη Βουλή των Σκοπίων.

Ωστόσο, ακόμα και οι συγκεκριμένες φωτοτυπίες ενίσχυσαν τους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης καθώς διαπιστώθηκε ότι παραμένουν οι αναφορές σε «μακεδονικό» λαό.Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη εστίασε στο άρθρο 49 υπογραμμίζοντας ότι καθορίζει επί της ουσίας τρεις κατηγορίες «Μακεδόνων», και συγκεκριμένα της επικράτειας της ΠΓΔΜ, των γειτονικών χωρών αλλά και του εξωτερικού. Για ορισμένους βουλευτές η αναφορά σε «μακεδόνες» γειτονικών κρατών ενδεχομένως να αποτελεί αλυτρωτικό στοιχείο γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η άμεση μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Νωρίτερα ο κ. Δανέλλης είχε μιλήσει για “εθνική συντέλεια” που θα προκαλέσει η καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών«Αν τώρα που η γειτονική χώρα άλλαξε όνομα και Σύνταγμα, εμείς, το ελληνικό κοινοβούλιο, αρνηθούμε με όποιο πρόσχημα την κύρωση της Συμφωνίας, θα γίνουμε οι αποσυνάγωγοι της Δύσης. Απαξίωση και απομόνωσα. Θα προσφύγουν μάλιστα στην Χάγη και θα αναγνωριστούν με σκέτο «Μακεδονία». Δεν θα μπορούν να μας στηρίξουν ούτε οι αδελφοί Κύπριοι», είπε μεταξύ άλλων ο ανεξάρτητος βουλευτής.