Το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει αυξημένη τουρκική παρουσία στα Ίμια - Free Sunday
Το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει αυξημένη τουρκική παρουσία στα Ίμια

Το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει αυξημένη τουρκική παρουσία στα Ίμια

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων τουρκικών εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία τρία πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα περιπολικό της Ακτοφυλακής περιπολούν στα Ίμια με στόχο να εμποδίσουν τυχόν κατάθεση στεφανιών που ίσως επιχειρήσει η ελληνική πλευρά στην επέτειο των Ιμίων, προχώρησε το ΓΕΕΘΑ.

Το ΓΕΕΘΑ αναφέρει πως στην περιοχή επικρατεί η «συνήθης κατάσταση», δηλαδή αγκυροβολημένα ελληνικά πλοία στα γύρω νησιά και αντιστοίχως τουρκική παρουσία στα λιμάνια της γείτονος.

Η εφημερίδα Σαμπάχ, από την πλευρά της έγραφε: «Κάθε χρόνο από το 1996, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να καταθέσει στεφάνι στην περιοχή, στην μνήμη των τριών αξιωματικών που σκοτώθηκαν όταν έπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996. Φέτος οι Έλληνες στρατιώτες δεν θα μπορέσουν να πλησιάσουν την περιοχή. Ο τουρκικός στρατός, που έχει λάβει εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας, έχει αποκλείσει την περιοχή».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, επανήλθε σε προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα σε σημερινές δηλώσεις του από βάση συντήρησης αεροσκαφών.

«Συνεχίζουμε την παρουσία μας στην Γαλάζια πατρίδα όπου υπάρχουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε ο κ.Ακάρ, ο οποίος προσέθεσε:

«Όταν το κάνουμε αυτό με όλη την ειλικρίνεια μας προσπαθούμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονες μας και κυρίως με την Ελλάδα. Όμως λόγω κάποιων πολιτικών παραγόντων και λανθασμένων υπολογισμών τα γεγονότα διαστρεβλώνονται. Γίνονται κάποιες προκλήσεις. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως αυτά δεν έχουν κάποια αποτέλεσμα».

«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο. Σε ζητήματα οικονομικά, στρατιωτικά και ασφάλειας, στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο δεν μπορούμε να εγκρίνουμε κανένα θέμα που να μην υπάρχει η Τουρκία. Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι. Από την άλλη όμως σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως δεν υποχωρούμε από κανένα δικαίωμα μας», είπε ο κ.Ακάρ.