Καμία ένσταση στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία» - Free Sunday
Καμία ένσταση στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία»

Καμία ένσταση στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία»

Καμία ένσταση δεν κατατέθηκε από τις χώρες -μέλη του ΝΑΤΟ, στο πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στη Συμμαχία με το όνομα Βόρεια Μακεδονίας, στην προθεσμία που είχε δώσει χθες ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στολτεμπεργκ.

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε χθες ότι «η ημερομηνία υπογραφής θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με την διαδικασία, το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ, στην οποία θα κληθούν τα Σκόπια έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι.

Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες.

Η πρώτη επίσημη παρουσία θα είναι της υπουργού Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, η οποία έχει κληθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ θα συμμετάσχει στην σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο και πάλι χωρίς δικαίωμα ψήφου διότι δεν προβλέπεται να έχει εγκριθεί μέχρι τότε το Πρωτόκολλο Προσχώρησης από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Από την πλευρά του, ο κ.Ζάεφ σε αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, επιμένει να μιλά για Μακεδονία.

«Δεν υπάρχουν διαφωνίες με τους γείτονες, ήρθε η ώρα για ευημερία. Ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία», έγραψε ο κ.Ζάεφ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη επέμεινε ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν είχαν διαπραγματευθεί όπως αυτός, επικαλούμενος τον ομόλογο του, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος όταν του ζήτησε συνταγματικές αλλαγές, απάντησε: «ρε Νίκο γιατί μου το κανείς αυτό, αυτά τα έχετε εγκαταλείψει 21 χρόνια τώρα».

Ο κ.Κοτζιάς διέψευσε ότι το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» είχε γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Ενώ εξέφρασε εξάλλου τον σεβασμό του για τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, που στήριξε τη συμφωνία παρά τις ισχυρές πιέσεις που, όπως σχολίασε, δέχθηκε για να υπαναχωρήσει.