Πενταετές ομόλογο με δύσκολες συγκρίσεις με το ομόλογο Σαμαρά - Free Sunday
Πενταετές ομόλογο με δύσκολες συγκρίσεις με το ομόλογο Σαμαρά

Πενταετές ομόλογο με δύσκολες συγκρίσεις με το ομόλογο Σαμαρά

Στο 3.75 εως 3,875% κινειται το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου μετά από άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το νέο πενταετές ομόλογο, πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης.

Η προσφορά σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε τα 7.5 δισ. ευρώ.

Η απόφαση την οποία υπέγραψε εχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, παρέλειπε να ξεκαθαρίσει το ύψος της έκδοσης –αν και αναμένεται πως το Ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει 2 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Σύμφωνα με την απόφαση Χουλιαράκη:

  • το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει 5ετές ομόλογο μέσω κοινοπραξίας
  • θα υπόκειται στο Αγγλικό Δίκαιο και αρμόδια θα είναι τα αγγλικά δικαστήρια
  • το ποσόν της έκδοσης, το επιτόκιο , οι ημερομηνίες έκδοσης και λήξης των ομολόγων και η τιμή διάθεσης των Ομολόγων θα καθοριστούν με νεώτερη απόφαση.

Η προμήθεια των ξένων Οίκων που θα αναλάβουν να αναζητήσουν «πελάτες» - επενδυτές, θα είναι 0,125% επί της συνολικής ονομαστικής αξίας του ποσού της έκδοσης, η οποία θα παρακρατηθεί από την είσπραξη που θα κάνει το δημόσιο. Δηλαδή αν ζητήσει 2 δισ. ευρώ, θα λάβει τελικώς 2,5 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και άλλα 250.000 ευρώ κοστίζουν στο δημόσιο, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι αμοιβές για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη.

Τα καθοριστικά στοιχεία για την αξιολόγηση της εξόδου όταν κλείσει το βιβλίο προσφορών θα είναι:

  • η «ποιότητα» των ξένων επενδυτών που θα προσέλθουν
  • το τελικό επιτόκιο δανεισμού που θα προκύψει για το δημόσιο.

Το επιτόκιο θα είναι εξ ορισμού χαμηλότερο, σχεδόν κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα από το ομόλογο του Απρίλίου 2014 και αναμένεται να κυμανθεί σε 3,5%-3,7%, ενώ η απόδοση για εκείνο που είχε εκδοθεί το 2014 έφτανε στο 4,95%.

Και το 3,5% όμως είναι πολύ «αλμυρό» επιτόκιο, σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν 5 χρόνια καθώς το 2014:

 

  • υπήρχαν και άλλες χώρες στο Μνημόνιο μαζί με την Ελλάδα
  • καμία χώρα στην Ευρωζώνη δεν είχε αρνητικά επιτόκια, ενώ τώρα είναι πολλές που προσφέρουν αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια.
  • ήταν αρκετές οι χώρες, με θετικά επιτόκια έως και στο 2% ενώ σήμερα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, καμία χώρα πλέον δεν προσφέρει επιτόκιο πάνω από 0,9% για 5ετές ομόλογο, με εξαίρεση την Ιταλία (+1,6%) και την Ελλάδα.
  • Η Γερμανία έδινε +0,7%, αλλά τώρα έχει μειωθεί σε -0,3%.

 

Με συνθήκες του 2014 (και γενικότερης κρίσης) η Ελλάδα δανείστηκε 4,2 εκατοστιαίες μονάδες ακριβότερα από τη Γερμανία και τώρα θα δανειστεί περίπου 3,8 – 4 εκατοστιαίες μονάδες ακριβότερα.