Θεσσαλονίκη: Εκλογές σε κλίμα τοξικό - Free Sunday
Θεσσαλονίκη: Εκλογές σε κλίμα τοξικό

Θεσσαλονίκη: Εκλογές σε κλίμα τοξικό

Ένα νέο τοπίο δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη η ανακοίνωση –την προηγούμενη Πέμπτη– της απόφασης αντιδημάρχων της διοίκησης Μπουτάρη να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Επικεφαλής της προσπάθειας είναι ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πέτρος Λεκάκης, και σε αυτήν συμμετέχουν τα στελέχη της διοίκησης Μπουτάρη τα οποία αποτέλεσαν τον κορμό της δημοτικής εξουσίας και συγκεκριμένα άλλοι τρεις αντιδήμαρχοι, τρεις πρόεδροι φορέων και ένας δημοτικός σύμβουλος.

Η διαρροή ότι τα συγκεκριμένα στελέχη της διοίκησης Μπουτάρη ετοιμάζονταν να προχωρήσουν σε ανακοίνωση υποψηφιότητας προκάλεσε νευρικότητα στον πρώην υφυπουργό Σπύρο Βούγια, ο οποίος είχε ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του Ποταμιού για τη δημαρχία και ανέμενε τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής.

Κι αυτό διότι οι συμμετέχοντες στην κίνηση των αντιδημάρχων έχουν δεσμούς με το ΚΙΝΑΛ και τη ΔΗΜΑΡ και άφηναν να διαρρεύσει ότι η καθυστέρηση στην απόφαση του Κινήματος έχει πολιτικούς λόγους και θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι επίσημοι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το ΚΙΝΑΛ, η καθυστέρηση δεν οφειλόταν σε ενστάσεις σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του κ. Βούγια, αλλά στο ότι η κυρία Γεννηματά επιθυμούσε να τον ανακοινώσει μαζί με άλλους υποψήφιους δημάρχους, κάτι που θα μπορούσε να κάνει το προηγούμενο Σάββατο, που ξεκίνησε για τη Θεσσαλονίκη, αλλά επέστρεψε στην Αθήνα γιατί δεν προσγειώθηκε η πτήση της.

Τελικά, κάτω από την πίεση της «κίνησης των αντιδημάρχων», το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε τη στήριξή του στον πρώην υφυπουργό, μόλις λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση Λεκάκη.

Ο διχασμός του ΠΑΣΟΚ

Η «κίνηση των αντιδημάρχων» ουσιαστικά διχάζει τον χώρο του ΠΑΣΟΚ σε μια στιγμή που οι μετρήσεις οι οποίες είχαν διαρρεύσει έδειχναν τον κ. Βούγια να βρίσκεται ψηλά στη λίστα των επιλογών των ψηφοφόρων της Θεσσαλονίκης.

Κάποια στελέχη του ΚΙΝΑΛ συνδύασαν την υποψηφιότητα Λεκάκη με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο Κίνημα και την προσπάθεια του κ. Ανδρουλάκη να έχει ισχυρό ρόλο στο συνέδριο του κόμματος.

Άλλα στελέχη, όμως, έλεγαν ότι η δεύτερη υποψηφιότητα θα αποδυναμώσει τον κ. Βούγια και τη δυναμική που θα μπορούσε να αναπτύξει. Στο πλαίσιο αυτό, επικαλούνται τις ίδιες –ανεπιβεβαίωτες πάντοτε– μετρήσεις οι οποίες φέρονται να έδειχναν τον πρώην υφυπουργό να υστερεί ελάχιστα της υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, της υφυπουργού Μακεδονίας -Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου.

Σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις δημοσκόπων, μια δεύτερη υποψηφιότητα από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ θα εδραίωνε τη θέση της κ. Νοτοπούλου και θα ενίσχυε την επιλογή για ανασύνταξη της κεντροαριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα υπονόμευε τα σενάρια επανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ.

Το κεντροαριστερό προφίλ της Νοτοπούλου

Άλλωστε η υφυπουργός προσπάθησε να ενισχύσει το κεντροαριστερό της προφίλ, δημιουργώντας δεσμούς με αυτόν τον χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, είχε συναντήσεις τόσο με τον κ. Λεκάκη όσο και με μια άλλη ομάδα δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι επίσης κινούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Μέχρι στιγμής οι συναντήσεις αυτές δεν έφεραν αποτελέσματα, δηλαδή υποψηφίους στον συνδυασμό της, αλλά επιβεβαίωσαν την προσήλωση της κυρίας Νοτοπούλου στον στόχο να συμπεριληφθεί στους διεκδικητές του χώρου.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάχθηκε και η μυστική συνάντηση με τον κ. Μπουτάρη στις αρχές του 2019, η οποία, όταν διέρρευσε, προκάλεσε την οργή και την παραίτηση της μέχρι τότε προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και μέχρι τότε επίσημης πρότασης της Πρωτοβουλίας για τη δημαρχία, Καλυψώς Γούλα, η οποία έγινε πανελλήνια γνωστή όταν προσπάθησε να προστατέψει τον δήμαρχο από την επίθεση που δέχτηκε στον Λευκό Πύργο.

Η καραμπόλα που ευνοεί τον Ταχιάο

Το παράδοξο των επιδιώξεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ενίσχυση της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ουσιαστικά ευνοεί τη ΝΔ, καθώς οι ίδιες πάντα διαρροές από τις μετρήσεις που έχουν γίνει κάνουν λόγο για άνετη επικράτηση του κ. Ταχιάου, τον οποίο υποστηρίζει η ΝΔ, απέναντι στην κυρία Νοτοπούλου, σε περίπτωση δεύτερου γύρου.

«Είναι λογικό η ΝΔ να προτιμά να περάσει στον δεύτερο γύρο η κυρία Νοτοπούλου, διότι την κερδίζει με άνεση» λέει δημοσκόπος, προσθέτοντας, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι κάποιοι θα μπορούσαν ακόμη και να σκεφτούν πως θα είχε λόγο να προωθήσει μια δεύτερη υποψηφιότητα από το ΚΙΝΑΛ στον πρώτο γύρο.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του χώρου της κεντροαριστεράς έκαναν λόγο για διαύλους επικοινωνίας που κάποιοι από την «κίνηση των αντιδημάρχων» έχουν αναπτύξει με στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της ΝΔ, από την εποχή του πανεπιστημιακού συνδικαλισμού.

Τα ίδια στελέχη επισήμαιναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούσε μέχρι χθες να μην έχει υποψήφιο περιφερειάρχη για την Κεντρική Μακεδονία, εξέλιξη η οποία ενισχύει εξ αντικειμένου τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, Χρήστο Παπαστεργίου, ο οποίος ήταν μέχρι χθες ο μόνος αντιπολιτευόμενος τον νυν περιφερειάρχη και επίσημο υποψήφιο της ΝΔ, Απόστολο Τζιτζικώστα. Υπενθύμιζαν, μάλιστα, τη φράση που η κυρία Νοτοπούλου είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου στον κ. Παπαστεργίου όταν την επισκέφθηκε στο ΥΜΑΘ: «Γιατί δεν στηρίζετε εμένα για τον δήμο και να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δική σου υποψηφιότητα στην περιφέρεια;».

Πίεση στους ενδιάμεσους με μοχλό μετρήσεις καταγγέλλει ο Ζέρβας

Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται με βάση διαρροές από μετρήσεις, οι οποίες όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιευτεί. Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί στις δημοτικές εκλογές του 2014, όταν ο επικεφαλής γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων είχε διαψεύσει δημοσίως μέτρηση της εταιρείας του που είχε ήδη δημοσιευτεί, λέγοντας ότι δεν ήταν δημοσκόπηση αλλά καταγραφή τάσεων.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τις διαρροές, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας εξέφρασε την ενόχλησή του. «Φαίνεται πως κάποιοι έχουν το άγχος “δημοσκοπήσεων”, έχουν την ανάγκη τεχνητών ωθήσεων και φημών για να δώσουν υπόσταση στην προεκλογική τους δράση», ανέφερε ο κ. Ζέρβας στη δήλωσή του, στην οποία κατήγγειλε ότι «η προοπτική της πόλης μας είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για να επιτρέψουμε σε φήμες, παραφιλολογίες και σκοτεινά κέντρα να τη χειραγωγήσουν».

Ο κ. Ζέρβας είναι ένας από τους 29 συμβούλους που είχε εκλέξει ο κ. Μπουτάρης το 2014. Από τους υπόλοιπους 28, οι οκτώ συμμετέχουν στην «κίνηση των αντιδημάρχων», ένας έχει ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του κ. Γιώργου Ορφανού, ενώ οι υπόλοιποι μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους.

Σύμφωνα με παλαιό στέλεχος της Πρωτοβουλίας, εξετάζουν πού κινούνται οι ψηφοφόροι της Πρωτοβουλίας του 2014 και γι’ αυτό κάποιοι μιλάνε με τον Ταχιάο, κάποιοι βλέπουν τον Ζέρβα, κάποιοι κοιτάζουν τον Βούγια και «κάποιοι σκέφτονται ότι είναι ώρα να πάνε σπίτι τους».