Με επικήρυξη των "8" στρατιωτικών που πήραν άσυλο υποδέχεται ο Ενρτογάν τον Τσίπρα - Free Sunday
Με επικήρυξη των "8" στρατιωτικών που πήραν άσυλο υποδέχεται ο Ενρτογάν τον Τσίπρα

Με επικήρυξη των "8" στρατιωτικών που πήραν άσυλο υποδέχεται ο Ενρτογάν τον Τσίπρα

 Με επικήρυξη των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα, είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, υποδέχεται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, η Τουρκία.

Η επικήρυξη, αντί 700.000 για τον καθένα, έγινε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η Τουρκία θεωρεί τους «8» υπεύθυνους για πράξεις τρομοκρατίας και τους καταλογίζει σχέσεις με την οργάνωση FETO του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί αυτουργό της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο κ.Τσίπρας θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δηλώσεις, μετά από τις οποίες ο κ.Ερντογάν θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του έλληνα πρωθυπουργού.

Οι προσδοκίες στο επιτελείο του πρωθυπουργού από την επίσκεψη είναι χαμηλές, με εξαίρεση την υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία, κυρίως, όμως, στη Χάλκη, όπου θα ξεναγηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην κλειστή από το 1971, Θεολογική Σχολή.

Στην ατζέντα που έθεσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν περιλαμβάνονται «οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, ο TAP, ο Turkish Stream, η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, η μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών. Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά».

«Δεν θα δεχθούμε καμία ενέργεια που έχει ως στόχο να εγκλωβίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας», είπε ο κ.Καλίν.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε την ελληνική ατζέντα με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, λέγοντας ότι την διετία 2016-18, «το κλίμα επιδεινώθηκε».

«Δυστυχώς, η προκλητική ρητορική αυξήθηκε, δεν υπήρξαν διερευνητικές συνομιλίες ή συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ η επιθετική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο έφτασε σε υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε πολύ επικίνδυνα περιστατικά. Το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών αποτέλεσε πρόκληση στις σχέσεις μας. Ενώ η σύλληψη των δύο στρατιωτικών τις επιβάρυνε επίσης», είπε ο Ο κ. Τσίπρας ο οποίος προσέθεσε ότι «τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν».

Ως σημαντικά βήματα ανέδειξε την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και την αντίστροφη πορεία δύο Τούρκων στρατιωτικών που είχαν περάσει τον Εβρο. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τη Συνθήκη της Λωζάννης ως το διεθνές συμβατικό καθεστώς για τις εκατέρωθεν μειονότητες. Σε απάντηση για τους μουφτήδες της Θράκης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχουμε προχωρήσει ώς τώρα σε σημαντικά βήματα, είτε αφορούν την εφαρμογή της σαρίας και τη δομή και τη λειτουργία των μουφτειών, είτε την Παιδεία».

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι οι επαφές των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν σε έξι σημεία:

  • μείωση της έντασης στο Αιγαίο
  • προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με βασικούς διαύλους τους δύο υπουργούς Εθνικής Αμυνας (και τέως αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, Ευάγγελο Αποστολάκη και Χουλουσί Ακάρ) και τους γ.γ. των υπουργείων Εξωτερικών. Δεύτερον, την προώθηση των προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο ΥΠΕΞ για τη διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.
  • οικονομική συνεργασία. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τα υπουργεία Οικονομίας θα αναλάβουν να προωθήσουν σχέδια όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης και η αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων - Υψάλων.
  • ενεργειακή συνεργασία και δη η υφιστάμενη (ΤΑΡ), αλλά και οι προοπτικές επέκτασής της (Turkish Stream). Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει ζήτημα σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • το προσφυγικό και την ενίσχυση του ήδη υφιστάμενου διαύλου ανάμεσα στους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και Εσωτερικών Μεχμέτ Σουιλού.
  • ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας προς την Ε.Ε.