Αλέξης Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας - Free Sunday
Αλέξης Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Αλέξης Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

«Τρία χρόνια ζητάτε εκλογές. Δεν πρωτοτυπήσατε σήμερα, αν και σήμερα ζητήσατε εκλογές και στην Βενεζουέλα. Εκεί θα γίνουν πιο γρήγορα μάλλον. Πάρτε το χαμπάρι, θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Στην κάλπη των ευρωεκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας. Γιατί θα δουν πως αυτό που στήσατε ήταν μια ψευδής εικόνα. Εσείς θα έχετε το μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε την αποτυχία. Έχετε αυτοπαγιδευτεί. Εσείς τις στήνετε τις παγίδες. Και την επόμενη των εκλογών θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε στο κόμμα σας και τον λαό πώς διαψεύστηκαν οι προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει. «Έχετε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που έχετε στήσει», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αξιολογήσεις, στο θέμα των συντάξεων, στο θέμα της εξόδου από το μνημόνιο, το θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές.

», είπε , ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση για την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Εσείς λέγατε για τις συντάξεις, τις αγορές, την αξιολόγηση. Τι αφήγημα θα βρείτε πια; Θα γίνετε ο πολιτικός του οποίου όλα τα αφηγήματα θα διαψευστούν! Την επομένη της πολιτικής διαφωνίας που είχαμε με τον κ. Καμμένο είπατε ότι είναι φτιαχτή η διαφωνία, ότι είναι στημένα όλα αυτά. Μετά έγινε εκβιαστικό διαζύγιο. Δεν καταλαβαίνετε ότι σας βλέπει ο ελληνικός λαός να λέτε ψέματα;» τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

«Προσπαθήσατε να καλύψετε την ατυχή δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι δεν αναγνωρίζει τη «Βόρεια Μακεδονία» και προκειμένου να το εξηγήσετε μας είπατε ότι δεν θα καλωσορίσετε ποτέ τον «Σκοπιανό» πρωθυπουργό στην Ελλάδα και με ρωτήσατε αν θα τον αποκαλέσω «Μακεδόνα»».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα τον αποκαλεί όπως του δίνει το δικαίωμα η Συμφωνία και όπως θα τον αποκαλούν όλοι οι άλλοι ηγέτες. Θα τον καλωσορίσει δηλαδή ως τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό, «αλλά εσείς αυτό δεν θα το κάνετε ποτέ, θα τον καλωσορίζετε ως «Σκοπιανό». Πράγματι δεν θα το κάνετε γιατί δεν σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματος σας και δεύτερον γιατί δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός», είπε.

Σχετικά με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τον ΥΠΕΘΑ, για το εάν θα καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ τον «Μακεδονικό στρατό», του καταλόγισε πάλι «σκοπίμως ανακρίβειες». Είπε ότι η επίσημη ονομασία στο ΝΑΤΟ θα είναι στρατός της Βόρειας Μακεδονίας. Φιλικός και σύμμαχος προς την Ελλάδα, που δεν θα στρέφει τα βέλη του προς την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να κοιτάει και να λοξοκοιτάει σε τρίτες δυνάμεις στην περιοχή, αλλά με τις σύμμαχες δυνάμεις πυλώνα σταθερότητα και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Με πολύ μεγάλη έκπληξη διάβασα στον εγχώριο Τύπο ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση σας με την καγκελάριο Μέρκελ της είπατε ότι δεν θα επιτρέψετε η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία», είπε ο Αλ. Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη. «Αλήθεια αν το είπατε αυτό, έχετε καταλάβει τι ακριβώς είπατε ; Παρομοιάσατε το βόρειο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, την ελληνική Μακεδονία, με μια αυτόνομη περιφέρεια του Ισπανικού κράτους, το οποίο διαθέτει αυτόνομο κοινοβούλιο και στο οποίο ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά διαφορετικά από τους Ισπανούς, και μιλούν διαφορετική γλώσσα και ιστορικά υπάρχουν στο εσωτερικό της αποσχιστικές τάσεις οι οποίες μάλιστα λόγω του πρόσφατου δημοψηφίσματος, έχουν ενισχυθεί. Αυτό κάνατε; Αλήθεια, κατανοείτε κύριε Μητσοτάκη πόσο εθνικά επικίνδυνη είναι αυτή η ανιστόρητη αναλογία που επιχειρήσατε;», είπε.

Υπογράμμισε προς τον πρόεδρο της ΝΔ: «Έχετε δύο επιλογές. Ή θα διαψεύσετε καθαρά και ξάστερα το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «ΕΣΤΙΑΣ». Ή θα πρέπει να απολογηθείτε δημόσια. Πρωτίστως, απέναντι στους Βορειοελλαδίτες. Οι οποίοι ούτε αποσχιστικές τάσεις έχουν, ούτε μιλούν άλλη γλώσσα, ούτε έχουν άλλη εθνότητα».

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να είναι «πιο σοβαρός» όταν καταπιάνεται με εθνικά θέματα. Τον κατηγόρησε ότι δεν είχε αναχωρήσει ακόμη το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην Τουρκία για τη συνάντηση με το Πρόεδρο Ερντογαν και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει δηλώσεις και να προκαταβάλει ότι η επίσκεψη θα αποτύχει. «Πριν δείτε τα αποτελέσματα είχατε βγάλει διάγνωση ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι» και την επόμενη μέρα «οι σοβαροί αναλυτές σας και τα στελέχη σας, έμειναν μόνο να σχολιάζουν το χρώμα μιας γάτας που έτυχε να περάσει από μπροστά μου την ώρα μιας ιδιαίτερου ιστορικού φορτίου επίσκεψης σε ένα μνημείο του ελληνισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». «Ίσως γιατί», σχολίασε, «το χρώμα της γάτας συμπίπτει με το χρώμα της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής και κριτικής στα εθνικά μας θέματα».

«Μπορεί κ. Μητσοτάκη να θεωρείτε ότι είναι τζάμπα να λέτε και μια κουβέντα παραπάνω και στα εθνικά θέματα για αντιπολιτευτικούς λόγους. Δεν είναι έτσι. Είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχετε ευθύνη να σέβεστε την ιστορία και τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Δεν μπορείτε να ρίχνετε αντιπολιτευτικές ζαριές, σε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα».

«Οι ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία είναι ωφέλιμοι για τη χώρα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφερόμενος στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε: «Τώρα από αυτό τι ακριβώς σας πείραξε πάλι; Τι θέλετε δηλαδή να κάνουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση; Να μην μιλάμε με κανέναν;»

«Η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν διατυπώνει θέση, αλλά απλώς διαφωνεί με τα πάντα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Διαφωνείτε με μια εξωτερική πολιτική η οποία αποπνέει αυτοπεποίθηση και αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο. Δεν μας λέτε όμως ποια ακριβώς είναι η θέση σας», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Μας λέτε: Μην προχωράτε σε λύση για το μακεδονικό, αφήστε το όπως το αφήσαμε εμείς για 30 χρόνια. Μην ενθαρρύνετε την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Μην προχωράτε σε συζητήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων μας με την Αλβανία. Μη συζητάτε με την Τουρκία».

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε: «Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή δεν κατανοείτε την ανάγκη που υπάρχει η Ελλάδα να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή είστε εκτός τόπου και χρόνου.

Ή επιλέγετε αυτοβούλως, να μην έχει η Ελλάδα αυτόνομη εξωτερική πολιτική και να υπακούει μονάχα στις βουλές των ισχυρότερων κρατών. Δηλαδή είστε επικίνδυνοι. Πείτε μας όμως, τι από τα δύο ισχύει. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι ίσως υπάρχει και ένα τρίτο ενδεχόμενο. Να είστε και εκτός τόπου και χρόνου και επικίνδυνοι».