Μητσοτάκης: Ο Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι τα πλεονάσματα του καταστρέφουν την οικονομία - Free Sunday
Μητσοτάκης: Ο Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι τα πλεονάσματα του καταστρέφουν την οικονομία

Μητσοτάκης: Ο Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι τα πλεονάσματα του καταστρέφουν την οικονομία

Την ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι τα υψηλά πλεονάσματα που ο ίδιος και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επέβαλαν, καταστρέφουν την οικονομία επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στο CNBC.

«Όντως δεν μας έχρισε ακόμη κυβέρνηση» σημειώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά «τον ευχαριστώ προσωπικά…». Όπως υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσακαλώτος «παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω».

Ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στο CNBC ανέφερε σχετικά με το θέμα των πλεονασμάτων ότι: «το 3,5% είναι ιδιαίτερα υψηλό για μια χώρα που έχασε σχεδόν το 30% του ΑΕΠ της, δεν πρέπει να διαφωνούμε σε αυτό και θα έπρεπε να πούμε μαζί ότι σε μια Ευρώπη που πήρε το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και τις δυνάμεις λαϊκισμού, τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα το μόνο που κάνουν είναι να τρέφουν τη δυσαρέσκεια για τα κόμματα αλλά και για την πολιτική γενικότερα».

Διευκρινήσεις σχετικά με την συνέντευξη που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο CNBC, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την φράση σχετικά με την νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές.

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου, ακούγεται να λέει: «We wouldn’t change our position just because New Democracy, was in power. I think is very likely they will be in power, but, in the unlikely and unfortunate that they are in power». Δηλαδή, «δεν θα αλλάξουμε εμείς την θέση μας μας επειδή η αντιπολίτευση μπορεί να έρθει στην εξουσία», για να συνεχίσει πως «είναι πολύ πιθανόν να έρθει στην εξουσία (η ΝΔ)» και να καταλήξει πως «στην απίθανη και ατυχή περίπτωση να συμβεί αυτό, τότε θα τους στηρίζαμε».

Ωστόσο το ΥΠΟΙΚ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε τι ακριβώς αντίθετο, πως δηλαδή δεν θεωρεί πιθανό η ΝΔ θα έλθει στην εξουσία. Στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης, καθώς, όπως αναφέρει, και το «επίσημο αρχείο απομαγνητοφώνησης του CNBC»:

«ΕΡΩΤΗΣΗ: So let’s imagine a scenario where New Democracy actually forms the next government. Would SYRIZA then given what you just said support Kyriakos Mitsotakis in getting that renegotiation from the creditors?:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Of course, of course we did we wouldn’t change our position just because new democracy was in power. I don’t think it’s very likely they will be in power but in the unlikely and unfortunate eventuality that they are in power of course.

Η ελληνική μετάφραση είναι:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ας φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο Η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση. Θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ( με δεδομένο αυτό που είπατε) τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία επαναδιαπραγμάτευση [σ.σ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα] με τους πιστωτές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Φυσικά και δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας επειδή η ΝΔ βρέθηκε στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία φυσικά.