Το πανελλαδικό μήνυμα Ταχιάου-Τζιτζικώστα - Free Sunday
Το πανελλαδικό μήνυμα Ταχιάου-Τζιτζικώστα
Ο Τζιτζικώστας προαναγγέλλει το all star game

Το πανελλαδικό μήνυμα Ταχιάου-Τζιτζικώστα

«Από σήμερα στρέφομαι με όλες μου τις δυνάμεις στη μάχη της αυτοδιοίκησης, για να μείνει η Θεσσαλονίκη πόλη ανοιχτή και δημοκρατική» δήλωσε την προηγούμενη Τρίτη 19 Φεβρουαρίου η κυρία Κατερίνα Νοτοπούλου, ολοκληρώνοντας μια θητεία 172 ημερών στη θέση της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης και ξεκινώντας μια πορεία 96 ημερών προς τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.

Η πορεία των 96 ημερών φτάνει μέχρι τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, αλλά ενδέχεται να είναι πορεία 103 ημερών, αν περάσει στον δεύτερο γύρο.

Όμως αυτό μέχρι στιγμής είναι υπό συζήτηση, γιατί οι οιωνοί δεν είναι εξαιρετικά θετικοί για τη νεαρή υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σε ό,τι προκύπτει από την εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

 

Η Νοτοπούλου υπολείπεται των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ

Η υποψηφιότητα της κυρίας Νοτοπούλου έχει συγκεκριμένα προβλήματα και το πιο σημαντικό από αυτά είναι ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να δώσει έναν κομματικό χαρακτήρα στην κάλπη των δημοτικών εκλογών.

Όμως η επιλογή του αποδείχθηκε λάθος, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι οι δημοσκοπικές επιδόσεις της υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπονται όχι μόνο από τα ποσοστά που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης στις βουλευτικές του 2015 αλλά και από αυτά που φαίνεται να λαμβάνει ως κόμμα στις πρόσφατες μετρήσεις.

Αντίθετα, απέναντί της, ο υποψήφιος που στηρίζει επίσημα η ΝΔ, ο κ. Νίκος Ταχιάος, σύμφωνα πάντοτε με τις μετρήσεις, κινείται δημοσκοπικά στο εκλογικό ποσοστό που η ΝΔ είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές, ενώ συγχρόνως υπάρχει μια σειρά υποψηφίων από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς οι οποίοι δημιουργούν μια ασφαλή περιοχή γύρω από το συνολικό ποσοστό της κεντροδεξιάς στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Δημοσκόποι μεγάλων εταιρειών που κάνουν μετρήσεις και για τις δημοτικές εκλογές επισημαίνουν και προσπαθούν να βρουν εργαλεία για να ερμηνεύσουν τη δημοσκοπική απόκλιση ανάμεσα στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και αυτά των υποψηφίων του κόμματος και καταλήγουν στο εύθραυστο προς το παρόν συμπέρασμα ότι, προχωρώντας προς τις κάλπες, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύουν την αποδοχή τους στους ψηφοφόρους του κόμματος.

 

Οι δεξαμενές του δεύτερου γύρου

Όμως ακόμη και αν ισχύσει αυτό και η κυρία Νοτοπούλου περάσει στον δεύτερο γύρο, οι δεξαμενές της εκεί δείχνουν να είναι εξαιρετικά μικρές, ενώ, αντίθετα, οι δεξαμενές του κ. Ταχιάου είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς το σύνολο των υποψηφίων της κεντροδεξιάς μάλλον ξεπερνά τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ.

Μάλιστα σε μία από τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, ο υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής, ο πρώην υπουργός Σπύρος Βούγιας, φέρεται στον δεύτερο γύρο να είναι πιο δύσκολος αντίπαλος για τον κ. Ταχιάο απ’ ό,τι η κυρία Νοτοπούλου. Κοινώς, δηλαδή, το φορτίο που αναλαμβάνει κατά δήλωσή της να κουβαλήσει η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για να μείνει η Θεσσαλονίκη δημοκρατική δεν δείχνει να έχει πολλούς πρόθυμους να το συμμεριστούν.

 

Βουλευτικές επιφυλάξεις

Ανάμεσα στους ελάχιστα πρόθυμους περιλαμβάνονται και οι βουλευτές του κόμματος οι οποίοι δεν ενθουσιάστηκαν με την επιλογή της κυρίας Ελευθερίας Χατζηγεωργίου για τη διαδοχή της κυρίας Νοτοπούλου στο ΥΜΑΘ, καθώς κάποιοι από αυτούς ήλπιζαν ότι θα περάσουν το υπουργικό κατώφλι.

Η κυρία Χατζηγεωργίου λείπει τέσσερα χρόνια από τη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν μετακλητή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ είχε ελάχιστες παρουσίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών, όπου ήταν εκλεγμένο μέλος.

Μάλιστα, σχολιάζοντας την αναφορά στο βιογραφικό της ότι έχει «περπατήσει στη Γένοβα και στην Πράγα», όπου είχαν γίνει οι διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, ο υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Ηλίας Ζάχαρης, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, σημείωσε ότι «η κυρία Χατζηγεωργίου έχει περπατήσει στη Γένοβα και στην Πράγα, στη Νεάπολη και τις Συκιές δεν έχει περπατήσει εδώ και πολύ καιρό».

Η επιλογή της κυρίας Χατζηγεωργίου, η οποία ήταν υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ανησυχεί τους βουλευτές, γιατί βλέπουν και ένα στοιχείο ενδεχόμενου ανταγωνισμού. Η νέα υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης είχε έρθει 10η σε σταυρούς, χωρίς εξαιρετική αναγνωρισιμότητα, την οποία όμως μπορεί να της δώσει η νέα της θέση.

Όμως το βασικό καθήκον της νέας υφυπουργού είναι να διασφαλίσει ότι ο δημόσιος τομέας θα είναι αρωγός στις υποψηφιότητες τόσο της κυρίας Νοτοπούλου όσο και του κ. Χρήστου Γιαννούλη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρόβλημα του κ. Γιαννούλη, δημοσιογράφου της ΕΤ3 και υποψήφιου δημάρχου Κατερίνης στις εκλογές του 2014, είναι τόσο η χαμηλή αναγνωρισιμότητα του ιδίου όσο και το γεγονός ότι απέναντί του έχει ένα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ, το οποίο ασκεί καθήκοντα περιφερειάρχη εδώ και επτά χρόνια και έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής από την κοινωνία, όπως προκύπτει δημοσκοπικά.

 

Προσπαθώντας τη φθορά του Τζιτζικώστα

Ένας από τους πρώτους τρόπους φθοράς του κ. Τζιτζικώστα που επέλεξε το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απαξίωση του κ. Τζιτζικώστα με την ένταξή του στους Μακεδονομάχους, με αφορμή τη δήλωση του περιφερειάρχη για τις πινακίδες.

Όμως, όπως επισήμαναν οι αναλυτές της Public Issue μετά την πρόσφατη έρευνα της εταιρείας, ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει μεγάλο κόστος από την πολιτική απομόνωση και την κοινωνική περιχαράκωση που του χρεώνεται εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, απώλεια που δεν αντισταθμίζεται από την προσέλκυση μιας μικρής μερίδας ψηφοφόρων του λεγόμενου «αντιεθνικιστικού ρεύματος», που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας και συσπειρώνεται σήμερα γύρω του.

Αυτό το «αντιεθνικιστικό ρεύμα», όμως, έχει κι άλλους διεκδικητές, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπου η κυρία Χατζηγεωργίου είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει προκαλέσει δυσφορία στους φίλους του κόμματος το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε, από τη συνεργασία με αριστερές συλλογικότητες, να στηρίξει ένα σχήμα με επικεφαλής υποψήφιο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και το οποίο ήταν αντίπαλο στις εκλογές του 2014.

Μάλιστα, η κυρία Χατζηγεωργίου εισήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν έφυγαν από την παράταξη αριστερές συλλογικότητες, τα μέλη των οποίων παραιτήθηκαν από τις εκλεγμένες θέσεις. Η ίδια, πάντως, αν παραιτηθεί, θα αντικατασταθεί από τον κ. Μανόλη Τασόγλου, ο οποίος την προηγούμενη Τετάρτη πρωτοστάτησε στην οργάνωση στη Νεάπολη διαδήλωσης κατά της ρατσιστικής βίας κατά των μεταναστών.

Μάλλον, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η μάχη του δεν εντάσσεται στην προσπάθεια «να μείνει η Θεσσαλονίκη πόλη ανοιχτή και δημοκρατική».