Μητσοτάκης: Ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού άμεσα με 2.000 προσλήψεις - Free Sunday
Μητσοτάκης: Ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού άμεσα με 2.000 προσλήψεις

Μητσοτάκης: Ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού άμεσα με 2.000 προσλήψεις

Στην δέσμευση για την ενίσχυση  του νοσηλευτικού προσωπικού άμεσα με 2.000 προσλήψεις, στάθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ. για την υγεία τονίζοντας: «Είμαι φειδωλός στις ανακοινώσεις μου όταν πρόκειται για προσλήψεις, αλλά για αυτές δεσμεύομαι».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στην ανάγκη η υγεία να περάσει στην ψηφιακή διοίκηση και να βελτιώσει τις υποδομές και τις υπηρεσίες της, συνδυάζοντας δυνάμεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τονίζοντας ότι μπορεί να γίνει το ΕΣΥ πιο αποτελεσματικό βάσει των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας πως δημόσια πολιτική δεν σημαίνει κατ' ανάγκη κρατική πολιτική. Όπως συμπλήρωσε, η πρόταση της Ν.Δ. είναι ολοκληρωμένη και κοστολογημένη, ενώ σημείωσε ότι είναι απέναντι στην κυβέρνηση, «σε έναν πρωθυπουργό με το ψέμα στο στόμα και έναν υπουργό με το τσιγάρο στο στόμα». Επανέλαβε, δε, ότι «τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, τέρμα το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ξεκινώντας από τη Βουλή».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πραγματική υγεία πρέπει να συνδυάζεται με την πρόληψη, την οποία περιέγραψε ως την πρώτη κατεύθυνση του προγράμματος της Ν.Δ. Εξήγησε ότι η Ελλάδα ξοδεύει μόλις 1,3% των δαπανών υγείας για πρόληψη, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ ανέφερε πως 30% των ασθενειών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Έθεσε, δε, ωστόσο, να μειωθεί κατά 30% η παιδική παχυσαρκία και το κάπνισμα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Δεύτερη κατεύθυνση, όπως περιέγραψε, είναι η αξιοπρεπής περίθαλψη μέσα από ένα σύστημα υγείας «που σέβεται τους ασθενείς και δεν τους ταλαιπωρεί στις πιο ευάλωτες στιγμές της ζωής του». Προς αυτήν την κατεύθυνση, αναφέρθηκε σε 24ωρη τηλεφωνική γραμμή ιατρικής καθοδήγησης, ενώ έκανε λόγο για λιγότερες ουρές και έθεσε ως στόχο τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατά 45%.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη κατεύθυνση, μίλησε για σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση που θα περάσει στην ψηφιακή εποχή, στις δομές και τις υπηρεσίες της, ώστε να εξυπηρετεί και να μην ταλαιπωρεί τους πολίτες. Είπε επίσης ότι θα γίνεται αξιολόγηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών από τους ασθενείς. Έκανε επιπλέον λόγο για μείωση της ιδιωτικής δαπάνης στον μέσο όρο της νότιας Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι για όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, το κράτος θα παρέχει την ειδική φροντίδα που χρειάζονται με διανομή φαρμάκων στο σπίτι, κατ’ οίκον νοσηλεία, ραντεβού εντός 24 ωρών με γιατρούς για τις πιο ευάλωτες ομάδες, καθώς και για πρόγραμμα προσωποιημένης φροντίδας για ανθρώπους με άνοια. Ανέφερε επιπλέον ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του καρκίνου, με ένα σχέδιο συνολικής αντιμετώπισής του, από την πρόληψη μέχρι τη θεραπεία, αλλά και παρακολούθηση και υποστήριξη σε όλα τα στάδια. Ως κεντρικό στόχο περιέγραψε μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στα αρχικά στάδια.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου ανέφερε τους τρεις βασικούς άξονες του προγράμματος της ΝΔ: 

 • Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που επιχειρεί να φέρει μία επανάσταση στην Πρόληψη

 • Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους

 • Φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Κεντρικός πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ είναι η μάχη κατά του καρκίνου και το πρόγραμμα προβλέπει: 

 • Άμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.
 • Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου.
 • Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Όλοι θα μπορούμε να περάσουμε από προληπτικό έλεγχο: η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.
 • Δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3-4 μήνες, με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα.
 • Διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και εξειδικευμένο προσωπικό για κατ' οίκον νοσηλεία.
 • Ίδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα- κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
 • Λειτουργία δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».
 • Θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα υγείας.
 • Ανακουφιστική φροντίδα και ειδική μέριμνα στους ασθενείς τελικού σταδίου.

Οι 5 προτεραιότητες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας: 

 • Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.
 • Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.
 • Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.
 • Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας.
 • Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.