Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πήγε από τις Πρέσπες... - Free Sunday
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πήγε από τις Πρέσπες...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πήγε από τις Πρέσπες...

Χειρότερη από την προηγούμενη αναμένεται να είναι η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, που θα δοθεί στη δημοσιότητα, σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η κυβέρνηση επικρίνεται για τα ακόλουθα ζητήματα:

  •  Τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και ιδίως στην αποκρατικοποίηση της Εγνατίας Οδού και στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
  • Τη μη ικανοποιητική μείωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα
  • Την αύξηση του κατώτατου μισθόυ κατά 11%,
  • Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο, Λέρο) έως τον Ιούνιο του 2019, σε συνάρτηση με την προσφυγική κρίση. .
  • Την καθυστέρηση στην ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με πρόσθετο μόνιμο προσωπικό.

Η κυβέρνηση θα έχει ένα τελευταίο περιθώριο να κλείσει τα εκκρεμή ζητήματα έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση ύψους 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Εάν δεν προλάβει να ανταποκριθεί, τότε η δόση θα «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επίσης θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, θα καλείται η Ελλάδα να λάβει μέτρα αντιμετώπισης του υψηλού όγκου των «κόκκινων» δανείων, της υψηλής ανεργίας, της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας, των υποτονικών επενδύσεων, των περιορισμένων αποταμιεύσεων και του υψηλού δημόσιου χρέους.