Η Ευρ.Επιτροπή παγώνει τη δόση των 750 εκ. λόγω καθυστερήσεων - Free Sunday
Η Ευρ.Επιτροπή παγώνει τη δόση των 750 εκ. λόγω καθυστερήσεων

Η Ευρ.Επιτροπή παγώνει τη δόση των 750 εκ. λόγω καθυστερήσεων

Στην διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εκταμίευση της δόσης των 750 εκ. προς την Ελλάδα, καταλήγουν οι εκθέσεις των Θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τελευταίο εξάμηνο.

 

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου η Επιτροπή διαπιστώνει “μεγάλες ανισορροπίες” που σχετίζονται με το τεράστιο χρέος, τα πολύ υψηλά κόκκινα δάνεια, την υψηλή αν και μειούμενη ανεργία και τις χαμηλές προοπτικές για ανάπτυξη.

Η Ελλάδα, σημειώνει, έχει κάνει μεν μεγάλες βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά η επενδυτική της κλίμακα παγκοσμίως είναι αρνητικότατη και διαρκώς δυσχεραίνει. Η έκθεση βρίσκει επίσης ασθενική ανάπτυξη και αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (περισσότερες εξαγωγές από ότι εξαγωγές).Η έκθεση σημειώνει πως το χρέος της Ελλάδας είναι μεν τεράστιο, βρίσκεται όμως στη κατοχή θεσμικών επενδυτών (κράτη μέλη και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) συνεπώς το κόστος αποπληρωμής του παραμένει χαμηλό. Παράλληλα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελλάδας εξαιτίας των πολυάριθμων κόκκινων δανείων και της χαμηλής κερδοφορίας των τραπεζών. Αυτό σημαίνει πως δεν ανακάμπτουν οι επενδύσεις και δεν αυξάνεται ο ρυθμός δανειοδότησης. 

Στα θετικά η έκθεση διαπιστώνει πως το ιδιωτικό χρέος μειώνεται και τα προγράμματα στήριξης (της ΕΕ) στην Ελλάδα στοχεύουν στην συνέχεια και την επέκταση των μεταρρυθμίσεων για την διόρθωση δομικών προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας.