Ομιλίες υπό αστυνομικό κλοιό για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Ομιλίες υπό αστυνομικό κλοιό για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ
Ο τραυματισμός στην Πτολεμαϊδα

Ομιλίες υπό αστυνομικό κλοιό για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ

«Τότε ήταν που επανεμφανίστηκαν το τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη και οι ασθμαίνοντες και φάλτσοι συνοδοιπόροι του» έγραψε προχθές στην «Αυγή» ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, σε άρθρο του με τίτλο «Οι φάλτσοι της Δράμας», στο οποίο αναφερόταν σε όσους διαμαρτυρήθηκαν έξω από τον χώρο της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου την προηγούμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννίδη, επρόκειτο για μία ομάδα 60 ατόμων, την οποία αποτελούσαν «ακροδεξιοί, ψεκασμένοι, θαμώνες των ποινικών δικαστηρίων, υπόδικοι για παράνομο τζόγο, εμπόριο γυναικών και παράνομη εκτύπωση και πώληση βιβλίων, απλοί πολίτες με κλίση στην υιοθέτηση των πιο εξωφρενικών ψεμάτων, αργόσχολοι με καριέρα στην αεργία και εθνικά υπερήφανοι πατριώτες που τις Κυριακές βάζουν βενζίνη στο Γκότσε Ντέλτσεφ και ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ της γειτονικής χώρας».

Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν γίνει δύο προσαγωγές πριν από την ομιλία, για την οποία είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας, αλλά αυτό, κατά την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δράμας, δεν απέτρεψε την απομάκρυνση όλων των αστυνομικών της Ομάδας Κρατικής Ασφάλειας του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας από τις θέσεις τους με το αιτιολογικό της μειωμένης επαγγελματικά απόδοσης.

 

Ο Τσακαλώτος καλοπιάνει την Καβάλα

Της ομιλίας του κ. Τσακαλώτου στη Δράμα είχε προηγηθεί, μία ημέρα νωρίτερα, αντίστοιχη στην Καβάλα, η οποία έγινε κάτω από έκτακτα μέτρα ασφαλείας, τα οποία όμως ήταν πιο αποτελεσματικά, γιατί δεν καταγράφηκαν επεισόδια.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να προλάβει αντιδράσεις, καθώς έκανε αναφορά και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ομολογώ ότι με καίει το θέμα, ως μισός Μακεδόνας που είμαι. Όπως η αστάθεια στην περιοχή της Βαλκανικής δεν βοηθάει τη χώρα μας, δημιουργεί φόβους και εντάσεις, μέχρι και πολέμους. Ακόμα και η ΝΔ έβαλε στο ευρωψηφοδέλτιό της πρόσωπα που υποστηρίζουν και βλέπουν με θετικό μάτι τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει τους διαδηλωτές, τόσο στην Καβάλα όσο και στη Δράμα.

 

Ο Τζανακόπουλος επαινεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνη

Όμως ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την ίδια μέρα στην Κατερίνη δεν ήταν εξίσου τυχερός.

Περίπου 200 πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και φώναξαν συνθήματα για τη Μακεδονία, αλλά δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν στον χώρο της εκδήλωσης, καθώς δεν τους το επέτρεψαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν δημιουργήσει κλοιό προστασίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε δέκα προσαγωγές, μία από τις οποίες μετατράπηκε σε σύλληψη, γιατί σε βάρος του ατόμου που προσήχθη εκκρεμούσαν δικαστικά εντάλματα.

Η ένταση δεν περιορίστηκε έξω από τον χώρο αλλά υπήρξε και μέσα σε αυτόν, όπου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κυβερνητικού εκπροσώπου μια νεαρή γυναίκα σηκώθηκε όρθια και φώναξε: «Εσείς σπείρατε τη διχόνοια στην Ελλάδα!».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν αντέδρασε, αλλά η νεαρή γυναίκα οδηγήθηκε έξω από την αίθουσα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε την ομιλία του.

«Είμαστε περήφανοι και περήφανες για κάθε έναν και κάθε μία που αντιστάθηκε και στάθηκε όρθιος απέναντι στο παρακράτος και τον εθνικισμό. Γιατί είναι θέμα αρχής να αντιπαρατίθεσαι με την ελληνική ακροδεξιά. Αυτούς που, όποτε επικράτησαν, οδήγησαν τον τόπο σε εθνικές τραγωδίες. Είναι ένας πραγματικός τίτλος τιμής» είπε ο κ. Τζανακόπουλος απευθυνόμενος στους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Αστέριο Καστόρη, Μπέττυ Σκούφα και Χάρη Τζαμακλή, οι δύο πρώτοι από τους οποίους είχαν πρόσφατα δεχτεί επιθέσεις στα σπίτια τους, ενώ ο τρίτος είχε αποδοκιμαστεί την ώρα που προσερχόταν στην εκδήλωση).

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος το 2014 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης, σε σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε συλλήβδην «φασισταριό» όσους ήταν έξω.

«Τη στιγμή που αποδεχόμουν την τιμητική πρόσκληση του πρωθυπουργού, είχα στον νου μου και τον 15χρονο γιο μου, που δεν θέλω να μεγαλώσει στην Ελλάδα με όλο αυτό το “φασισταριό” απ’ έξω. Δεν θέλω να μεγαλώσει σε αυτή τη χώρα. Θέλω να μεγαλώσει σε μια χώρα στην οποία θα μπορεί να διαφωνεί με όλους, χωρίς όμως να υπάρχει μέσα το στοιχείο της βίας» είπε ο υποψήφιος.

 

Η Γεροβασίλη καταγγέλλει πριν τα επεισόδια

Μετά απ’ όλα αυτά, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο επεισοδίων από ακραίους κύκλους, πριν πάει στην Πτολεμαΐδα, την προηγούμενη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, για την ορκωμοσία των αποφοίτων της Σχολής Πυροσβεστικής.

«Ακροδεξιοί κύκλοι καλούν σε συγκέντρωση ενόψει της αυριανής παρουσίας μου στην Πτολεμαΐδα για την αποφοίτηση των πρώτων σπουδαστών της Σχολής Πυροσβεστών. Ποντάρουν και πάλι στη βία, στον φανατισμό και στη φασιστική εκτροπή» είχε γράψει την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου σε ανάρτησή της στο Facebook.

Την επομένη, η συγκέντρωση έγινε, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «προδότες», «η Μακεδονία είναι ελληνική», «γερά-γερά, στα χνάρια του Μελά» και «Τσίπρα προδότη», και συγκρούστηκαν με τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν από νωρίς εκεί, για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο οι διαδηλωτές να φτάσουν προς το σημείο όπου βρισκόταν η κυρία Γεροβασίλη.

Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν να τραυματιστούν τέσσερις αστυνομικοί και ένας διαδηλωτής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, τα επεισόδια, για τα οποία έγιναν δύο συλλήψεις, σημειώθηκαν όταν περίπου 50-60 άτομα, των «Πτολεμαίων της Μακεδονίας», ομάδας που η τοπική ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζει ακροδεξιά, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό, που είχε στηθεί σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη σχολή.

Η κυρία Γεροβασίλη απέδωσε τα επεισόδια σε «τάγματα εφόδου» και κάλεσε το πολιτικό σύστημα και τους δημοσιογράφους να μην ξεπλένουν τέτοιους ανθρώπους. Αυτοί που πήγαν στην Πτολεμαΐδα πήγαν για «πόλεμο», είπε η κυρία Γεροβασίλη και χαρακτήρισε κατάπτυστη την ανακοίνωση των αστυνομικών Κοζάνης, οι οποίοι είχαν πει: «Το μόνο που θα επισημάνουμε είναι ότι όταν διατίθενται 200 και πλέον αστυνομικοί (που τη δεδομένη στιγμή θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας) για την επίσκεψη της υπουργού, έχουμε την απαίτηση τουλάχιστον η διαχείρισή τους να γίνει ορθολογικά, ώστε να προστατεύονται οι πολίτες και οι αστυνομικοί. Το αποτέλεσμα, δυστυχώς, δεν δικαιώνει κανέναν».