Ο Τσίπρας λέει ότι πρώτα θα πάει Σκόπια και μετά θα κάνει εκλογές - Free Sunday
Ο Τσίπρας λέει ότι πρώτα θα πάει Σκόπια και μετά θα κάνει εκλογές

Ο Τσίπρας λέει ότι πρώτα θα πάει Σκόπια και μετά θα κάνει εκλογές

Την πρόθεση του να επισκεφθεί τα Σκόπια στους επόμενους μήνες ανακοινωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το 4ο Φόρουμ των Δελφών όπου προανήγγειλε τη δημιουργία Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας «για την εμβάθυνση της συνεργασίας» στο εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, «μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία».

Ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό Κοτζιά για «διπλωματικό αριστούργημα» για τη συμφωνία των Πρεσπών διότι, όπως είπε, είναι αμοιβαία επωφελής, δεν υιοθετεί το 100% των επιχειρημάτων της μίας ή της άλλης πλευράς και παράλληλα καμία πλευρά δεν αισθάνεται ταπεινωμένη.

Προανήγγειλε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα επισκεφθεί επισήμως τα Σκόπια και ότι θα δημιουργηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για το λόγο αυτό, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. Και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία»

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε εμφανστηκε ικανοποιημένος από την εικόνα της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και, εμμέσως, προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με 10ετές ομόλογο τις επόμενες ημέρες.

«Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να βγει η Ελλάδα από τη μνημονιακή περιπέτεια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, με την κοινωνία όρθια», δήλωσε και επανέλαβε ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.