Τσίπρας: Χρειάζεται και η ενσωμάτωση των μεταναστών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού - Free Sunday
Τσίπρας: Χρειάζεται και η ενσωμάτωση των μεταναστών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Τσίπρας: Χρειάζεται και η ενσωμάτωση των μεταναστών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού, είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για το δημογραφικό. Σημείωσε πως δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με πολιτικές λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική ένταξης και ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε στοιχεία του Population Europe του Ινστιτούτου Max Planck, σύμφωνα με τα οποία οι χώρες με πολιτικές ένταξης και πολιτογράφησης των μεταναστών, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Βέλγιο αναμένεται να δουν αύξηση του πληθυσμού τους, ενώ χώρες που όπως είπε πρωτοστατούν στην σταυροφορία κατά των προσφυγών εκτιμάται ότι θα έχουν μείωση πληθυσμού.

«Επομένως, αυτοί που καλλιεργούν το ρατσισμό, τον εθνικισμό, την καθαρότητα της φυλής, δε σκορπούν μονάχα το μίσος και το διχασμό εντός της ελληνικής κοινωνίας. Την ακρωτηριάζουν», είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι 66.000 νέες και νέοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, έλαβαν ιθαγένεια μετά την ψήφιση του νέου πλαισίου το 2016.

Απευθυνόμενος προς τα έδρανα της ΝΔ, τόνισε ότι αντί η αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ιθαγένειας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει σχέδιο άλωσης του εκλογικού σώματος.

Κοινωνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στο πλέγμα των πολιτικών που μπορούν να συμβάλλουν στη σταδιακή αντιμετώπιση του φαινομένου, περιλαμβάνονται η αύξηση του κατώτατου μισθού, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, οι ΣΣΕ και η επιδότηση ενοικίου.

«Πώς μπορεί ένας νέος να κάνει οικογένεια όταν είναι αβέβαιη η προοπτική της εργασίας του ή δεν είναι με αξιοπρεπείς όρους, όταν μέχρι τα 40 του χρόνια να μένει στο πατρικό του. Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία οφείλουμε να απαντήσουμε τώρα που βγαίνουμε από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε την κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη περί φιλοδωρημάτων, λέγοντας πως δεν είναι φιλοδωρήματα πολιτικές όπως η επιδότηση ενοικίου. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα καλύψει τις ανάγκες ενός μεγάλου μέρους κυρίως νέων ανθρώπων που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα.

Σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στόχος της κυβέρνησης είναι η κάλυψη 150.000 παιδιών με στόχο να μη μείνει κανένα παιδί εκτός σταθμών, ένα πολύ κρίσιμο όπως είπε ζήτημα για την καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος.