Ο Μαδούρο πουλάει κρυφά χρυσό, γράφουν οι Times - Free Sunday
Ο Μαδούρο πουλάει κρυφά χρυσό, γράφουν οι Times

Ο Μαδούρο πουλάει κρυφά χρυσό, γράφουν οι Times

Σε προσπάθεια του Νικολάς Μαδούρο να πουλήσει κρυφά τον χρυσό της χώρας του, σε εμπόρους στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αποδίδουν σε σημερινό τους δημοσίευμα, οι βρετανικοί Times, τις ύποπτες πτήσεις του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας.Σλυμφωνα με το δημοσίευμα, στις ύποπτες πτήσεις συμπεριλαμβάνεται και αυτή στο πλαίσιο της οποίας προσγειώθηκε, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, για ανεφοδιασμί στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες.

«Την 1η Μαρτίου, ένα Boeing 777 που ανήκει στη ρωσική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Nordwind και που πιστεύεται ότι δεν είχε επιβάτες, εντοπίστηκε να πετάει από το Καράκας στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντα. Σταμάτησε εκεί για μερικές ώρες πριν συνεχίσει το ταξίδι του στη Ζανζιβάρη. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Καράκας», αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. Όπως εξηγεί στη συνέχεια, το ίδιο αεροπλάνο είχε εντοπιστεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς προετοιμαζόταν για να πετάξει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με φορτίο 20 τόνων χρυσού, αξίας 650 εκατομμυρίων λιρών, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας «που μπλοκαρίστηκε μετά από πίεση που άσκησαν οι ΗΠΑ».

Τα τελευταία χρόνια, επισημαίνουν οι Times, η Ουγκάντα έχει αποκτήσει τη φήμη της χώρας που διευκολύνει το ξέπλυμα χρυσού. Ο Ντάνκαν Γκάμπα, από το Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας της ΕΕ, εξηγεί ότι η ακανόνιστη προσφορά χρυσού από την περιοχή στο χυτήριο της χώρας, το μεγαλύτερο στην ανατολική Αφρική, σημαίνει ότι η Ουγκάντα «είναι πολύ ανοικτή» σε νέες πηγές, ακόμα και εκτός Αφρικής.Ο διεθνής ρυθμιστικός oργανισμός Global Witness, έπειτα από έρευνα 18 μηνών, περιέγραψε τη χώρα ως «γεμάτη διαφθορά από την κορυφή ως τα νύχια».