Η παράσταση νίκης της ΝΔ ενισχύει την υποψηφιότητα Ταχιάου - Free Sunday
Η παράσταση νίκης της ΝΔ ενισχύει την υποψηφιότητα Ταχιάου

Η παράσταση νίκης της ΝΔ ενισχύει την υποψηφιότητα Ταχιάου

Ο Νίκος Ταχιάος έκανε την προηγούμενη Τετάρτη μία εντυπωσιακή αρχή στην προεκλογική του εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, στις οποίες έχει την υποστήριξη της ΝΔ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στην πρώτη επίσημη συγκέντρωση που οργάνωσε ως υποψήφιος, και η οποία ήταν σε σύγκριση μεγαλύτερη απ’ όλες τις συγκεντρώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα απ’ όλους τους αντιπάλους του, ανακοίνωσε 57 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και 54 κοινοτικούς.

Δηλαδή ανακοίνωσε οκτώ περισσότερους υποψήφιους δημοτικούς από το απαραίτητο όριο για τη συμμετοχή στις εκλογές, που είναι 49, όσες και οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.

Έχει ένα περιθώριο να ανακοινώσει κι άλλους. Αλλά δεν ξέρει πόσους. Όχι γιατί δεν το έχει μελετήσει, αλλά γιατί, 80 ημέρες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν ο αριθμός των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια θα υπερβαίνει κατά 30%, 40% ή 50% τον αριθμό των εδρών.

Αν το ποσοστό της υπέρβασης είναι 30%, έχει άλλες επτά κενές θέσεις, αν είναι 40%, έχει δώδεκα κενές θέσεις, αν είναι 50%, μπορεί να έχει άλλους 17 υποψηφίους και να φτάσει συνολικά τους 74.

Παράλληλα, ανακοίνωσε 54 υποψήφιους κοινοτικούς συμβούλους. Εδώ δεν είχε καμία υποχρέωση να ανακοινώσει, διότι ο σχετικός νόμος αποσυνδέει τις εκλογές των κοινοτικών συμβουλίων από αυτές των δημοτικών και προβλέπει ξεχωριστή κάλπη. Ο μόνος εμφανής στόχος της ρύθμισης είναι να ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και να δημιουργεί αντιπαλότητες, δίνοντας την ευκαιρία σε τοπικές ομάδες χωρίς επικεφαλής να δημιουργούν συνδυασμούς και να διεκδικούν εκλογή σε ένα όργανο με ελάχιστες αρμοδιότητες. Αυτό, για παράδειγμα, συμβαίνει στο Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης, όπου ο εν ενεργεία πρόεδρος φτιάχνει δικό του αυτόνομο συνδυασμό και προτείνει σε υποψήφιους δημάρχους από τον χώρο να βάλουν τους υποψηφίους τους σε αυτόν.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης οι θέσεις των κοινοτικών συμβούλων είναι 68. Δύο διαμερίσματα έχουν από 15 μέλη στα συμβούλια, τρία από 11 και ένα, η Τριανδρία, που μέχρι το 2010 ήταν αυτόνομος δήμος, πέντε.

Ανακοινώνοντας 54 υποψηφίους, χρειάζεται άλλους 14 για να έχει έναν υποψήφιο για κάθε θέση και μπορεί να ανακοινώσει άλλους 20 αν η προσαύξηση θα είναι 30%, άλλους 26 αν θα είναι 40% ή άλλους 36 αν θα είναι 50%.

Συνολικά, δηλαδή, οι θέσεις των υποψηφίων ξεκινούν από 49 και μπορούν να φτάσουν τις 178 σε πλήρη ανάπτυξη ψηφοδελτίου.

Ανακοινώνοντας 111, ο κ. Ταχιάος έχει καλύψει το 73% του πλήρους ψηφοδελτίου εάν η προσαύξηση των υποψηφίων σε σχέση με τις έδρες είναι 30%, το 68% αν η προσαύξηση είναι 40% και το 62,5% αν η προσαύξηση είναι 50%.

Οι υπόλοιποι συνδυασμοί έχουν ανακοινώσει μέχρι 60 υποψηφίους.

 

Η παράσταση νίκης της ΝΔ

Η ευκολία με την οποία ο κ. Ταχιάος βρήκε τόσους υποψηφίους, πολύ περισσότερους απ’ οποιονδήποτε άλλον, αποδίδεται ευθέως στο ότι η παράσταση νίκης της ΝΔ ενισχύει το ενδιαφέρον για υποψηφιότητες σε συνδυασμούς που υποστηρίζει η ΝΔ.

Αυτό δίνει στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ ευχέρεια και ευελιξία στις κινήσεις από τη μια, από την άλλη, όμως, απελευθερώνει τη νεοδημοκρατική ψήφο.

Κι αυτό γιατί τον τελευταίο καιρό στη μάχη των δημοτικών εκλογών της Θεσσαλονίκης, για το εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ, λείπει το αντίπαλο δέος.

Ο κ. Ταχιάος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις με διαφορές εξαιρετικά άνετες, ενώ μονάχα σε ορισμένες από αυτές η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας -Θράκης και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, είναι στη δεύτερη θέση. Σε κάποιες άλλες η κυρία Νοτοπούλου εμφανίζεται να είναι ακόμη και πέμπτη, ενώ η διαφορά της σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της ΝΔ εμφανίζεται τεράστια.

Σε άλλες δημοσκοπήσεις, στη δεύτερη θέση ή στην τρίτη θέση με μικρές διαφορές είναι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και ανεξάρτητος σήμερα υποψήφιος Γιώργος Ορφανός.

Ο κ. Ορφανός ισχυρίζεται σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι έχει γνώση δημοσκοπήσεων με βάση τις οποίες είναι ο ίδιος πρώτος, ενώ εμφανίζεται σίγουρος ότι η βεβαιότητα που προδιαγράφεται για ήττα των πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ στέλνει αθρόα στη δική του κάλπη ένα μέρος της εκλογικής βάσης.

Άλλωστε δεν υπάρχει κομματική εκδήλωση, από ομιλία μέχρι συνεστίαση, που να μην είναι εκεί και ο ίδιος, όπως και ο κ. Ταχιάος.

Ο επίσημος υποψήφιος έχει επισήμως αποδοκιμάσει τις διαρροές ότι ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΟΔΕ στη Θεσσαλονίκη απειλεί με διαγραφές όσους ενταχθούν σε άλλα ψηφοδέλτια.

Υποψήφιοι που είναι κομματικά μέλη αλλά έχουν ενταχθεί σε άλλους συνδυασμούς ισχυρίζονται ότι έχουν δεχτεί προτροπές, αλλά όχι απειλές, να εγκαταλείψουν τα άλλα ψηφοδέλτια, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο κ. Ταχιάος άφησε έναν σαφή υπαινιγμό ότι ο κ. Ορφανός μπορεί να είναι η δεύτερη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν μπορέσει να προχωρήσει η υποψηφιότητα της κυρίας Νοτοπούλου. «Προσπαθώ να καταλάβω ποιος είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντίπαλός μου πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι ένας υποψήφιος στον οποίο θα “κλείσει το μάτι” ο ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο δε αν κάποιος τέτοιος προέρχεται από τη ΝΔ» είπε.

 

Ο Ορφανός, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΠΑΟΚ

Ο κ. Ορφανός άφησε αναπάντητη την αιχμή, όμως επιβεβαίωσε ότι θέλει να συγκρίνεται η υποψηφιότητά του με αυτήν του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ, όταν επέλεξε να κάνει εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, δύο ημέρες πριν από τις 8 Μαρτίου και μάλιστα την ίδια ώρα που γινόταν η παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού Ταχιάου. Ανάμεσα στις ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η εκ Θεσσαλονίκης δημοσιογράφος του Open Σίσυ Χρηστίδου και η διεθνής βολεϊμπολίστρια Εύα Χαντάβα, που το 2018-2019 παίζει για τον ΠΑΟΚ.

Πολιτικοί φίλοι του κ. Ορφανού προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις περί αντιπαλότητας, όμως πολλοί στη Θεσσαλονίκη συνδυάζουν την υποψηφιότητα του κ. Ορφανού με το γεγονός ότι υπήρξε υφυπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή και εκ των πρώτων υποστηρικτών της ανάδειξής του στην ηγεσία της ΝΔ το 1996, γεγονός που του δίνει εύκολη πρόσβαση στο καραμανλικό ακροατήριο της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η οικογένεια Ορφανού, τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του Κώστας, είναι στενά συνδεδεμένη με τον ΠΑΟΚ τον καθιστά «ύποπτο» ως πιθανό συνομιλητή του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, οι σχέσεις του οποίου με τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται δεδομένες και καλές.

Μέχρι στιγμής, προεκλογικές επαφές Σαββίδη-Ορφανού δεν έχουν καταγραφεί, αλλά κάποιοι ισχυρίζονται ότι η προεκλογική εκστρατεία που κάνει ο κ. Ορφανός για τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι πιο ακριβή από τις λιτές εκστρατείες που έκανε ως υποψήφιος βουλευτής και έχει συνεργάτες επαγγελματίες που δύσκολα θα δούλευαν ως εθελοντές.

Σε κάθε περίπτωση, η προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές του 2019 στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με πολύ διαφορετικούς όρους και έχει εξελιχθεί σε άλλη κατεύθυνση. Μένει να φανεί αν το διακύβευμα αυτής της «άλλης» κατεύθυνσης θα παραμείνει μέχρι το τέλος.