Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στο facebook - Free Sunday
Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στο facebook

Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στο facebook

Οι προληπτικές προσαγωγές που έγιναν την προηγούμενη Κυριακή στα Γιαννιτσά για να διευκολυνθεί η ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας, Φώτη Κουβέλη και ο τρόπος με τον οποίο ομολόγησε η κυβέρνηση τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το θέμα, δημιουργούν περισσότερα ερωτηματικά από όσα απαντούν.

Κι αυτό όχι σε ότι αφορά στις προσαγωγές, ο προληπτικός χαρακτήρας των οποίων υπονομεύει θεσμικά τη δημοκρατία αλλά σε ότι αφορά στη διαδικασία με την οποία η η κυβέρνηση δουλεύει στον τομέα της δημόσιας τάξης.

«Κάποιος, έχει ήδη βγει στο διαδίκτυο και έχει υποκινήσει πράξη βίας,έχει συμπεριφερθεί με αντίστοιχους τρόπους, κάποιος έχει βγει στο διαδίκτυο και λέει οργανωθείτε εκεί και φέρτε και τα αντίστοιχα για να κάνουμε αυτό, είναι πράξη βίας», είπε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κυρία Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που της έγινε στην ΕΡΤ.

Πρακτικά δηλαδή η υπουργός συνέδεσε την ενεργοποίηση της διαδικασίας πρόληψης βίαιων ενεργειών μόνο με την προαναγγελία ή την προώθηση τους, μέσω του διαδικτύου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αποκτά προσλαμβάνουσες παραστάσεις από την πολιτική δραστηριότητα μέσω του διαδικτύου.

Τον Οκτώβριο του 2017, ο Υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης είχε πει ότι «το μηνιαίο report με το οποίο παρακολουθούμε τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα στα social media περιέχει για το μήνα αυτό και ένα ενδιαφέρον (παραπολιτικό) στοιχείο: συνεχίζεται η μαζική δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο και αφορά φανς τηλεοπτικών σώου που ακολουθούν ταυτόχρονα πολλούς δεξιούς λογαριασμούς».

Ουσιαστικά δηλαδή, είχε πει κάτι παρόμοιο με αυτό που είπε προχθές η ομόλογος του, επί της Δημόσιας Τάξης.

Όμως τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το facebook δείχνουν ότι η διείσδυση του Facebook στην Ελλάδα είναι 34,41% σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας και 74,43% σε σχέση με τον αριθμό των χρηστών του Διαδικτύου. Οι πραγματικοί χρήστες είναι μάλλον λιγότεροι και οι περιστασιακοί χρήστες μειώνουν ακόμη περισσότερο το ποσοστό.

Αλλά και έτσι να είναι, πως μπορεί κάποιος να καταλήγει σε συμπεράσματα για την πολιτική κατάσταση και τις απόψεις που κυκλοφορούν στην χώρα των περίπου 11 εκ. κατοίκων από την αξιολόγηση, έστω βαθιά αναλυτιική, των απόψεων που εκφράζει το 33% από αυτούς;

Προφανώς είτε ακροδεξιό, είτε ακροαριστερό το δείγμα δεν είναι επαρκές για γόνιμα και δημιουργικά συμπεράσματα. Δεν είναι αντιπροσωπευτικός, είναι όμως εύκολος. Μπορείς να εντοπίσεις τους εχθρούς ενώ κάθεσαι στο γραφείο σου. Ουσιαστικά όμως δείχνει ότι η κυβέρνηση στην παραγωγή πολιτικής και στην αντιμετώπιση των πολιτικών αντιπάλων είναι εγκλωβισμενη στο facebook.

Δείχνει ότι το κομματικό απαρατσίκ που διοικεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα δεν έχει άλλες διαδικασίες ανάδρασης και επικοινωνίας με την κοινωνία πλην των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία συναντά τους υπόλοιπους δικούς του. Οι προσάμβάνπυσες παραστάσεις όλων είναι από τα μέσα δικτύωσης Οι παλαιότερες διαδραστικές διαδικασίες ανάμεσα στο κόμμα και την κοινωνία δεν υφίστανται.

Το πως θα παράξει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτική, προφανώς αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Το τι θα κάνει όμως με τα ζητήματα δημόσιας τάξης, προφανώς δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα κάνουν αν αύριο αυτοί οι οποίοι ήθελαν να αποδοκιμάσουν τον Κουβέλη στα Γιαννιτσά, δεν χρησιμοποιήσουν ως μέσο επικοινωνίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά πάνε σε πιο παραδοσιακές μεθόδους. Αν πχ το συζητήσουν χαμηλοφώνως στα καφενεία ή συνεννοηθούν τηλεφωνικά να συναντηθούν σε άλλους χώρους κοινωνικής συνεύρεσης, όπως σε μία πιτσαρία;

θα πιάσουν τις δυνάμεις επιβολής της τάξης αδιάβαστες και ο Κουβέλης δεν θα μπορεί να μιλήσει, στα Γιαννιτσά, χωρίς αποδοκιμασίες;

Αντέχει το δημόσιο ταμείο έναν χαφιέ σε κάθε πιτσαρία;