Τα διεθνή ΜΜΕ διαπιστώνουν θυμό στις αγορές από τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα - Free Sunday
Τα διεθνή ΜΜΕ διαπιστώνουν θυμό στις αγορές από τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα

Τα διεθνή ΜΜΕ διαπιστώνουν θυμό στις αγορές από τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα

Στα δαπανηρά μέτρα τα οποία λαμβάνει «προκειμένου να σώσει την επανεκλογή του» αλλά «θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη και με αυτόν τον τρόπο προκαλεί θυμό στην Ευρώπη», αποδίδει το Spiegel Online την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, με την οποία δεν δόθηκε έγκριση για να εκταμιευθούν τα χρήματα που περίμενε η Αθήνα.
Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης και λίγο μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το Spiegel διερωτάται: «Είναι τελικά όλα εντάξει στη χώρα, που πριν από λίγα χρόνια παρά λίγο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη». Και απαντά: «Μάλλον όχι.» απαντά αν και σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ξανά.

Το Spiegel σημειώνει: «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον διαφόρων προκλήσεων. Η μεγαλύτερη ανησυχία των παρατηρητών είναι ότι ο πρωθυπουργός ενεργεί μόνο με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές που αναμένονται φέτος. Διότι στις δημοσκοπήσεις ο Αλ. Τσίπρας δεν τα πάει καλά. Η τετραετής θητεία του λήγει τον Οκτώβριο. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Ο ίδιος ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία: όσο διαρκεί η προεκλογική εκστρατεία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος η κυβέρνηση να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει να μοιράζει προεκλογικά δώρα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. ».

Το άρθρο αναφέρεται επίσης και στον αντίπαλο του Αλ. Τσίπρα, Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτηρίζει ως έναν «φιλελεύθερο ηγέτη, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που έχει δεσμευτεί για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας επιδιώκοντας παράλληλα ένα 'επιθετικό μεταρρυθμιστικό και οικονομικό πρόγραμμα'.»Σε άλλο σημείο το άρθρο σημειώνει ότι σύμφωνα με τους Ευρωπαίους εταίρους η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σε αυτή τη φάση «γενναιόδωρη».

Ένα τέτοιο μέτρο, γράφει το Spiegel, ήταν πέρυσι τα 782 δις ευρώ μετρητά σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τέτοια μέτρα ξεπερνώντας τα όρια του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τους επικριτές τα όποια ελλείμματα καλύπτονται μέσω υπερφορολόγησης που ζημιώνουν την πραγματική οικονομία» γράφει το Spiegel. Ένα άλλο παράδειγμα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρηματοδοτεί η κυβέρνηση σε βάρος των επιχειρήσεων είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, ένα μέτρο που στόχο να στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Το Spiegel σημειώνει ότι «αυτού τους είδους οι πολιτικές αποφάσεις είναι που έφεραν την Ελλάδα σε δύσκολη θέση –μέτρα δημοφιλή αλλά όχι χρήσιμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι επικριτές φοβούνται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση της αδήλωτης εργασίας».

H Wall Street Journal

Την ανησυχία των Ευρωπαίων εταίρων της Αθήνας επισημαίνει στο ρεπορτάζ της για το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας που δεν ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καθυστερούν την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ελλάδα, σε μια ένδειξη της ανησυχίας των Ευρωπαίων πως η Αθήνα υποχωρεί στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές», ξεκινά το ρεπορτάζ. Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αντιδρά σε κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση του Eurogroup, αναφέρει η WSJ, που επισημαίνει παράλληλα πως η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν έχει ανάγκη τα χρήματα και πως η απόφαση είναι κατά κύριο λόγο συμβολική.Η βασική διαφωνία με την ελληνική κυβέρνηση έγκειται στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, συνεχίζει το ρεπορτάζ: «Σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάρα πολύ επιεικές προς όσους δεν αποπληρώνουν τις υποθήκες τους, ενθαρρύνοντας σκόπιμες αθετήσεις υποχρεώσεων και τραυματίζοντας περισσότερο το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας».

«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να διεξάγει εκλογές το αργότερο έως τον Οκτώβριο, δεν θέλει να κάνει πιο εύκολο για τις τράπεζες να μπορούν να κάνουν κατασχέσεις σπιτιών. Η αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές αυτές, υποστηρίζει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι υπέρ των τραπεζών και πως δεν προστατεύει αρκετά τους ιδιοκτήτες κατά των κατασχέσεων», αναφέρει η Wall Street Journal και καταλήγει:

«Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 11%, επίσης έπιασε εξαπήνης τους Ευρωπαίους. Κάποιοι θεωρούν πως είναι επικίνδυνη για την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η Νέα Δημοκρατία πάντως, υποστηρίζει ότι η αύξηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια»