Τσίπρας: Κάποιοι έπαιξαν φτηνά αντιπολιτεύτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα - Free Sunday
Τσίπρας: Κάποιοι έπαιξαν φτηνά αντιπολιτεύτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα

Τσίπρας: Κάποιοι έπαιξαν φτηνά αντιπολιτεύτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα

«Κάποιοι επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μιας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας που άρχισε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός, αντέκρουσε τις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δόθηκε επαρκής χρόνος για συζήτηση της αναθεώρησης. 

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κρίσιμη ειδικά τώρα που η χώρα μας εξέρχεται από μια ιδιότυπη κατάσταση που επιβλήθηκε μετά την χρεοκοπία του 2010». 

Κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας σχολίασε ότι κεντρικό ερώτημα είναι εάν τελικά πρέπει ως ύστατο καταφύγιο να προσφεύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία ή θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο ακόμα και με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, όπως είναι η πρόταση της ΝΔ.

Μάλιστα, κατηγόρησε την ΝΔ ότι η πρότασή της πηγάζει από τον μύχιο πόθο αν τυχόν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, να μπορεί να εκλέξει ΠτΔ με 151 βουλευτές. Αυτή η πρόταση, πρόσθεσε, αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του Προέδρου, και νοθεύει τον μηχανισμό επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πάντως ότι η ΝΔ δε θα κερδίσει τις εκλογές. «Στην επόμενη κάλπη ο λαός θα σας καταψηφίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σήμερα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτούμε πάνω στα λαϊκά αιτήματα που αναδύθηκαν μέσα από την πρωτοφανή κρίση του πολιτικού μας συστήματος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο κοινοβουλευτισμός αλλά και η δημοκρατική αρχή «δέχονται διαρκώς πιέσεις από πολλαπλά κέντρα» από τις αγορές χρήματος, από τις εντολές και τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, από όργανα που αγνοούν συνήθως την λαϊκή ετυμηγορία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως σήμερα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αναστοχαστούμε πάνω στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση των προηγούμενων ετών, και να αναλύσουμε το αίτημα των κοινωνικών κινητοποιήσεων αυτής της περιόδου, έχουμε την ευκαιρία να θεραπεύσουμε ατέλειες, δυσλειτουργίες, μέσα από μεταρρυθμίσεις που επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες.