Τα ανύπαρκτα «κρυφά γκάλοπ του Μαξίμου» - Free Sunday
Τα ανύπαρκτα «κρυφά γκάλοπ του Μαξίμου»
Ο Ηλιοπουλος ανεβαίνει ραγαία στις δημοσκοπήσεις του Μαξίμου αλλά είναι κρυφες

Τα ανύπαρκτα «κρυφά γκάλοπ του Μαξίμου»

«Η κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών στις 26 Μαΐου θα είναι αυτή που θα αποκαλύψει τη μεγάλη απάτη του κ. Μητσοτάκη και των επικοινωνιολόγων του» είπε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την προηγούμενη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «αμέσως με την εκλογή του στη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης έγινε από μερίδα των ΜΜΕ και των δημοσκοπικών εταιρειών πρωθυπουργός και οι δημοσκοπικές εταιρείες, που απέτυχαν επανειλημμένα στις προβλέψεις τους, έσπευσαν να προδιαγράψουν ότι, ανεξάρτητα από το αν πείθει ή όχι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, ανεξάρτητα από το αν έχει σχέδιο και πρόταση για το αύριο της χώρας, είναι ήδη νικητές και μάλιστα με 10, 15, 20 μονάδες στις επικείμενες εκλογές».

Της επίθεσης του πρωθυπουργού στους δημοσκόπους, τους οποίους εν τη ρύμη του λόγου του αποκάλεσε δημοκόπους, είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» σύμφωνα με το οποίο δεν είναι όλες οι δημοσκοπήσεις ίδιες, αλλά, εκτός από αυτές που δημοσιεύονται, υπάρχουν κι άλλες.

Αυτές οι άλλες είναι οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις του Μαξίμου για τους δύο μεγάλους δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με αυτές, στον Δήμο της Αθήνας ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, διατηρεί το προβάδισμα με ποσοστό 30,1%.

Όμως, πάντοτε κατά το «Έθνος», στα «κρυφά γκάλοπ» που πραγματοποιεί το Μαξίμου, στη δεύτερη θέση υπάρχει «ανατροπή», καθώς την καταλαμβάνει ο τέως υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσος Ηλιόπουλος, συγκεντρώνοντας ποσοστό 20,8%.

Το άμεσο ερώτημα που προκύπτει είναι πού ακριβώς είναι η ανατροπή σε σχέση με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll, που είχε δημοσιευτεί λίγες ημέρες νωρίτερα και οι διαφορές της οποίας με τα «κρυφά γκάλοπ του Μαξίμου» δεν είναι εξαιρετικά ανατρεπτικές.

Σε ό,τι αφορά την Opinion Poll, τον κ. Μπακογιάννη, που παίρνει 33%, ακολουθούν με ποσοστό 8,5% ο Παύλος Γερουλάνος του ΚΙΝΑΛ, ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής με 7,9%, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 6%. Ο προερχόμενος από τη ΝΔ Χρήστος Τεντόμας, που στο μεταξύ αποσύρθηκε, συγκεντρώνει ποσοστό 6,2% και ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ 4,2%. Το 2,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα επέλεγε την αποχή από τις κάλπες, ενώ το 25,7% απαντά πως ακόμα δεν έχει αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει.

Στα «κρυφά γκάλοπ του Μαξίμου» οι αναποφάσιστοι μειώνονται στους μισούς, στο 13,2%, και το ποσοστό τους μετακινείται στον κ. Ηλιόπουλο, που από το 6% ανεβαίνει στο 20,8%.

Οι αποκλίσεις στους υπόλοιπους υποψηφίους είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, καθώς ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, συγκεντρώνει ποσοστό 10,9%, ο Παύλος Γερουλάνος του ΚΙΝΑΛ ποσοστό 9,6% και ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ είναι στο 5,2%.

 

Στη Θεσσαλονίκη

Παρόμοια προσέγγιση έχουν τα «κρυφά γκάλοπ του Μαξίμου» και για τη Θεσσαλονίκη, όπου ο υποψήφιος της ΝΔ, Νίκος Ταχιάος, σύμφωνα με το «Έθνος», «φαίνεται να οδηγεί την κούρσα των δημοσκοπήσεων» συγκεντρώνοντας ποσοστό 19,17% και ακολουθεί με ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά η τέως υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, με 17,79%. Ουσιαστικά ο κ. Ταχιάος εμφανίζεται περίπου στον μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στις οποίες είχε ποσοστά από 16% έως 24%, ενώ η κυρία Νοτοπούλου εμφανίζεται να ανεβαίνει από το 12,5%, που ήταν το καλύτερο ποσοστό της, κατά περίπου 40%.

Η διαρροή, όμως, προκάλεσε την οργή άλλων υποψήφιων δημάρχων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βρίσκονται εκτός δημοσκοπικού κάδρου, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στο τι επιλέγουν τα 2/3 του εκλογικού σώματος.

Επισήμαναν μάλιστα ότι η κυρία Νοτοπούλου εμφανίζεται μόλις 1,4 μονάδες πίσω από τον κ. Ταχιάο, αλλά, σύμφωνα με το «Έθνος», «στο Μαξίμου εκτιμούν πως η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος θα είναι στον δεύτερο γύρο». Δηλαδή το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι η κυρία Νοτοπούλου μπαίνει στον δεύτερο γύρο, αν και η διαφορά της με τον κ. Ταχιάο είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. «Γιατί δηλαδή η διαπίστωση να μην αφορά και τον κ. Ταχιάο;» έλεγαν και εξέφραζαν την άποψη ότι η όλη διαρροή ήταν ένεση θάρρους στην υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει σοβαρά πολιτικά αλλά και εσωκομματικά προβλήματα, και στην προώθηση της υποψηφιότητάς της, η οποία σε κάποιες έρευνες κατέγραψε και μονοψήφια ποσοστά, κάτω του 8%, και εμφανίστηκε μέχρι και έκτη.

 

Οι εταιρείες ερευνών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Δημοσκοπήσεων απάντησε σε όσους έθεσαν το ζήτημα ότι η δημοσίευση διαρροών για δημοσκοπήσεις εγείρει σοβαρά πολιτικά και δεοντολογικά προβλήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσαν κορυφαία στελέχη του χώρου των εταιρειών έρευνας, θα πρέπει η δημοσίευση των διαρροών να ακολουθηθεί από δημοσίευση όλης της δημοσκόπησης και του δείγματος, αλλά και τη γνωστοποίηση του ονόματος της εταιρείας και του εντολέα της.

Μόνο ο εντολέας είναι γνωστός, έλεγαν και άφηναν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για τις επόμενες κινήσεις τους.

Διευθυντικό στέλεχος του χώρου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη αντίδρασης από τον Σύνδεσμο των Εταιρειών Δημοσκοπήσεων. «Το θέμα μου είναι η παραβίαση της δεοντολογίας και προφανώς μετά θα χρεωθεί στον δημοσκόπο. Πρέπει να αντιδράσει ο κλάδος, αλλά πού…» έλεγε.

Το βασικό πολιτικό ερώτημα που ανακύπτει από τη διαρροή των κρυφών δημοσκοπήσεων είναι γιατί δεν γίνονται φανερές, ώστε να αλλάξει το κλίμα το οποίο καταγράφουν και το οποίο δεν είναι θετικό για το κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου δείχνει να επιλέγει τη στρατηγική «μόνοι εναντίον όλων» και θέλει να αποδώσει την εικόνα που η κυβέρνηση έχει στην κοινωνία στη στρεβλή παρέμβαση των ελίτ, της αστικής αντιπολίτευσης, του κατεστημένου, των επιχειρηματικών κύκλων και πολλών άλλων.

Ουσιαστικά θέλει να δώσει την εικόνα της θυματοποίησής της από ισχυρούς πολιτικά και οικονομικά κύκλους, εξαιτίας της άρνησής της να υποταχθεί.

Σε όποιους βέβαια θέλουν να προσλάβουν αυτή την εικόνα, την ώρα που με μια τροπολογία αυξάνονται τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών, με μια άλλη απαλλάσσεται το Ίδρυμα Ωνάση από τον ΕΝΦΙΑ και ετοιμάζεται να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο γιος του ανθρώπου που αυτό το κόμμα περιέφερε ως φωτογραφία της διαπλοκής.

Σε κάθε περίπτωση, από τις διαρροές του Μαξίμου προκύπτει ότι τέτοια «κρυφά γκάλοπ» που δίνουν μία τελείως διαφορετική εικόνα δεν υπάρχουν. Προς το παρόν αυτή είναι η απάτη των επικοινωνιολόγων του Μαξίμου.