Η Άγκυρα απορρίπτει τις ελληνικές αντιδράσεις για τις αναφορές Ερντογάν περί Σμύρνης - Free Sunday
Η Άγκυρα απορρίπτει τις ελληνικές αντιδράσεις για τις αναφορές Ερντογάν περί Σμύρνης

Η Άγκυρα απορρίπτει τις ελληνικές αντιδράσεις για τις αναφορές Ερντογάν περί Σμύρνης

Ακατανόητη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ με την οποία είχε απαντήσει στις δηλώσεις Ερντογάν κάνοντας λόγο «απαράδεκτες» αναφορές του Τούρκου Προέδρου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σμύρνη.

Ο κ.Ακσόι αποδοκίμασε την ανακοίνωσξη ως προς το χρόνο όσο και ως προς το περιεχόμενό της σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν είναι συμβατή με τους κανόνες καλής γειτονίας:

«Η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την δήλωση του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική του ομιλία για τις δημοτικές εκλογές, δεν έγινε κατανοητή και προκάλεσε εντύπωση το περιεχόμενο και η χρονική στιγμή της δημοσίευσης της. 

Η Ελλάδα είναι αυτή που επιχείρησε να καταλάβει την Ανατολία και κατέβαλε αποζημίωση στην Τουρκία για τις ζημιές και τις φθορές που προκάλεσε ο στρατός της. Η ανακοίνωση που έγινε χωρίς να υπενθυμίσει τις ιστορικές αλήθειες είναι ατυχής και δεν αρμόζει στις σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε με τη χώρα αυτή»

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς. Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει», είχε αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπ. Εξωτερικών

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης στη Σμύρνη είχε προχωρήσει σε μία ομιλία με έντονα τα στοιχεία της εθνικιστικής ρητορικής: «Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας» είπε και συνέχισε στον ίδιο προκλητικό τόνο, λέγοντας «Σμύρνη! Εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!», είχε πει.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης είχαν προβληθεί μάλιστα σε video wall και αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη της Νέας Ζηλανδίας και εικόνες από το οπτικοακουστικό υλικό που κινηματογράφησε ο Τάραντ κατά τη στιγμή των πυροβολισμών του προς το πλήθος πιστών στα τεμένη.