Την Παρασκευή στη βουλή, ο νέος νόμος Κατσέλη, διαρρέει το Μαξίμου - Free Sunday
Την Παρασκευή στη βουλή, ο νέος νόμος Κατσέλη, διαρρέει το Μαξίμου

Την Παρασκευή στη βουλή, ο νέος νόμος Κατσέλη, διαρρέει το Μαξίμου

Μεθαύριο Παρασκευή 22 Μαρτίου, θα καταθέσει η κυβέρνηση τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών, διέρρευσε σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το οποίομ μέχρι τότε θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Πρόκειται για μία τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης στο Euroworkinggroup της Δευτέρας να εγκριθεί η εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ αλλά οι διαφορές του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη δείχνουν ακόμη αγεφύρωτες.

Η βασική διαφωνία βρίσκεται στην «περίμετρο» κάλυψης του νέου νόμου που φαίνεται πολύ μεγάλη και για τα στεγαστικά δάνεια. Οι “θεσμοί” δεν δέχθηκαν ούτε και χθες να συζητήσουν για την ένταξη στο νέο καθεστώς και των επιχειρηματικών δανείων με προσημείωση πρώτης κατοικίας, τα οποία όμως η κυβέρνηση επιμένει να τα εντάξει στο νέο καθεστώς.

Ειδικότερα, το όριο κάλυψης για την ακίνητη περιουσία που είχε συμφωνηθεί αρχικά μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στις 250.000 ευρώ της αντικειμενικής αξίας θα πρέπει σύμφωνα με τους θεσμούς να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50.000 ευρώ, ενώ άλλες προτάσεις ζητούν μείωση ως και το όριο της ανώτερης οφειλής, δηλαδή των 130.000 ευρώ.

Στα εισοδηματικά κριτήρια υπάρχουν επίσης αντιρρήσεις, αφού το εισόδημα που προτείνει η κυβέρνηση ξεκινά από τις 12.000 για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει τις 31.000 ευρώ, όρια που θεωρούνται από τους δανειστές υψηλά και ζητούν να μειωθούν.

Ενα τρίτο αγκάθι που παραμένει είναι το κριτήριο των καταθέσεων που άτυπα είχε συμφωνηθεί έως και τις 35.000. Οι δανειστές ζητούν να κόβονται από το νέο σύστημα όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ στην πιο ακραία του μορφή το σενάριο των δανειστών προβλέπει ο ευνοούμενος της νέας ρύθμισης να μην έχει καταθέσεις πάνω από 5.000 ευρώ.

Στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα χθες συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γ.γ. Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δεσμεύτηκε σε επανεξέταση των κριτηρίων και προσπαθεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) της Δευτέρας, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος να ψηφιστεί ο νόμος έστω και με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να είναι δυνατό η Ελλάδα να πάρει την πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.

Από χθες βρίσκεται στην Αθηνα και ο επικεφαλής της ομάδας της Ε.Ε., Ντέκλαν Κοστέλο, είχε χθες συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κλείσουν οι διαφορές που υπάρχουν -κυρίως με την ΕΚΤ- το συντομότερο δυνατό ενώ κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για στασιμότητα στις συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στο Εurogroup της 11ης Μαρτίου, εκτός από τη νέα νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είχαν διαπιστωθεί καθυστερήσεις και σε άλλα τέσσερα προαπαιτούμενα. Το πρώτο ζήτημα ήταν ο αργός ρυθμός εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, το δεύτερο η καθυστέρηση στη στελέχωση της Δημόσιας Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το τρίτο η παραχώρηση της Εγνατίας και το τέταρτο η πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Διάχυτη είναι η εκτίμηση στις Βρυξέλλες πως αν βρεθεί κοινός τόπος στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τότε θα υπάρξει και συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και εκταμίευση των χρημάτων.