Η θέση για συνεκμετάλλευση των υδρογοναθράκων ικανοποιεί την Άγκυρα - Free Sunday
Η θέση για συνεκμετάλλευση των υδρογοναθράκων ικανοποιεί την Άγκυρα

Η θέση για συνεκμετάλλευση των υδρογοναθράκων ικανοποιεί την Άγκυρα

Ικανοποίηση προκάλεσε στην Άγκυρα, η θέση του Υπ.Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου σύμφωνα με τον οποίο “η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί όσον αφορά το θέμα της αξιοποίησης των υδρογαναθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο”.

«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές τους δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης στην Αττάλεια.
Ο κ.Τσαβούσογλου επανέλαβε την τουρκική θέση ότι «κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό» καθώς, όπως είπε «Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου.

 

Ο κ.Τσαβούσογλου έκανε γνωστό ότι συζητήθηκε θέμα μειονότητας κάνοντας λόγο στις δηλώσεις του για τουρκική μειονότητα ως «ένα θέμα που συζητάμε όποτε συναντιόμαστε» ενώ ο κ.Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι έγινε συζήτηση που αφορούσε θεματα εκπαίδευσης της μουσουλμανικής μειονότητας.

«Είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους» είπε προσθέτοντας ότι έθεσε ζήτημα για την ανάγκη αντικαταστασης της διοίκησης στα βακουφικά ιδρύματα.

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι είναι «στόχος να ακούσουμε τις ιδέες της Τουρκίας για τον μηχανισμό της επόμενης ημέρας που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων» ενώ ο κ.Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι για να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση στην Κύπρο πρέπει να αποφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε.

«Δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε συνομιλίες μόνο για να ξεκινήσουμε συνομιλίες αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα με μια λύση που θα μπορούν να αποδεχτούν οι δύο πλευρές», προσέθεσε

Στην αρχή των δηλώσεών του ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα».«Κομμάτι της θετικής μας ατζέντας είναι πώς θα εξασφαλίζουμε το σεβασμό του διεθνούς δικαιίου στην αποκλιμάκωση της έντασης και εφαρμόζοντας μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Στόχος μας να συζητήσουμε για την επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.Σημείωσε, επίσης, ότι «είμαστε ανοιχτοί στην Ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας γιατί είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, του τουρκικού λαού και της Ελλάδας να έχει μια ευρωπαϊκή Τουρκία στα ανατολικά σύνορα» για να προσθέσει ότι «το μέτρο αρμονικής συνύπαρξης των κρατών το δίνει το διεθνές δίκαιο».Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «θετική ατζέντα σε θέματα πολιτισμού και κατανόησης λαών» κάνοντας λόγο για πρωτοβουλίες για αναστήλωση θρησκευτικών μνημείων όπως το τέμενος Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο». «Ο Μεβλούτ με διαβεβαίωσε ότι στις 15 Αυγούστου θα μπορέσει να ξαναγίνει λειτουργία στην Παναγία Σουμελά όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.«Τι θελήσαμε να κάνουμε; Να θέσουμε ένα πρόγραμμα που με μικρά βήματα χωρίς να επιδιώκουμε μεγάλους στόχους να είμαστε σε συνεχή διάλογο που θα βελτιώνει την κατάσταση» είπε ακόμα ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά του σημείωσε ότι «θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις και να αξιοποιησουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή».

«Όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ωφέλιμο να συναντηθούν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και τον Απρίλιο θα ξεκινήσουμε τις πολιτικές διαβουλεύσεις και οι συνάδελφοί μας θα συζητήσουν σε αυτό το επίπεδο όλα τα θέματα».«Στόχος μας η αύξηση των τουριστών και των επενδύσεων, θέλουμε να υλοποιήσουμε κάποια πρότζεκτ μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης καθώς στις 2 Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια πλοίων RoRo» πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενώ προανήγγειλε ότι «με την πρώτη ευκαιρία μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα πάω στην Ελλάδα όταν θα έχει χρόνο ο Γιώργος».