Η Boeing χρέωνε επιπλέον την ασφάλεια των 737, οι αεροπορικές εταιρείες δεν την αγόραζαν - Free Sunday
Η Boeing χρέωνε επιπλέον την ασφάλεια των 737, οι αεροπορικές εταιρείες δεν την αγόραζαν

Η Boeing χρέωνε επιπλέον την ασφάλεια των 737, οι αεροπορικές εταιρείες δεν την αγόραζαν

Επιπλέον κόστος θα είχε για την Ethiopian Airlines και την ινδονησιακή Lion Air, η αγορά δύο καίριων χαρακτηριστικών ασφαλείας για αεροσκάφη τύπου 737 ΜΑΧ καθώς η Boeing είχε αποφανθεί στο παρελθόν ότι είναι προαιρετικά.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα δύο χαρακτηριστικά ασφαλείας που πωλούνταν extra από την αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία ήταν μία ένδειξη για τη «γωνία προσβολής» της πτήσης που εμφανίζει τις ενδείξεις από δύο αισθητήρες και μια «λυχνία διένεξης» που ενεργοποιείται αν οι αισθητήρες αυτοί βρίσκονται σε αντίθεση.Οι New York Times είχαν αποκαλύψει ότι κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν συμπεριλαμβανόταν στα αεροσκάφη όταν πουλήθηκαν από την Boeing στους δύο αερομεταφορείς.

Όπως επισημαίνεται, ήταν στο χέρι των αεροπορικών εταιρειών να αγοράσουν ή όχι τις αναβαθμίσεις, μια στάνταρ πρακτική από τον «γίγαντα» των αερομεταφορών που του επιτρέπει να αυξάνει τα κέρδη του.

Όπως μετέδωσε εχθές το Reuters, η Boeing πρόκειται να τοποθετήσει την προαναφερόμενη «λυχνία διένεξης» στα πιλοτήρια των αεροσκαφών της στο πλαίσιο της επερχόμενης αναβάθμισης λογισμικού που έχει ανακοινώσει για όλα τα 737 ΜΑΧ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους ειδικούς της αεροπλοϊας σχετικά με τον αριθμό των ενδείξεων που πρέπει να υπάρχουν μέσα στο cockpit και αφορούν στην «γωνία προσβολής» των πτήσεων, δηλαδή τη γωνία που σχηματίζει το πτερύγιο με την εισερχόμενη ροή αέρα, μια μέτρηση που δείχνει εάν ένα αεροπλάνο είναι πιθανό να «στολάρει» και να χάσει απότομα ύψος.

Οι περισσότερες προαιρετικές αναβαθμίσεις αυτού του τύπου αφορούν σε διακοσμητικά χαρακτηριστικά ή λειτουργίες που βελτιώνουν την άνεση των επιβατών.