Δύσκολες μέρες ενόψει περιφερειακών και ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Δύσκολες μέρες ενόψει περιφερειακών και ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η επανεκλογή Τζιτζικώστα και Αγοραστού στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας θεωρείται εξαιρετικά πιθανή

Δύσκολες μέρες ενόψει περιφερειακών και ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ

Το γενικό κλίμα το οποίο καταγράφεται πανελλαδικά σε ό,τι αφορά τις επιλογές των ψηφοφόρων ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου καταγράφουν και όσες δημοσκοπήσεις έχουν δημοσιοποιηθεί αναφορικά με τις επιμέρους επιλογές στις περιφέρειες.

Πρόσφατη δημοσκόπηση αφορούσε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, όπου στις επόμενες εκλογές θα αναδειχθούν 16 βουλευτές, καθώς η Αχαΐα έχει μία έδρα επιπλέον σε σχέση με το 2015.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε για τις ευρωεκλογές από την εταιρεία DATA RC για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος», η ΝΔ έχει προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς καταγράφει ποσοστό 37,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 25,4%. Αυτά τα ποσοστά δείχνουν ότι η ΝΔ έχει άνοδο 15 μονάδων στην περιφέρεια, όπου το 2014 είχε πάρει 22,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχώρηση 5 μονάδων από το 30,4% του 2014.

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά είναι της τάξης των 8,2 μονάδων (25,7 έναντι 17,5), η οποία διατηρήθηκε περίπου ίδια όταν ετέθη το ζήτημα της ψήφου σε ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών. Η ΝΔ προηγείται με 28,3% έναντι 20,8% του ΣΥΡΙΖΑ και η εταιρεία επισημαίνει ότι η διαφορά των 7,5 μονάδων γίνεται 9,5 μονάδες με βάση την αναγωγή επί των εγκύρων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που δημοσίευσε η εφημερίδα, «ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρητικά έχει περιθώρια, αλλά αποτελεί φρέσκο πολιτικό φαινόμενο για να μπορείς να μιλάς για δεδομένη μάζα ψηφοφόρων, ενώ ανεβασμένο είναι το ΚΙΝΑΛ και έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν κακή τη Συμφωνία των Πρεσπών».

 

Τέταρτος ο Αναγνωστάκης στη Στερεά Ελλάδα

Παρόμοια εικόνα με τις σχετικές ιδιαιτερότητες καταγράφει και η έρευνα που πραγματοποίησε στο διάστημα 12-15 Μαρτίου η εταιρεία Prorata στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για λογαριασμό του STAR Κεντρικής Ελλάδας.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ αλλά είχε ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από το 2015 και είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό (8%) και υστερεί και έναντι της πρώην υπουργού Γεωργίας και πρώην βουλευτού Φθιώτιδας Κατερίνας Μπατζελή, η οποία έχει την επίσημη υποστήριξη του ΚΙΝΑΛ και βρίσκεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στο 10%.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι αναποφάσιστος είναι ένας στους τέσσερις πολίτες (27%), ενώ πολύ κοντά στην πρώτη θέση των προτιμήσεων είναι ο πρώην δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος με 21% και ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός με 20%, ο οποίος έχει τη στήριξη της ΝΔ. Ο Κώστας Μπασδέκης, που έχει τη στήριξη του ΚΚΕ, είναι στο 2%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, «διαβάζοντας τα ποσοστά των πέντε υποψηφίων (Γκλέτσος, Σπανός, Αναγνωστάκης, Μπατζελή και Μπασδέκης), ο Απόστολος Γκλέτσος έχει μικρό προβάδισμα στους τρεις από τους πέντε νομούς και συγκεκριμένα σε Βοιωτία, Εύβοια και Φθιώτιδα, ενώ αρκετά πιο σημαντικό είναι το προβάδισμα του Φάνη Σπανού στους άλλους δύο και μικρότερους νομούς, Ευρυτανίας και Φωκίδας. Στη Φωκίδα οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 35%, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους τρεις δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει, γεγονός που μπορεί να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Γκλέτσος έχει την υποστήριξη των ΑΝΕΛ, αλλά δηλώνει ότι εξακολουθεί να παραμένει αριστερός.

 

Με πέντε υποψήφιους περιφερειάρχες από το ΠΑΣΟΚ του 2014

Στο μεταξύ, ένας ακόμη πρώην υποψήφιος, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2014, υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον γιατρό Νίκο Τσιλιμίγκα, ο οποίος ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας και με 17,3% είχε έρθει δεύτερος, πίσω από τον νυν περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, 4 μονάδες πάνω από την τότε βουλευτή και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη. Την υποψηφιότητα του κ. Τσιλιμίγκα, ο οποίος στον δεύτερο γύρο είχε χάσει με διαφορά 9 μονάδων (54,5 έναντι 45,5), προανήγγειλε ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο θα υπάρξει ανοιχτή εκδήλωση στη Λάρισα στις 5 Απριλίου, όπου και θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο του κ. Τσιλιμίγκα. «Φυσικά η συζήτηση συνεργασιών συνεχίζεται» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Η υποψηφιότητα του κ. Τσιλιμίγκα είναι η πέμπτη που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ το 2014.

Είχαν προηγηθεί δύο εκλεγμένοι περιφερειάρχες, ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη και ο Απόστολος Κατσιφάρας στη Δυτική Ελλάδα. Και στις δύο περιπτώσεις το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει τρίτο, με ποσοστά κάτω από 20%. Ο Μανώλης Κριτσιωτάκης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, έγινε βουλευτής, ενώ ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, επικεφαλής στη Δυτική Ελλάδα, όπως και η κυρία Διώτη της Θεσσαλίας, είχαν εκλεγεί βουλευτές αλλά αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή του μνημονίου Τσίπρα, εκφράζοντας διαφωνίες από τα αριστερά.

Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα στηρίξουν από κοινού τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, όπως θα συμβεί και στο Νότιο Αιγαίο, στο πρόσωπο του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Μανώλη Γλυνού.

 

«Ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ, «όχι» από το ΚΙΝΑΛ

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ του 2014 που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Γιώργος Δέδες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Γιώργος Ζάψας στην Ήπειρο. Και οι δύο είχαν έρθει τρίτοι, πίσω από τα ψηφοδέλτια που είχε υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δέδες 0,4% πίσω από τον Οδυσσέα Βουδούρη, που στο μεταξύ έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη θητεία του ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο κ. Ζάψας 15 μονάδες πίσω από τη νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είχε πάρει 24%, αλλά είχε χάσει από τον πρώτο γύρο από τον κ. Καχριμάνη, που θα είναι και πάλι υποψήφιος με τη στήριξη της ΝΔ. Στις δύο αυτές περιπτώσεις όμως το ΚΙΝΑΛ δεν ακολούθησε τους υποψηφίους του, καθώς συμμετέχει στις περιφερειακές εκλογές με δικά του ψηφοδέλτια, με επικεφαλής τον Δημήτρη Δημητρίου στην Ήπειρο και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννη Μπουντρούκα, στην Πελοπόννησο.

Μάλιστα, σε μία δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό SUPER, τον προηγούμενο Δεκέμβριο, πριν οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα του κ. Δέδε, ο κ. Μπουντρούκας υπερτερούσε κατά 1,5 μονάδες του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ (10,1% έναντι 8,5%). Στην πρώτη θέση ήταν ο νυν περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, και στη δεύτερη ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Παναγιώτης Νίκας.

 

Ή βουλευτές ή έξω από το κόμμα

Συνολικά, από τους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ το 2014,

δύο εξελέγησαν,

  • η Ρένα Δούρου στην Αττική και
  • ο Θόδωρος Γαλιατσάτος στα Ιόνια,

πέντε έχασαν από τον πρώτο γύρο και σήμερα είναι βουλευτές,

  • ο Κώστας Μορφίδης σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη,
  • ο Θέμης Μουμουλίδης στη Δυτική Μακεδονία,
  • η Όλγα Γεροβασίλη στην Ήπειρο,
  • ο Βαγγέλης Αποστόλου στη Στερεά Ελλάδα και
  • ο Μανώλης Κριτσιωτάκης στην Κρήτη,

έξι έχουν αποχωρήσει από το κόμμα:

  • Δέσποινα Χαραλαμπίδου στην Κεντρική Μακεδονία,
  • Ηρώ Διώτη στη Θεσσαλία,
  • Βασίλης Χατζηλάμπρου στη Δυτική Ελλάδα,
  • Αγλαΐα Κυρίτση στο Βόρειο Αιγαίο,
  • Οδυσσέας Βουδούρης στην Πελοπόννησο και
  • Μπενέτος Σπύρου στο Νότιο Αιγαίο.

Από αυτούς, οι πρώτοι τέσσερις είχαν διατελέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 και αποχώρησαν με τη ΛΑΕ, ενώ ο κ. Βουδούρης την περίοδο 2012-2014. Ο κ. Σπύρου ήταν δήμαρχος Λειψών. Πριν από λίγες ημέρες η κυρία Κυρίτση ανακοίνωσε ότι στις εκλογές του Μαΐου θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ.

Συνολικά, για το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει:

  • • Δύο νυν περιφερειάρχες που εξελέγησαν με τη στήριξή του (Δούρου - Αττική, Γαλιατσάτος - Ιόνια).
  • • Τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Καρυπίδη, που στήριξε στον δεύτερο γύρο.
  • • Πέντε υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ το 2014 (Αρναουτάκης - Κρήτη, Κατσιφάρας - Δ. Ελλάδα, Ζάψας - Ήπειρος, Δέδες - Πελοπόννησος, Τσιλιμίγκας - Θεσσαλία).
  • • Δύο νέους υποψηφίους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (Μ. Γλυνός - Ν. Αιγαίο, Κ. Κατσιμίγας - Ανατολική Μακεδονία - Θράκη).
  • • Δύο δικούς του υποψηφίους (Χρ. Γιανούλης - Κ. Μακεδονία, Δ. Αναγνωστάκης - Στερεά Ελλάδα).
  • • Δεν έχει ανακοινώσει υποψήφιο για το Βόρειο Αιγαίο.