Στο euroworking group σήμερα οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια - Free Sunday
Στο euroworking group σήμερα οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια

Στο euroworking group σήμερα οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια

To θέμα των κόκκινων δανείων που αφορούν στην πρώτη κατοικία των δανειοληπτών εξετάζει σήμερα τις Βρυξέλλες το EuroWorkingGroup ενώ η ισχύς του νόμου Κατσέλη έχει παύσει ήδη από 1ης Μαρτίου με την κυβέρνηση δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη να καταβάλει μία ακόμη προσπάθεια συμβιβασμού με τους δανειστές της χώρας, για το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί τελικά την Τρίτη στη Βουλή το τελικό σχέδιο, για να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα με διαδικασίες εξπρές και τον Απρίλιο να ανοίξει η πλατφόρμα για να ζητούν οι οφειλέτες προστασία, αλλά και τις ρυθμίσεις χρεών σε Ταμεία και Εφορία.

Η Αθήνα θεωρεί αδικαιολόγητη την άρνηση των  θεσμών να συμφωνήσουν και για αυτό το Μέγαρο Μαξίμου είχε προαναγγείλει ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο την περασμένη Παρασκευή αλλά δεν το έκανε αν και ισχυρίζεται ότι η απειλή εξακολουθεί να υφίσταται.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μετείχαν στις τηλεδιασκέψεις των τελευταίων ημερών διεμήνυαν ότι η συζήτηση συνεχίζεται και συγγράφεται ο νέος νόμος.

Αν δεν συμβεί αυτό, στο Eurogroup της 5ης Απριλίου θα αποφασιστεί νέα εξ αναβολή στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Οι θεσμοί χαρακτηρίζουν διάτρητο το σύστημα που τους παρουσιάζει Αθήνα και υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείει να ανοίξει εκ των υστέρων «παράθυρο» στους στρατηγικούς καλοπληρωτές αποκλείοντας όσους έχουν πραγματικά ανάγκη της προστασίας ενώ αντιδρούν επίσης γιατί αποκλείονται από τα μέτρα στήριξης οι συνεπείς δανειολήπτες.