Διάτρητα τα ελληνικά διαβατήρια συμφωνα με την Europol - Free Sunday
Διάτρητα τα ελληνικά διαβατήρια συμφωνα με την Europol

Διάτρητα τα ελληνικά διαβατήρια συμφωνα με την Europol

Τα ελληνικά διαβατήρια και ταυτότητες συγκαταλέγονται μεταξύ των ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών εγγράφων που πλαστογραφήθηκαν περισσότερο στη διάρκεια του 2018, σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση της Europol για τις μετακινήσεις παράτυπων μεταναστών για το 2018

Στην έκθεση η Ελλάδα χαρακτηρίζεται κόμβος για τις μετακινήσεις παράτυπων μεταναστών προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και διαπιστώνεται αύξηση των λεγόμενων «δευτερογενών» ροών, είτε μέσω του χερσαίου βαλκανικού άξονα είτε με απευθείας πτήσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο προς –κυρίως– το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Στην έκθεσή τους οι αξιωματούχοι της Europol κάνουν ειδική αναφορά στον θάνατο 11 μεταναστών τον περασμένο Οκτώβριο στην Εγνατία Οδό, όταν το βαν που τους μετέφερε από τον Εβρο στην ενδοχώρα συγκρούστηκε με φορτηγό και τυλίχθηκε στις φλόγες.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση, το 2018 η ροή παράτυπων μεταναστών από τρίτες χώρες προς την Ε.Ε. συνέχισε να μειώνεται. Καταγράφηκαν συγκεκριμένα 150.033 παράνομες «είσοδοι», αντί 204.654 το 2017.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Europol επισημαίνει ότι οι δευτερογενείς ροές, η μετακίνηση δηλαδή μεταναστών από ένα κράτος-μέλος σε ένα άλλο, ειδικότερα κατά μήκος του βαλκανικού άξονα και μέσω της θάλασσας της Μάγχης, που χωρίζει την Αγγλία με τη Γαλλία και το Βέλγιο, «παραμένουν μεγάλη πρόκληση για τις διωκτικές αρχές της Ε.Ε.». Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, η δράση των δουλεμπόρων εντοπίζεται κυρίως στους λεγόμενους «κόμβους» παράτυπης μετανάστευσης και συγκεκριμένα «στα ελληνικά νησιά, τα χερσαία σύνορα Γαλλίας - Ιταλίας και τα θαλάσσια σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία».