H Βενεζουέλα διαψεύδει τη μεταφορά χρυσού μέσω Αθηνών - Free Sunday
H Βενεζουέλα διαψεύδει τη μεταφορά χρυσού μέσω Αθηνών
Ο κ.Ιβάν Χιλ κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον κ.Κατρούγκαλο στην Αθήνα

H Βενεζουέλα διαψεύδει τη μεταφορά χρυσού μέσω Αθηνών

Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών ότι οι προσγειώσεις των κυβερνητικών αεροσκαφών της Βενεζουέλας στην Αθήνα, συνδέονται με μεταφορά χρυσού στο εξωτερικό μέσω ελληνικών αεροδρομίων, προχωρά ο υπεύθυνος για την Ευρώπη, υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Χιλ, σε συνέντευξη του στην DW.

«Ο υπουργός βρισκόταν σε συνάντηση στο Ντουμπάι και προσγειώθηκε στην Αθήνα για ανεφοδιασμό και μετά να συνεχίσει το ταξίδι του στη Βενεζουέλα. Αυτό είναι όλο. Στη συνέχεια διάβασα διάφορα στον τύπο. Είναι απίστευτο ότι τα ΜΜΕ συνεχώς χτυπούν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας με θεωρίες συνωμοσίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που το κυβερνητικό αεροσκάφος πετά πάνω από την Ευρώπη, την Κίνα, την Εγγύς Ανατολή, πρέπει να γίνονται ενδιάμεσες προσγειώσεις τεχνικής φύσης, είτε στην Πορτογαλία, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ιταλια και τη Σουηδία. Πρόκειται καθαρά για απόφαση των πιλότων σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης και όχι των πολιτικών», λέει ο κ.Χιλ, ο οποίος τον περασμένο Δεκεμβριο μάλιστα είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Απόφαση των πιλότων και όχι των πολιτικών οι ενδιάμεσες προσγειώσεις»

Ο κ.Χιλ επιβεβαιώνει ότι στο VIP του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Χόρχε Αρεάσα αλλά διαβεβαιώνει ότι δεν είχε καμία συνάντηση με Έλληνα πολιτικό ή εκπρόσωπό του.

«Πρόκειται για ιστορίες φαντασίας. Ορισμένα ευρωπαϊκά κόμματα, κυρίως της Δεξιάς, ακόμη και στη Λατινική Αμερική, έχουν συμφέρον να μετατρέψουν την περίπτωση της Βενεζουέλας σε εσωτερική υπόθεση και να την χρησιμοποιούν για να χτυπήσουν την κυβέρνησή τους. Το συγκεκριμένο Falcon είναι παλαιό και πρέπει να εφοδιάζεται κάθε 6 ώρες. Έχω ταξιδέψει συχνά με αυτό και ξέρω. Εξ άλλου οι εξαγωγές ορυκτών δεν γίνονται κρυφά και με αυτόν το τρόπο».

Ο Ιβάν Χιλ χαρακτηρίζει τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα ως σχέσεις σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και ειλικρίνειας. «Είναι σημαντική χώρα για μας μέσα στην ΕΕ, μια χώρα με την οποία διατηρούμε σχέσεις, όπως με όλες τις άλλες στην ΕΕ».