Τσίπρας - Ζάεφ: Σύσταση επιτροπής για τα εμπορικά σήματα των μακεδονικών προϊόντων - Free Sunday
Τσίπρας - Ζάεφ: Σύσταση επιτροπής για τα εμπορικά σήματα των μακεδονικών προϊόντων

Τσίπρας - Ζάεφ: Σύσταση επιτροπής για τα εμπορικά σήματα των μακεδονικών προϊόντων

Την ενεργοποίηση της διάταξης του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη, ώστε να διευθετήθούν τα ζητήματα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο πρώτο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στα Σκόπια. 

«Στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα της οικονομικής συνεργασίας των χωρών μας. Ανοίγουμε τον δρόμο για ένα μέλλον συνανάπτυξης και φιλοδοξούμε αυτός ο δρόμος να αποτελέσει οδηγό για την επίλυση και άλλων κρίσεων», τόνισε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τη μεγάλη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου. Μιας συμμετοχής που, όπως τόνισε, μαρτυρά ότι στον πραγματικό κόσμο και την πραγματική οικονομία υπάρχει δίψα για να έρθουν οι δύο χώρες πιο κοντά. 

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη ότι ο ίδιος και ο κ. Ζάεφ βρέθηκαν μπροστά σε σημαντικά διλήμματα, αλλά τα ξεπέρασαν και, όπως πρόσθεσε, δεν πίστευαν ότι πριν έναν χρόνο θα βρίσκονταν σε αυτό το σημείο. «Αποδείξαμε ότι η περιοχή των Βαλκανίων δεν παράγει μόνο αδιέξοδα», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια «πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές». 

«Σε ό,τι αφορά το θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας, συμφωνήσαμε σήμερα, με τον Πρωθυπουργό, κ. Ζάεφ, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας, σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς», σημείωσε ακόμη. 

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ' επιταγήν της συμφωνίας, βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:

-Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση

-Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.

-Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις

-Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

-Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

-Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.

-Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.

-Πεαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα που και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί δείχνει ότι είναι πρόθυμη και αποφασιμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή της προοπτική θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ανταμειφθεί, τόνισε.

Ζάεφ: Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Β. Μακεδονία

«Σήμερα περνάμε σε ένα πλήρως ανοιχτό πεδίο για οικονομική συνεργασία που δεν έχουμε ακόμα διερευνήσει», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, κατά τον χαιρετισμό του.

Ο πρωθυπουργός της γείτονος τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή και θα είναι ξεχωριστή για τις επόμενες γενιές επισημαίνοντας ότι «η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών δείχνει την θέληση να χτίσουμε καλές σχέσεις γειτονίας».

Είπε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να αναλογιστούν πώς είναι σήμερα τα πράγματα και πώς θα μπορούσαν να είναι, καθώς και να εργαστούν για να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Ο Ζόραν Ζάεφ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος άμεσος ξένος επενδυτής στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και πρόσθεσε: «Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας απέκτησε έναν πιστό φίλο στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Ολοι μαζί να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να απολαύσουν τους καρπούς αυτής της φιλίας», σημείωσε. 

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τη χώρα του μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της και σημείωσε πως μια φορά κάθε χρόνο θα πραγματοποιούνται διακυβερνητικές σύνοδοι Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

«Σήμερα, για πρώτη φορά διεξήχθη διακυβερνητική συνάντηση Δημιουργήσαμε ένα συμβόλαιο συνεργασίας υψηλού επιπέδου και στη διεξαγωγή διακυβερνητικών συνόδων μια φορά τον χρόνο. Αναπτύξαμε ένα σχέδιο δράσης για την εντατικοποίηση και συνεργασίας στη διπλωματία, την άμυνα, την Ε.Ε., την πολιτική, την ενέργεια την οικονομία, την εκπαίδευση κ.α. Υπογράψαμε αμυντική συνεργασία και άνοιγμα νέων συνοριακών διαβάσεων. Ακόμη, υπογράψαμε, μνημόνιο συνεργασίας για τα θέματα της Ε.Ε. και τις μεταφορές. Ελπίζω ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες θα σας δώσουν μια ελαφρώς σαφέστερη εικόνα για το τι έχουμε χάσει τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Ζάεφ. 

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε: «Στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αναδείχθηκαν πρωτοβουλίες ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Δηλαδή, θέλουμε να υλοποιήσουμε το έργο διασύνδεσης αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδος και της Β. Μακεδονίας, η οποία θα επεκταθεί στη Σερβία και τη Ρουμανία και θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Adriatic». 

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 140 Ελληνες επιχειρηματίες συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία.