Κατρούγκαλος: Δεν εκχωρήσαμε τίποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα - Free Sunday
Κατρούγκαλος: Δεν εκχωρήσαμε τίποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα

Κατρούγκαλος: Δεν εκχωρήσαμε τίποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα

Ορθώς ονομάζεται ιστορική η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι εκτός των σημαντικών συμφωνιών που υπογράφηκαν, ήταν σημαντική εξέλιξη η απευθείας επικοινωνία επιχειρηματικών τομέων Ελλάδας — Βόρειας Μακεδονίας.

«Δεν είναι μόνο οι πολύ σημαντικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν, ορισμένες από τις οποίες καθοριστικές, όπως για παράδειγμα η στρατιωτική συνεργασία, με την οποία αναλαμβάνουμε την ευθύνη της κάλυψης με τα δικά μας στρατιωτικά μέσα του εναέριου χώρου της γείτονός μας. Και η σημαντική εξέλιξη με την απευθείας επικοινωνία των επιχειρηματικών τομέων των δύο χωρών, με τους δεκάδες επιχειρηματίες που ακολούθησαν τον πρωθυπουργό».

Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών και στις δύο χώρες, ο υπουργός Εξωτερικών είπε στο ΑΠΕ — ΜΠΕ, ότι ο εθνικισμός στη μια πλευρά των συνόρων, τρέφει τον εθνικισμό και από την άλλη πλευρά και ειδικά στην ελληνική αντιπολίτευση, «ο εθνικισμός συνδυάζεται με τον καιροσκοπισμό».

«Νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται πλήρως αντιληπτή η θετική σημασία της συμφωνίας. Η συναισθηματική αντίληψη που έχουν πολλοί συμπολίτες μας — οι οποίοι δεν είναι ούτε εθνικιστές, ούτε καιροσκόποι — θα ξεπεραστεί από τα πράγματα που θα δείχνουν το θετικό αντίκτυπο που θα έχει και για τις δύο χώρες μας η συμφωνία αυτή. Αλλά και από την πλήρη απόδειξη ότι δεν εκχωρήσαμε τίποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα».

Για τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν στην πρόσφατη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η εκδήλωση δεν ήταν επεισοδιακή, αλλά ακούστηκε και η άλλη άποψη και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην άλλη άποψη.

«Μάλιστα επέμεινα να ακουστεί η άλλη άποψη, γιατί πρέπει να έχουμε σεβασμό στις απόψεις των συμπολιτών μας, ακόμη κι αν αυτές βασίζονται σε συναισθηματικές αντιδράσεις. 'Αλλο όμως αυτό κι άλλο να παρουσιάζεται — ως fake news — ότι ήταν επεισοδιακή η εκδήλωση. Ή, σύμφωνα με τον βασικό τίτλο των μέσων που μεταδίδουν διαστρεβλωμένη την είδηση πως "τ' άκουσα"».

Ο υπουργός Εξωτερικών, βρίσκεται σήμερα στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 ετών από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.